Dørkarme

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Det skal du tænke på, når du køber en dørkarm

Trænger døren eller dørkarmen til at blive skiftet? Hos Silvan gør vi det let for dig at gøre det selv – vi har nemlig alt hvad du skal bruge til indvendige døre og karme. Før du vælger dør og dørkarm, er det en god ide først at overveje, hvad du har behov for. Skal du bruge en dør med god lydisolering, kan det være at du skal overveje at montere gummilister og tætninger. Døre findes i forskellige størrelser, og standardstørrelserne springer med 10 cm. Målene på dørkarme er altid udvendige. Når du måler op til din dørkarm, bør der som regel være cirka 1 cm luft omkring karmen og døråbningen.

En ny dør kræver også ofte en ny dørkarm, så den kan blive indrammet og fungere på bedste vis. Det er vigtigt at din dørkarm passer til din dør, så den kan fungere problemfrit og åbner og lukker let. Du kan finde både ubehandlet og behandlet, hvidmalet standardkarme. Du kan også finde dørkarme både med og uden synlige knaster. Dørkarme uden synlige knaster er fremstillet af nøje udvalgte tømmer, der ofte er malet og lakeret efterfølgende. En knastfri overflade kræver næsten ingen vedligeholdelse og gør, at lakken på dørkarmen ikke misfarves efter nogle år. Dørkarme af træ med knaster skal derfor males, når lakken begynder at blive misfarvet.

Gode råd til montering af dørkarm

Når du skal montere din nye dørkarm og dør, er det en god ide at have værktøjet klar på forhånd. Det gør arbejdet meget lettere, når du skal sætte både dørkarm og dør op. Til at montere din dørkarm skal du blandt andet bruge trækiler, vaterpas, trælim, isolering eller isoleringsskum, bagstop, silikonefuger, skruer, tang, boremaskine, skruemaskine, sav, hammer og søm. Det er også en god ide at bruge nogle montagepuder eller plastiskklodser, til at opklodse døren under bundstykket. Det er desuden vigtigt, at du ikke bruger nogle former for plastikkiler eller klodser med modhager, da det kan skade og ridse dørkarmen, når du fjerner dem igen.

Der er særligt tre ting, som du være ekstra opmærksom på, når du skal montere din nye dørkarm. En dørkarm kan samles så den er venstre eller højrehængt. Det har indflydelse på, hvilken vej den åbner. Du skal derfor sikre dig, at du samler karmen, så den åbner til den rette side. Når du har samlet karmen, kan du begynde at montere bunden. Det er vigtigt, at den er helt vandret. Hvis ikke den er vandret, er du nødt til at klodse den op, så den er i lod. Ellers vil døren begynde at hænge til den ene side, når du sætter den op. Hængslerne bør også altid være i lod, og hvis de ikke er, bør de hænge mod karmen i stedet for døren. Døren er nemlig tung, og kan derfor komme til at hænge.