Lister & paneler

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Valg af lister

Med den rette liste kan du let give dit gør-det-selv byggeprojekt den helt rette finish. Der findes mange forskellige slags lister, alt efter hvilket projekt du er i gang med. Du finder blandt andet lister til døre, vinduer og gulve. Når man er i gang med et byggeprojekt, er det ofte de store ting, der fokuseres på til at begynde med. Til slut er det dog ofte detaljerne, der er med til at give det helt rette og færdige resultat. Med en liste kan du nemlig let skjule samlinger, fuger og afslutninger på gulvbelægningen, eller på tapetets samlinger langs gulv og loft. Lister er med til at samle rummet og skabe et flot og harmonisk udtryk. Udover at være et dekorativt element er lister naturligvis også med til at forebygge, at skidt sætter sig fast i revner og sprækker.

Det er en god ide at vælge lister, der passer til de øvrige paneler og døre i hjemmet, for at skabe et flot og harmonisk helhedsindtryk. Når du skal vælge fodlister, er det også en god ide at afgøre hvilken type, der passer bedst til dit gulv. De mest populære lister er af fyrretræ. Lister til vægge bruges til afslutninger mellem loftet og væggen eller væggen og gulvet. Til at skjule afslutninger mellem loft og væg er det ofte skyggelister, der giver det pæneste resultat, hvis listen skal sidde langs kanten i loftet. Glaslister bruges til vinduer og hjørnelister til hjørner. Metal- og stållister bruges ofte til at skjule afslutninger i gulvet mellem forskellige rum, uden at der er en kant, man kan snuble over.

Sådan monterer du lister

Vi forhandler lister til mange forskellige formål, men fælles for dem er, at de er lette at montere uden hjælp fra en håndværker. Det første du skal gøre, før du beslutter hvilke lister du skal have, er at måle grundigt op. På den måde kan du nemlig danne dig et overblik over, hvor mange lister du behøver, og hvor lange de skal være. Når du skal måle op til lister og paneler, der skal placeres mellem eksisterende paneler, er det vigtigt at de sidder stramt. Det gør derfor heller ikke noget, hvis det skal bankes på plads. Det giver nemlig flottere og mere usynlige samlinger, når listerne eller panelerne presses tæt sammen. Når du sætter fejelister fast på panelerne, bliver resultatet pænest, hvis samlingerne på fejelisterne sidder forskudt fra samlingerne på panelerne. Du kan leje værktøj til monteringen i vores værktøjsudlejning.

Når du sætter lister og paneler op, kan det være flot at lægge et lag akryl langs kanten. Det giver en flot overgang, der fremstår nærmest usynlig. I denne sammenhæng kan du også give panelerne og fodlisterne en omgang maling, hvis farverne ikke er helt ens. Hvis du skal save listerne til, er det bedst at bruge en fintandet finérsav eller rygsav. På den måde kan du lettere save præcist, uden at kanterne bliver alt for flossede. Alternativt kan du også bruge en listesaks og klippe listerne i stedet for at save – det er lige så præcist som at bruge en sav eller skærekasse. Du bør desuden altid skrabe gammel maling og lakrester af gulvet med et skrabejern, før du sætter de nye lister op. På den måde kan du lettere sikre dig, at de nye lister slutter helt tæt til gulvet. Lister sømmes fast med dykkere til gulvet. Det er vigtigt at sømme til gulvet frem for væggen, da listen skal arbejde sammen med gulvet.