Dampspærre & tape

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er en dampspærre?

En dampspærres primære funktion er at forhindre, at der opstår fugtproblemer i konstruktionerne i boligen. Helt grundlæggende er en dampspærre et særligt stykke plastik, der forhindrer, at der kommer fugt fra opholdsrummene i huset ud i loft- og vægkonstruktionerne. Dampspærren skal monteres i den varme del af isoleringen, så den modvirker, at fugten fra boligen finder vej til loftet eller væggen. Det er også muligt at finde dampspærre til gulvet, som bl.a. skal bruges mellem et undergulv af beton og et trægulv. Denne form for dampspærre kaldes typisk en fugtspærre, og du kan finde et stor udvalg af fugtspærrer til gulvet i vores gulvunderlag.

Når varm luft møder kold luft, dannes der kondens. Du kan bl.a. se det på et vindue, hvor der kan danne sig kondens på ydersiden af vinduet, når den varme luft fra huset rammer den kolde luft udendørs. På samme måde kan der danne sig kondens på bjælker og trækonstruktioner i loft og væg, hvis den varme luft indendørs møder kold luft eller kolde overflader i loftet eller væggen. Det kan have alvorlige konsekvenser, da kondensen på træet kan resultere i skimmelsvamp eller råd. Derfor er en dampspærre så vigtig, da den forhindrer, at den varme luft i det hele taget siver op i loftet eller ind i væggen.

Hvilken type af dampspærre skal du vælge?

Der findes mange forskellige typer af dampspærrer. Det er vigtigt, at du vælger en særlig form for dampspærre, alt efter hvor du skal bruge den. F.eks. skal du vælge en særlig dampspærre til henholdsvis væg- og loftkonstruktioner og gulvet. Du kan også finde fugtspærrer til gulvet, som har indbygget radonspærre. Hvis du har problemer med radon i dit område, kan denne form for fugtspærre være en god løsning. En rulle med dampspærre kan dække forskellige arealer, der typisk ligger et sted mellem 15 og 50 m2. Når du skal skære dampspærren til, kan du med fordel bruge en hobbykniv.

Dampspærretape er også vigtigt, når du skal overlappe forskellige stykker af dampspærrer med hinanden. Det er ekstremt vigtigt, at dampspærrer er helt tæt monteret, og at der absolut ingen huller er. Selv det mindste hul kan resultere i alvorlige fugtproblemer. Derfor skal du sørge for, at du bruger dampspærretape til at samle dampspærrerne, og dække alle huller – store som små. Du kan finde alu-dampspærretape, dampspærretape til plastik og flere andre varianter. Husk at vælge en tape, som passer til den konkrete type af dampspærre. Du kan ikke bruge andre former for tape, da de ikke holder i det lange løb.

Hvordan skal en dampspærre monteres?

Det kræver erfaring og viden at montere en dampspærre korrekt – og det er ekstremt vigtigt, at den bliver monteret helt korrekt. Det er her, hvor mange hobbyhåndværkere begår en fejl, da de ikke er grundige nok med at opsætte dampspærren 100 % tæt. Derfor bør du ikke gøre det selv, hvis du ikke har den store viden om arbejdet. Generelt kan det have store konsekvenser at isolere huset forkert, så du bør være påpasselig med denne form for gør-det-selv-arbejde. Du kan montere dampspærren helt tæt ved at bruge folieklæber (du skal ikke bruge andre former for lim) og ved at klæbe dampspærren fast med dampspærretape rundt om rør og andre åbninger. Du bør også dække alle steder med hæfteklemmer til med dampspærretape.

Det er også yderst vigtigt, at du placerer dampspærren det rigtige sted. Dampspærren skal altid være på den varme side af isoleringen, dvs. tættest på husets indre. Den må aldrig være på ydersiden af isoleringen. Hvis du placerer den det forkerte sted, kan det resultere i råd og svamp i de bærende konstruktioner. Derfor skal du være påpasselig. F.eks. kan du placere den 1/3 inde i den varme side af isoleringen. Hvis du placerer den for tæt på selve væggen, er der nemlig også risiko for, at du kan bore eller skære i dampspærren, når/hvis du monterer noget på væggen. Du skal også huske at lave et overlæg på mindst 15 cm mellem de forskellige lag af dampspærrer. Følg altid lovkrav og gældende regler, når du monterer isolering og dampspærre.

Kan du selv montere en dampspærre?

I princippet, ja. Dog anbefaler vi ikke, at du monterer en dampspærre, medmindre du har helt styr på det. Hvis du monterer den forkert, og det resulterer i alvorligt råd og svamp i de bærende konstruktioner, kan det være farligt for huset og din sundhed. Desuden kan det være, at forsikringsselskabet ikke vil godkende arbejdet, hvis det er lavet selv. Faktisk er det i nogle tilfælde værre at montere en dampspærre forkert end slet ikke at montere en. Ved de mindste tvivlsspørgsmål bør du kontakte en fagmand eller byggesagkyndig, der kan rådgive dig eller udføre arbejdet for dig.