Ubehandlet træ

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Se vores udvalg af ubehandlet træ til indendørs og udendørs

Skal du bruge træ til et byggeprojekt i dit hjem? Så kan du hos Silvan finde et stort udvalg af ubehandlet træ. F.eks. har vi forskallingsbrædder, reglar, spærtræ, lægter og helt almindelige brædder, som du kan bruge til at lave mange forskellige typer trækonstruktioner. Ubehandlet træ egner sig især godt til indendørsprojekter, hvor der ikke er en stor påvirkning fra fugt. Hvis du skal bruge ubehandlet træ udendørs, skal du huske at behandle det. Du kan også se i vores udvalg af trykimprægneret træ eller terrassebrædder, som du kan bruge til forskellige former for udendørsprojekter med trækonstruktioner.

Trækvaliteter

Træ sorteres ud fra forskellige kvaliteter. Kvaliteten af træ har især betydning, når du skal bruge træet synlige steder (f.eks. til gulv eller møbler). Modsat har træets udseende ikke samme betydning, hvis du skal bruge det i konstruktioner, som ikke er synlige. Derudover skal du også være opmærksom på, at der f.eks. kan være knaster, revner, farvespil og andet, som ikke er reklamationsberettiget. Du kan læse mere i vores guide om trækarakteristika. Herunder kan du læse mere om sortering af træ i forhold til udseende (ikke styrke), som har tre kvaliteter: usorteret, kvinta og seksta (der findes dog andre standarder):

  • Usorteret: Usorteret træ er den bedste trækvalitet. Dette træ har næsten ingen kvaster og helt skarpe kanter. Det er også ensartet i udseendet. Det kaldes også ’snedkertræ’, da det bruges til snedkerarbejde i f.eks. møbler og vinduer. Derudover egner det sig godt til gulve.
  • Kvinta: Kvinta er den næstbedste kvalitet. Her kan der være en del knaster og en lille bomkant (det vil sige en rund kant (eventuelt med bark)). Det bruges især steder, hvor træets udseende ikke er så vigtigt – f.eks. til spær.
  • Seksta: Seksta er den dårligst sortering (ud over vrag). Træ i seksta-kvalitet har ofte meget synlige knaster og en betydeligt større risiko for bomkant. Den bruges ofte steder, hvor udseendet ikke har nogen betydning. Det kan f.eks. være som forskalling.

Hvilket ubehandlet træ kan du vælge imellem?

Ubehandlet træ kan bruges til et utal af gør-det-selv-projekter såvel som til professionelt byggeri. Bl.a. kan det bruges til skillerumsvægge, tagkonstruktioner, gulvkonstruktioner og meget andet. Du kan også finde andre typer af træ til dit projekt hos Silvan. Eksempelvis har vi træplader, der kan anvendes til gulvunderlag, vægge og møbler. Vi har også lister og paneler, der kan give en flot afrunding på byggeprojektet. I forhold til ubehandlet træ kan det deles op i følgende typer: forskalling, reglar, spærtræ og lægter. Der findes naturligvis også helt almindelige brædder, som kan bruges til projekter både indenfor og udendørs.

Forskallingsbrædder

Forskallingsbrædder er en type af ubehandlet træ. De bruges til bl.a. loftkonstruktioner og vægkonstruktioner, hvor der skal monteres gips. De kan også bruges til forskalling af betonkonstruktioner, hvor formen holdes inde af forskallingen. Forskallingsbrædder har typisk af den laveste trækvalitet, men det betyder ikke så meget, da træet er skjult bag væg- eller loftplader. Der er to typer af forskallingsbrædder – ru og høvlede. Hvis du skal bruge forskallingsbrædder udendørs, bør du vælge trykimprægnerede brædder. Hvis forskallingsbrædder skal bære noget tungt (f.eks. i forbindelse med et loft), skal du huske at vælge brædder, som er stærke nok. I tilfælde af større konstruktioner, som et loft, er det ofte bedst at få professionel hjælp til projektet.

Reglar og lægter

Reglar og lægter forveksles ofte med hinanden, men der er faktisk forskel på dem. Reglar er høvlede, mens lægter ikke er høvlede. Det gør, at reglar er en anelse mere lige end lægter. Reglar og lægter bruges til opbygning af skeletter i konstruktioner – f.eks. i forbindelse med en gipsvæg, et gulv, et tag eller et loft. Lægter kan også bruges udendørs, men her skal du vælge lægter med trykimprægnering. Der findes mange varianter af reglar og lægter, alt efter hvad du skal bruge dem til. F.eks. har vi skillerumslægter og taglægter. De findes også i mange forskellige længder og tykkelser, så find den type af lægte eller reglar, der passer til dit projekt.

Spærtræ

Skal du lave et spær i en konstruktion? Så er det spærtræ, som du skal have fat i. Spærtræ er lange bjælker, som er meget stærke, så de kan bære en stor vægt. Den store styrke gør, at det er særdeles velegnet til bærende konstruktioner. Især til tagkonstruktioner bruges spærtræ ofte. Det er også let at bearbejde spærtræ, så du kan få den rette længde. Spærtræ findes i forskellige styrkeklasser. Hvis du skal bruge det til bærende konstruktioner – f.eks. et tag – skal du vælge styrkeklassen C18. Det er store ligheder mellem reglar og spærtræ, men forskellen er, at spærtræ er sorteret efter styrke.

Sådan behandler du træ

Hvis du bruger ubehandlet træ, kan det være nødvendigt at give det træbehandling. Især hvis det er udendørs, bør du give det en grundig behandling. Medmindre der er tale om hårdttræ, er det meste ubehandlede træ ikke lavet til at kunne holde til det danske klima. Fugten og kulden gør, at træet vil begynde at rådne og smuldre. Derfor kan det være en god idé at give træet en grundig behandling jævnligt. I nogle tilfælde kan det også være en god idé at give træet en behandling, hvis det bruges indendørs (bl.a. af æstetiske årsager). Du kan læse mere i vores guide til træbeskyttelse og træolie.

Husk værktøj til at skære træet til

Når du skal skære træet til, er det rart at have et godt arsenal af værktøj. Til nøds kan du bruge en helt almindelig håndsav, men i længden bliver det et hårdt arbejde, hvis du skal beskære meget træ. En elektrisk sav kan være nødvendig, hvis du skal lave et større projekt som f.eks. et udhus eller et tag. Det kan f.eks. være en rundsav eller en kap-/geringssav. Alternativt kan du leje værktøj til projektet hos Silvan. Det er især en fordel at leje værktøj, hvis du kun skal bruge værktøjet til et enkeltstående projekt.