Trykimprægneret træ

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Trykimprægneret træ til ethvert projekt

Skal du i gang med et gør-det-selv-projekt i haven eller i sommerhuset? Så kan du gøre brug af trykimprægneret træ. Trykimprægneret træ egner sig perfekt til adskillige byggeprojekter. Det trykimprægnerede træ er blevet kemisk behandlet således, at det er modstandsdygtigt over for den almindelige biologiske nedbrydning forårsaget af svampeangreb og råd. I Silvan finder du trykimprægneret træ i form af lægter, stolper, terrassebrædder, rækværk, planker og systemhegn. Vi har imprægneret træ i forskellige træsorter som fyr og gran, hvor overfladen af træet typisk er ru, rillet eller høvlet. Det trykimprægneret træ har mange anvendelsesmuligheder. Og størstedelen af vores imprægnerede træ er produceret i miljø- og genanvendelige materialer.

Hvad er trykimprægneret træ?

Trykimprægneret træ bliver primært fremstillet af enten fyrretræ eller grantræ. Og man vælger at trykimprægnere træet for at opnå en bedre holdbarhed. Det trykimprægneret træ fabrikeres ved, at en masse træ placeres i en tryktank. Hvor luft og fugt bliver trukket ud af træet ved hjælp af en form for vakuum. Når træet er helt tørt, fuldes tanken med imprægneringsvæske, som indeholder træbeskyttende midler, der trænger ind i træet. Det er vakuummet, der sørger for, at væsken trænger ind i træet. Det er dog kun selve overfladen af træet, som absorberer denne væske. Det betyder også, at den hårdeste kerne af træet ikke optager væsken – den er dog i forvejen meget modstandsdygtig.

Trykimprægnerede træ bliver imprægneret for at beskytte træet. På denne måde er træet langtidsholdbart, selv under ekstreme vejrforhold. Trykimprægneret træ er derudover ideelt at bruge til byggeprojekter, hvor træet skal være i kontakt med jord eller fugt. Dermed er det trykimprægnerede træ fantastisk at bruge til haven, til en terrasse eller et haveskuret. Det er dog vigtigt, at du vælger den rigtige NTR-klasse, for at træet holder så længe som muligt. Hos Silvan finder du mange forskellige typer af imprægnerede træprodukter. Så du kan med garanti finde det træ, som du skal bruge til dit næste gør-det-selv-projekt.

Hvilken NTR-klasse skal du vælge til dit byggeprojekt?

Trykimprægnering er den mest anvendte metode til at beskytte træ imod svamp og råd. Der findes fire kvalitetsklasser inden for trykimprægneret træ. De forskellige klasser afhænger hovedsageligt af, hvor meget imprægneringsmiddel, som træet har optaget. Det er en afgørende faktor, hvis du skal bruge træet i forbindelse med jord og vand. Så skal træet nemlig være beskyttet bedre end f.eks., hvis træet skal anvendes til facadebeklædning. Du kan læse mere omkring de fire forskellige kvalitetsklasser herunder.

NTR AB

Denne type træ tåler vind og vejr samt kondens. Men træet må ikke være i konstant kontakt med jord eller vand. Denne type er således brugbar til f.eks. facadebeklædning, terrassebrædder og hegn, da regnvand kan løbe igennem eller fra træet.

NTR A

Denne type træ tåler konstant kontakt med ferskvand eller jord. Denne type træ kan anvendes til konstruktioner med direkte kontakt med jord eller ferskvand. Det kan f.eks. være stolper i jord, udvendige trætrapper, carporte, altaner og rækværk.

NTR M

Denne type træ har en rigtig god holdbarhed. Og det kan derfor holde til at være i konstant kontakt med vand. Denne type er således velegnet til konstruktion af bl.a. badebroer, kajanlæg m.m.

NTR Gran

I denne type træ er primært fyrretræ, der er imprægneret. Man bruger oftest denne type træ til hegn og facader. Holdbarheden på denne type svarer til træmærket NTR AB, hvilket betyder at materialet ikke kan holde til direkte vand- og jordkontakt.

Kan du male trykimprægneret træ?

Trykimprægneret træ kan godt males. Ikke alle holder af den lysebrune, sorte eller lysegrønne farve, som træet leveres med. Derudover kan det være en god idé at male træet, da træet beskyttes mod solens UV-stråler. Det beskyttes ligeledes mod unødig indtrængen af fugt i træet. Hvis du vælger at male trykimprægneret træ, skal du først og fremmest sikre dig, at træet er helt tørt. Det betyder at den væske, det imprægnerende middel, som er inde i træet, skal være fordampet. Træets fugtighed skal altså være lavere end 15%. Du kan måle træets fugtighed med en fugtmåler, hvis du er usikker på, om træet er tørt nok.

Før du kan male det trykimprægneret træ, skal det afrenses. Det gør du ved enten at slibe eller børste træet grundigt af, for løstsiddende materialer. Du kan eventuelt rense træet af, med en trærens, inden det behandles med en grundingsolie. Grundlingsolien skal være helt tør, inden du begynder at male træet. Det tager omkring et døgn ved en temperatur på 20 grader. Derefter kan du påbegynde maling af træet. Du kan male med vandige og oliebaserede produkter, på trykimprægneret træ. Dog skal du være opmærksom på, at der ved brug af vandige produkter kan komme farvegennemslag på imprægneringsvæsken.

Sådan vedligeholder du trykimprægneret træ

Trykimprægneret træ har fået en grundig behandling, når det bliver produceret. Det behøver derfor ikke en overfladebehandling i samme grand, som andet træ. Men det er en god idé at vedligeholde det. For at vedligeholde trykimprægneret træ, er det vigtigt at fjerne alt løstsiddende materiale samt skidt, snavs og begroninger en gang imellem. På denne måde sikrer du, at malingen ikke skaller af, og at træet ser pænt i mange år. Du skal herunder være opmærksom på, at du ikke brænde trykimprægneret træ, hverken på bål, pejs eller brændeovn. Der udvikles nemlig giftig damp, og aksen er derfor giftig for både mennesker, dyr og planter.

Skal du i gang med at vedligeholde trykimprægneret tryk skal du være opmærksom på følgende punkter:

  • Brug evt. et universalrensemiddel til at vaske træet med
  • Mal ikke grundingsolie på eksisterende maling
  • For at få en ensartet udseende på hele træet, kan afskallede steder pletmales, inden hele fladen males
  • Der må ikke males med oliemaling ovenpå vandig maling
  • Trykimprægneret træ skal males et par dage efter køb, eftersom træet kan blive nedbrudt, hvis det står længe under solen