Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor er din kloak tilstoppet?

Det kan være ganske generende med tilstoppede vaske og afløb, eller toiletter, som ikke kan skylle ud. Og det kan ovenikøbet give overvældende lugtgener i din bolig, som tvinger dig til at handle her og nu. Det er oftest utætte eller stoppede kloakledninger, som er årsagen i hele humlen. En anden årsag kan være, at kloakken er underdimensioneret – kloakken kan således have problemer med, til tider, at få ledt alt vandet væk, hurtigt nok. Dette kan f.eks. være, hvis både vaskemaskine, opvaskemaskine og vandet i badet løber på samme tid.

En tredje årsag kan være, hvis et af kloakrørene er knækket eller defekte. Det vil give anledning til, at rørene begynder at lække vand. Spildevandet vil derfor begynde at sive ud af rørene, hvilket med tiden kan give en fugtskade eller vandskade i din bolig. En fjerde mulighed kan være, at rødderne fra dine omkringlæggende træer kan gro ind i kloaksamlingerne, hvor rødderne med tiden vokser sig større og større inde i rørene. I takt med at rødderne bliver større, vil kloakkens træk blive dårligere og dårligere. Og rødderne kan i værste fald ødelægge kloakledningen.

Sådan renser du afløbet under køkkenvasken

Det kræver en løbende vedligeholdelse af dine afløb og kloak, hvis du vil forebygge tilstoppede kloakledninger. Men er uheldet alligevel ude, er der hjælp at hente. Et vigtigt redskab, hvis du har en tilstoppet vask, er svupperen. Du kan forsøge at fylde vasken halvt op, lukke for overløbsventilen med en klud, og derefter pumpe et antal gange med svupperen. Du kan gentage dette nogle gange, og efter hver gang skylde efter med kogende vand. Men du må endelig ikke svuppe i det kogende vand. Er svupperen ikke til nogen hjælp, kan du forsøge at rense afløbet.

Det er ofte vandlåsen under vasken eller afløbet længere ude, det er galt med, når du har en stoppet vask. Du kan med fordel starte med at skille og rense vandlåsen, som sidder under vasken. Men du skal huske at have en spand under vandlåsen, da der er vand i den. Du kan skrue vandlåsen løs, og derefter rengøre den med varmt vand. Når du skruer vandlåsen på igen, skal du spænde godt efter, og tjekke at den ikke lækker. Trækker dit afløb stadigvæk ikke, skal afløbet renses længere ude, og til det skal du bruge en rensefjeder eller rensespiral. Du starter med at fjerne vandlåsen, kører spiralen ud i afløbet for at rense og opløse afløbsproppen, som er skyld i det tilstoppede afløb. Du skal kører frem og tilbage nogle gange, indtil afløbet kan trække igen.

Sådan renser du gulvafløbet

En vandlås er indbygget i gulvafløbet, og den skal derfor med mellemrum tages op og renses. I Silvan har vi mange forskellige vandlåse. Nogle er monteret i afløbsskålen med en gummiring, mens andre er monteret med skruer. Har du problemer med lugtgener eller tilstoppede gulvafløb, kan du med fordel rense det. Til at rense vandlåse skal du bruge gummihandsker, en skruetrækker, kogende vand, en børste og opvaskemiddel. Ta’ gummihandskerne på, skru risten af gulvafløbet, og ta’ derefter vandlåsen op. Vandlåsen skal rengøres for hår og sæberester. Hvorefter du kan hælde kogende vand og opvaskemiddel i afløbet. Lad det trække en times tid, for at få opløst eventuelle rester af hår og sæbe. Til slut børster du de sidste sæberester af, omkring afløbet, og skruer risten på igen.

Vandlåsen har en stor betydning for dit afløb og generelt dit hjem, da det oftest er denne, der kan skabe lugtscener. Har du renset vandlåsen i badeværelset, men afgiver den stadigvæk lugtgener. Kan det skyldes en utæthed, i vandlåse, som kan klares med en udskiftning af den gummiring, som sidder omkring den. Det kan også være, at vandlåsen er ved at være slidt, hvilket kræver en udskiftning af den nuværende vandlås. Og det kan du sagtens selv gøre. Det tager ikke så lang tid at udskifte en vandlås, og nogle af dem er endda selvrensende. Du kan se vores guide til at skifte vandlås selv her

Sådan forebygger du tilstoppede afløb og kloak

Du tænker måske, at dine afløb bare passer sig selv. Men det er ikke helt rigtigt. Det er vigtigt, at du holder dine afløb fri fra smuds og bakterier. Ellers vil afløbsrørene og kloakken med tiden stoppe til, da der dannes et lag af slam på indersiden, fra organiske materialer. Derfor kan du med fordel hælde kogende vand i afløbet ca. 1 gang i ugen, på den måde dræber du bakterier og forebygger et stoppet afløb.

Du kan derudover forebygge tilstoppede afløb ved at undgå at smide vat, kattegrus, bind m.m. i toilettet. Ud over at belaste miljøet, vil det også nedbryde rørene, selvom de er lavet af et solidt og holdbart materiale. Du kan ligeledes forsyne køkkenvasken med en si, som opsamler alle overskydende madrester, så det ikke havner i afløbet. Du skal også være opmærksom på, at vandlåse kan tørre ud, hvis de ikke bliver brugt, så sørg altid for at der er vand i vandlåsen.