Plexiglas

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvilke fordele er der ved plexiglas?

Almindeligt mineralsk glas er et uundværligt materiale til vinduer, når der skal være et flot lysindfald i boligen. Dog er der også ulemper ved glas, da det kan være et skrøbeligt materiale, som kan splintre og efterlade skarpe glasskår. Derfor kan plexiglas være et godt alternativ til mineralsk glas nogle steder. I modsætning til almindeligt glas går plexiglas ikke i stykker så nemt, og det splintres heller ikke, så der kommer skarpe glasskår på jorden. Især i områder, hvor der færdes børn ofte, kan det være en god idé at bruge plexiglas i stedet for mineralsk glas.

Plexiglas kaldes også akrylplast, og det er lavet af gennemsigtige plastplader. Materialet minder meget om glas, så det kan bl.a. bruges steder, hvor der er behov for, at der skal være sollys. Akrylplader er meget nemmere at bearbejde end almindeligt glas, og det er også mere holdbart. Det knækker f.eks. ikke særligt nemt, og det kan beskæres med både hobbykniv, rundsav og stiksav. Plexiglas vægt er ikke særligt høj, så det er også let at flytte rundt på materialet. Hos Silvan kan du finde akrylplader i flere forskellige størrelser og tykkelser. Se mere information under det enkelte produkt, hvor du kan have mulighed for at tilpasse tykkelsen.

Hvor kan du bruge akrylplader?

Akrylplader kan bruges utroligt mange steder. Det er både som vinduer, hylder, afskærmninger, støjskærme, skilte og mange andre steder. Især til drivhus er plexiglas populært. Det skyldes, at de er holdbare, og at der kan komme sollys igennem pladerne. Hvis du skal bruge plexiglas til drivhuse, er det en god idé at vælge plader, som har en UV-beskyttende effekt, som kan beskytte planter fra for meget direkte sollys. Et andet oplagt sted at bruge akrylplader er legehuse. Her vil det være farligt at bruge almindeligt glas, som bliver skarpt, hvis det går i stykker. Samtidig kan der komme lys ind i et legehus med plexiglas, mens der også beskyttes for vinden.

Plexiglas kan også bruges til kreative projekter. Det kan eksempelvis være små æsker til pyntegenstande, hvor du kan se indholdet i æsken. Det kan også være en billedramme, som du selv vil lave. Det er en god idé at starte med de mindre projekter med akrylplader, før du begiver dig ud i de store projekter. Hvis du skal bruge plexiglas til at lave et lille hobbyprojekt, kan du i øvrigt se i vores udvalg af hobbymaling. På denne måde kan du også pynte hobbyprojektet og gøre det endnu mere unikt. Du kan også finde lim hos Silvan, hvis noget skal limes sammen.

Sådan beskærer og borer du i plexiglas

Som det allerede er nævnt, er det nemt at skære i plexiglas. Hvordan du skal skære det ud, afhænger af tykkelsen på pladen. Hvis den er 2 mm, kan du bruge en hobbykniv til at skære den ud. Husk at bruge en retteskinne, som er spændt fast med skruetvinger. Hvis plexiglasset er tykkere end 3 mm, skal du bruge el-værktøj til at skære pladen ud. Det kan f.eks. være en stiksav. Husk at bruge sikkerhedsbriller, hvis du skal skære i akrylpladen med el-værktøj. Du skal også bruge en retteskinne til at skære efter, så der bliver skåret en lige linje.

Skal du bore huller i pladen, så du kan hænge den op (f.eks. som afskærmning) eller skrue den fast, kan det også gøres relativt nemt. Hvis du skal skrue det fast et sted, skal hullerne være større end de skruer, der skal skrues i. Du skal bruge et almindeligt HSS-bor. Spænd pladen fast til et bord med skruetvinger, så pladen ikke bevæger sig under boring. Markér, hvor du skal bore. Der, hvor du skal bore, skal være ud over bordet, eller hvor du nu arbejder. Behold folien på glasset, når du borer, og fjern den først, når du har boret færdigt.