Brændeskure
Et brændeskur er en kæmpe fordel, hvis du skal opbevare brænde til din brændeovn. Hvis brændet ikke er helt tørt, vil det ikke brænde ordentligt i ovnen. Derfor er det utroligt vigtigt, at du prioriterer at få tørret dit brænde, så det er klar til brug. Du bør ikke tørre store mængder træ indendørs, da det kan give fugtproblemer i boligen. Et brændeskur er derfor en ideel løsning til både opbevaring og tørring af brænde, som du kan placere udenfor. Dermed kan du nemt finde et sted, hvor du kan have dit brænde stående.
Måske har du dit pejsebrænde i en bunke på jorden med en presenning over. Selvom det muligvis er den nemmeste løsning, giver det ikke det bedste miljø for brændet. Fugten fra jorden kommer direkte op i træet, som gør det svært for det at tørre. En presenning kan også isolere for meget, så fugten ikke kan forsvinde fra træbunken. Rent æstetisk er det heller ikke en særligt flot løsning, da det ser sjusket ud at have en bunke med brænde liggende et tilfældigt sted i haven. Modsat er et brændeskur en flot løsning, som pynter i huset og haven, og som giver de optimale betingelser for at få tørt brænde.
Hos Silvan kan du finde et stort udvalg af brændeskure. Du kan også selv lave et brændeskur, men hvis du gerne spare tid og få en flot og brugbar løsning fra starten, er det en god idé at købe et færdigt skur. Dog skal du ofte samle brændeskuret selv, hvor du skal følge den medfølgende vejledning. Alternativt kan nogle af vores redskabsskure også bruges til opbevaring af brænde. Vores brændeskure adskiller sig fra hinanden i forhold til størrelse og type. Desuden er der forskel på brændeskurenes design, så du skal sørge for at vælge et, der passer godt til dit hus.
Størrelsesmæssigt bør du gå efter et brændeskur, der lever op til dine behov. Hvis du skal bruge brænde som primær varmekilde, har du brug for en stor mængde brænde – og derfor også et stort brændeskur. F.eks. bruger et hus på 200 m2 op til 50 rummeter brænde årligt, hvis det er den primære varmekilde. Modsat har du ikke brug for et kæmpe brændeskur, hvis brændeovnen mere er et hyggeligt element, som du tænder op for en gang imellem. Her er dit forbrug på ca. 10 rummeter om året. Tænk derfor over dine behov, når du skal finde den rette størrelse på brændeskjulet.
Der findes mange typer af brændeskure. Eksempelvis er der en brændevæg, som du skal placere op ad en væg på et hus eller et skur. Vi har også fritstående brændevægge, som du kan placere, hvor du vil i haven. Nogle brændevægge kommer med tag, mens andre kommer uden overdækning. Andre typer er større brændeskure, som endda også har plads til andet end brænde – bl.a. en trillebør eller økse. Brændeskurene kommer i mange former for materialer. Bl.a. er de lavet i trykimprægneret træ, som kan være malet eller har sin naturlig træfarve. Du kan også tilkøbe døre til brændevæggene for at give dem ekstra beskyttelse for nedbør og vind.
Du har sådan set relativt frit lejde i forhold til, hvor du kan placere et brændeskur. Dog er det en god idé at undersøge, om du skal have en tilladelse for at opstille et brændeskur. I de fleste tilfælde kræver det ikke en byggetilladelse at opstille en bygning i haven på under 20 m2. De fleste brændeskure er mindre end 20 m2. Det kan i sjældne tilfælde være, at en kommune har særlige bestemmelser, som sætter begrænsninger for også helt små byggerier. Derfor anbefaler vi, at du altid undersøger, om der er særlige regler i din kommune eller lokalplan.
Det er en god idé at placere brændeskuret, så det ikke er for langt væk fra din brændeovn. Hvis det er for langt væk, kan det godt være vanskeligt at transportere brændet. Omvendt skal det heller ikke være for tæt på huset, da det kan tiltrække insekter og mus. Husk også at placere skuret et solrigt sted, så træet kan tørre hurtigt og effektivt. Har du en brændevæg op ad en væg, så sørg for, at træet ikke ligger helt op ad væggen, så der er luft til, at det kan tørre. Placer det ikke indendørs i f.eks. en garage, da der kan ophobe sig meget fugt i rummet, og fordi træet ikke får nok luft til at tørre.
Brænde skal være helt tørt, før du kan bruge det i brændeovnen. Problemet med at bruge for fugtigt brænde i ovnen er, at det tager meget længere tid om at tænde op, og at det er mindre effektivt. Det udleder også væsentligt mere røg, hvilket både er en gene for dine naboer og skorstenen. Generelt skal brænde have maksimalt 18 % fugt. Vil du have en præcis måling af fugten, skal du bruge en fugtmåler, som du kan finde i vores brændeovnstilbehør. Det tager en del tid, før brændet er tørt nok – du kan se en oversigt over tørretiden for de forskellige træsorter nedenfor. Med et brændeskur kan tørretiden dog mindskes markant, da der kommer godt med luft til brændet.
Har du ikke lige en fugtmåler, kan du teste dit pejsebrænde på andre måder. Eksempelvis kan du slå to brændestykker sammen – hvis der kommer en hul lyd, er det et tegn på, at brændet er tørt. Er der snavs, svamp og mug på træet, er det et tegn på, at det er for fugtigt. Du kan også se på røgen, om træet er tørt nok. Er røgen hvid, er det klar til brug. Hvis det omvendt er mørkt, er træet for fugtigt. En lidt mere kuriøs måde at undersøge fugtigheden i træet på er ved at smøre opvaskemiddel for enden af træet. Pust herefter i den anden ende. Hvis der dannes sæbeskum ved opvaskemidlet, er det et tegn på, at træet er tørt nok.
Tørretid for træsorter