Gulvunderlag

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor skal du vælge et underlag til gulv?

Et underlag til gulv er i langt de fleste tilfælde nødvendigt – især hvis du skal lægge et svømmende gulv (dvs. et gulv, der ikke er sømmet eller limet fast). Et eksempel på et svømmende gulv er et laminatgulv. Et gulvunderlag har flere forskellige funktioner. Bl.a. gør et gulvunderlag det mere behageligt at gå på gulvet. Derudover er det med til at reducere trinstøj og generelt give en bedre lydisolering. Desuden har nogle former for gulvunderlag en fugtspærre, som beskytter gulvet imod fugt. Gulvunderlag skal du derfor næsten altid huske, hvis du skal lægge et gulv.

Hos Silvan har vi et stort udvalg af gulvunderlag i mange prisklasser og typer. Eksempelvis har vi gulvunderlag med og uden fugtspærre. underlagene i vores sortiment har forskellige niveauer af isolering af lyd og trinstøj. Du kan finde underlag til gulv i enten ruller, plader eller som pap. Udover gulvunderlag har vi også et stort udvalg af tilbehør til gulve. F.eks. forhandler vi monteringssæt til gulve og gulvkiler, som sikrer, at der er den rette afstand til væggen. Vi forhandler også forskellige former for gulvpleje og gulvvask, som giver dig et flot og rent gulv.

Hvilket gulvunderlag skal du vælge?

Det rette gulvunderlag afhænger af, hvilken undergulv du har. Hvis du har et betongulv, skal du vælge et gulvunderlag med fugtspærre (eller dampspærre, som det også kaldes) under det svømmende gulv. Det skyldes, at der kommer meget fugt fra et betonunderlag, som kan give fugtskader og i nogle tilfælde også skimmelsvamp i trægulvet. Hvis du lægger et svømmende gulv på et eksisterende trægulv, skal du vælge et gulvunderlag uden fugtspærre. Det er meget vigtigt, at du er opmærksom på, om der er fugtspærre eller ej i gulvunderlaget, da det har stor betydning for gulvets sundhedstilstand.

Derudover skal du også holde øje med gulvunderlagets lydisolering. Især trinstøj kan være et problem, hvis du bor i en etageejendom. Her kan du med fordel vælge et gulvunderlag, der har en høj grad af lydisolering og trinstøjsdæmpning. Nogle gulvunderlag kan dæmpe trinlyde med helt op til 39 %, mens de kan lydisolere op til 19 dB. Du bør også vælge et gulvunderlag, der er egnet til gulvvarme, hvis du har varme i dit gulv. Du skal desuden vælge et særligt slidstærkt underlag, hvis der er en stor belastning på gulvet. Det kan f.eks. være i form af en stor vægtbelastning.

Hvordan monterer du et gulvunderlag?

Da gulvunderlag findes i flere typer, er det forskelligt, hvordan du skal montere de enkelte gulvunderlag. Fælles for monteringen er dog, at du skal sørge for, at undergulvet er rent, tørt og stabilt, før du lægger underlaget til gulvet. Derfor bør du rengøre det grundigt før lægningen. Nogle gulvunderlag er lavet i naturmateriale, og her er det vigtigt, at de akklimatiserer i min. 24 timer i rummet, før de bliver lagt. De fleste gulvunderlag skal også have en afstand på 10 mm til væggen. Underlagene til gulvene skal enten foldes ud (gulvpap), lægges (plader) eller rulles ud på gulvet.

Til gulvunderlag skal du også bruge en særlig dampspærretape, som vi har i vores sortiment. Tapen skal bruges til at forbinde og isolere samlinger imellem underlaget, så der ikke kommer fugt op fra undergulvet i samlingerne. Du bør vælge en tape, som passer til underlaget. Husk en hobbykniv til at skære underlaget ud, så du kan tilpasse dets størrelse til gulvet. Generelt bør du følge monteringsvejledningen, som medfølger til produktet. Du kan sagtens selv lægge et gulvunderlag, hvis du har lidt erfaring med gør-det-selv-arbejde. Vi vil dog anbefale, at du får hjælp fra en fagmand, hvis du er i tvivl, om du gør det korrekt.

Hvad skal du være opmærksom på, hvis du skal lægge et gulv?

Det kan godt være lidt af et projekt at lægge et gulv. Særligt skal du være opmærksom på, om undergulvet er helt lige. Et undergulv af beton må ikke gabe mere end 2 mm inden for 2 meter. Hvis det gaber mere end dette, skal det udjævnes med flydespartel. Da det godt kan være et stort projekt at udføre dette arbejde, er det bedre at overlade det til en fagmand. Du kan også lægge et gulv oven på et eksisterende gulv. Dog skal det være et plant og fastmonteret gulv – du kan ikke lægge et nyt gulv på et svømmende gulv.