Støttemure & kantsten


Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er en støttemur?

En støttemur bliver typisk anlagt i haver, hvor der er niveauforskel i terrænet. Hvis du derfor har mange små bakker i haven, kan en støttemur være en god idé. Især i forbindelse med anlæggelse af en flisebelægning i form af en terrasse og trappe kan en støttemur være brugbar, hvis der er skråninger. Støttemure er bl.a. med at holde jorden tilbage og til at sætte haven mere i system, hvor du kan afgrænse bestemte områder. En støttemur kan også bruges til støjafskærmninger, ligesom den kan bruges som læmur. En støttemur kan være op til flere meter høj.

En støttemur leveres normalt som et mursystem, der kan opbygges oven på hinanden – lidt forsimplet kan de ses som meget store legoklodser. Mursystemer findes i mange forskellige farver og design, så du skal finde den type, der passer til din have og terrasse. Du kan lave muren i ren beton, eller du kan vælge en version med plantesten, hvor du kan plante buske eller blomster på toppen af muren. De fleste mursystemer vil blive leveret på paller. Du kan læse mere om leveringsbetingelserne under det enkelte produkt, hvor du også kan se, om din lokale Silvan eventuelt har produktet på lager.

Hvordan bygger du en støttemur?

Da det varierer, hvordan de forskellige mursystemer skal bygges, vil vi her give nogle generelle råd til, hvordan du bygger en støttemure frem for en præcis trin-for-trin-guide. Først og fremmest er det vigtigt at huske, at det kan være et stort og tungt arbejde at bygge en støttemur, hvorfor I bør være mindst et par stykker om arbejdet. I udgangspunktet er en støttemur med en højde over 1,5 m en opgave for en professionel anlægsgartner, mens du godt selv kan bygge en lavere mur. Undersøg altid før, om der er regler i din lokalplan, der kan have konsekvenser for byggeriet af en støttemur. Tjek også for kabler og rør i jorden, før du begynder på byggearbejdet.

Det er meget vigtigt, at støttemuren bygges på en fast og stærk bund, så den ikke skrider. Her skal du grave en rende til støttemuren, der er 90 cm dyb. Renden skal fyldes med stabilgrus, som skal stampes med en jordloppe (du kan leje en jordloppe hos Silvan) for hvert 25-30 cm lag. Der skal fyldes op til omkring 20 cm under støttemuren. Derudover skal der normalt være et lag med beton på det nederste lag til muren. Herfra kan støttemuren opbygges, ud fra hvordan det konkrete mursystem skal samles, hvor du skal følge vejledningen til mursystemet, hvis en sådan medfølger.

Hvilke kantsten skal du vælge?

Kantsten kan bruges til mange formål. Normalt kendes kantsten nok mest fra fortove, hvor de er med til at holde jorden under fliserne på plads, så de ikke skrider. Dog kan kantsten også bruges mange andre steder. F.eks. er kantsten gode til at skabe rum i haven, hvor de kan afgrænse havebede, græsarealer og mange andre områder. Har du en flisebelægning, er kantsten den perfekte måde at afslutte belægning, så der kommer en flot finish, og så fliserne bliver holdt bedre på plads. Har du en trappe af fliser, er de også meget velegnede som forkant.

Hos Silvan kan du finde et stort udvalg af kantsten. Bl.a. har vi kantsten af beton og granit. Hvilke kantsten du skal vælge, afhænger af mange faktorer. Prismæssigt er kantsten af granit dyrere end dem af beton, men mange foretrækker granit af æstetiske årsager. Granit er også et yderst holdbart materiale, der holder sig flot, og som kun kræver minimal vedligeholdelse. Hvis æstetikken ikke er altafgørende, og dit budget ikke så stort, er beton dog et fint alternativ. Du kan også finde hjørnekantsten, så du kan skabe en flot afrunding på hjørnerne. Farven på kantstenene er typisk grå med lyse eller mørke nuancer.

Sådan lægger du kantsten

Det er vigtigt, at kantsten får en stærkt og stabilt underlag af enten grus eller beton. Hvis der er store belastning på kantstenene – f.eks. i en indkørsel med biler – bør der være et betonunderlag. Skal kantstene i stedet være på et gangareal uden tung trafik, er det tilstrækkeligt med et grusunderlag. Du skal sørge for at grave dybt nok, så fundament bliver stærkt. Du bør også stampe grusset, så det ikke skrider. Ved et betonunderlag skal der være et lag på minimum 10-15 cm beton, hvor kantstenene skal sættes direkte ned i den støbte beton, så de sidder godt fast.