Fatninger & lampeophæng

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Stort udvalg af fatninger og lampeophæng

I Silvan finder du alt, du har brug for, når der skal lys i lampen. Vi har et stort udvalg af forskellige lampefatninger i mange forskellige designs. Du finder både de klassiske porcelænsfatninger, plastfatninger og fatninger i farver, såsom klassisk sort og hvid, kobber, børstet stål og antik messing. Du kan både få nogle i et klassisk, elegant design og også nogle i et mere moderne og industrielt design. Der er altså noget til enhver smag. Nogle af fatningerne er speciallavede til at hænge frit som et dekorativt indslag i indretningen. Sæt fatningen sammen med en flot dekorationspære, og så er du faktisk færdig og har en ny lyskilde.

Også lampeophæng finder du i mange afskygninger her på siden. Sæt f.eks. ledningen fast med et elegant svanehals-ophæng i sort, hvid, krom eller messing. Eller vælg den helt enkle løsning med et pendelophæng – enten åbent eller lukket. Og hvis du skal montere en lampe lige over et udtag, finder du også baldakiner og rosetter, som skjuler selve installationen, så du får et flot og diskret resultat. Så uanset hvilken løsning, du har brug for, finder du bestemt en her.

Hvad er forskellen på en fatning og et lampeophæng?

For nogen er forskellen måske åbenlys. Men det sker, at ordene bliver blandet sammen, og det ene ord bliver brugt som det andet. For at slå det fast, så er en fatning den del, der sidder i lampen, hvor du skruer pæren fast. Den kan have forskellige størrelser og former alt afhængigt af, hvilken type fatning, det er. Nogle af de mest gængse fatningstyper er E27 og E14, som er til almindelige pærer. Og GU10 og G9, som er til spots. Et lampeophæng derimod, er den del, som lampen bliver monteret eller hængt op i. Det er altså den del, som du monterer i loftet eller væggen, der hvor lampen skal sidde. Også lampeophænget fås i forskellige typer afhængigt af lampen og emnet, den skal hænges op i.

Montér let dine lamper med lampeophæng

Der er flere måder at montere en lampe på. Men et lampeophæng vil stort set altid være nødvendigt. Og med ophæng fra Silvan kan du hurtigt og let få hængt lamper op i hjemmet. Et lampeophæng er med til at sikre, at ledningen bliver, hvor den skal og også, at den hænger lige ned fra loftet. Derudover et det også med til at aflaste trækket på ledningen, så den ikke kun hænger i selve udtaget. Hvis du er i tvivl om, hvordan du monterer og tilslutter en lampe til et loftudtag, kan du med fordel slå en tur forbi vores YouTube-kanal, SilvanTV, hvor du bl.a. finder en video om netop det: hvordan du tilslutter din lampe.

Hvad skal du vælge?

Det er umiddelbart ikke så ofte, at man udskifter en fatning eller skal vælge lampeophæng – medmindre du er elektriker. Så hvis ikke det er tilfældet, kan det måske være lidt svært lige at finde den helt rigtige fatning og det rigtige lampeophæng. Læs mere herunder om, hvordan du finder den rigtige løsning til netop dit projekt.

Vælg den rigtige fatning

For lige at fjerne evt. forvirringer, så kaldes en fatning indimellem også for en sokkel – det er én og samme til i dette tilfælde. Der findes mange forskellige fatninger – ja, lige så mange som der findes forskellige pærer. De mest almindelige fatninger, som man lige selv kan skifte er E27 og E14, altså stor og lille fatning. For at sikre, at du får den rigtige type, er det letteste faktisk bare at tage den gamle fatning med, når du skal købe den nye. Er det ikke muligt, kan du også bare tage den pære med, som sad i fatningen. Så kan vores personale i butikken altid hjælpe dig med at finde den helt rigtige type fatning til din lampe.

Vælg det rigtige lampeophæng

Også ved lampeophæng findes der forskellige typer. Og her afhænger det af, hvordan lampen skal monteres. Skal den monteres direkte over et udtag i loftet, så vil du som oftest have brug for et ophæng med en baldakin eller roset, der skjuler udtaget og installationen. Hvis du derimod skal trække ledningen lidt hen over loftet, eller måske fra et udtag i væggen og op til loftet, så får du brug for enten en svanehals eller et pendelophæng. Med dem kan du nemlig fæstne ledningen på loftet, der hvor du vil have den til at hænge ned fra. Så sikrer ophænget, at ledningen hænger lodret og lige ned fra loftet. Samtidigt sikrer ophænget også, at lampen hænger i den rigtige højde.

Må du selv udskifte fatningen i en lampe?

Ja, det må du gerne. Når du udskifter en fatning i en lampe, er der nemlig tale om lovligt el-arbejde, som du gerne selv må udføre. Sørg dog altid for, at der ikke er strøm til lampen. På den måde sikrer du, at du ikke får elektrisk stød undervejs. Hvis du vælger at udskifte fatningen i en lampe, skal du dog være opmærksom på, at garantien fra forhandleren frafalder. Den gælder nemlig kun, så længe lampen er i original stand. Men hvis du har en lampe, hvor fatningen ikke længere virker, og hvor garantien er udløbet på, kan det være en let, hurtig og billig løsning på at få den repareret.

Sådan skifter du en fatning

Inden du går i gang med at udskifte en fatning, får du brug for noget værktøj. Du får brug for en bred og en smal skruetrækker med lige kærv. En skævbidder eller afisoleringstang og en spidstang. Derudover er det en god idé med en polsøger for at tjekke, om der er strøm i installationen. Herunder får du en kort, trin-for-trin-vejledning til, hvordan du selv skifter eller monterer en fatning i en lampe:

  1. Start med at skille fatningen ad. Indimellem har den en lille spærreanordning, der lige skal trykkes ned – f.eks. med en lille skruetrækker.
  2. Skru så den lille skrue, der sidder i bunden af gevindmøtrikken, løs.
  3. Herefter skruer du trækaflastningen ned i bundstykket og spænder låseskruen til igen.
  4. Fjern den ydre isolering på ledningen, afisolér og afkort kobber-enderne til ca. 6 mm.
  5. Stik så ledningen igennem fatningen nede fra bundstykket, og montér sutten over ledningen, og træk den ned i bundstykket.
  6. Sno ledningsenderne, skru dem fast i bøsningen, og træk let i dem for at sikre, at de sidder fast.
  7. Træk så mellemstykket på plads i fatningen, spænd skruen i trækaflastningen, og skru så fatningen sammen igen.
  8. Nu er du klar til at montere lige netop den pære, du ønsker, og som passer til fatningen.

Er du mere visuel, og vil du gerne se installationen for dig? Så finder du en video-vejledning til, hvordan du udskifter eller monterer en fatning på vores YouTube-kanal, SilvanTV.