Lysdæmpere

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Skru ned for lyset og op for hyggen med en fuga-lysdæmper

Indimellem kan et dæmpet lys gøre hele forskellen. Det er med til at skabe en helt særlig stemning og hygge. Særligt når mørket falder på udenfor, er det mere behageligt for øjnene, når lyset er mere blødt. Og med en lysdæmper fra Silvan kan du skabe netop den stemning, der passer bedst i enhver situation – skru op for lyset, når der skal arbejdes og laves lektier, skru ned, når der skal hygges og spises middag i godt selskab. I vores sortiment finder du LED-lysdæmpere, lysdæmpere til ledninger samt lysdæmpere til halogen – i hvert fald lidt endnu. Se hele udvalget her på siden, og find den rette løsning til din belysning.

Hvilke typer kan du få?

Der findes flere forskellige typer af lysdæmpere. Og det er vigtigt, at du vælger den rigtige til dine installationer. De fås nemlig med forskellige fronter – altså med touch og med drejeskive. Derudover fås de til forskellige typer lamper og pærer. Nogle til lavvolt og andre til almindelige, 230 V. Nogle lysdæmpere kan bruges både til LED-pærer og halogenpærer, men nogle kan kun bruges til de individuelle. Herunder kan du læse mere om de forskellige typer, du finder i Silvan.

LED-lysdæmpere

Hvis det meste af din belysning er LED, bør du vælge en LED-lysdæmper. Den er specielt udviklet til LED-pærer, der kører på lav watt-effekt. De fås både som touch-lysdæmper og som dreje-lysdæmper. Det er et mere stilistisk valg, om du foretrækker den ene slags frem for den anden. I Silvan finder du FUGA-lysdæmpere, der passer i alle almindelige rammer i stikkontakten. Du kan derfor let udskifte en eksisterende afbryder eller stikkontakt med en LED-lysdæmper.

Lysdæmpere til halogen

Du kan også stadig få lysdæmpere, der kan kontrollere lavvolts halogenpærer. Men da halogenpærer allerede er ved at blive udfaset, vil lysdæmperne dertil også blive det. Du kan derfor kun få dem i en begrænset tid, så længe lager haves. Så hvis du har halogenbelysning derhjemme, og gerne vil kunne dæmpe lyset, er det måske tid til at overveje at udskifte halogen med LED. På den måde kan du fremadrettet altid få både lysdæmpere og pærer, der passer sammen.

Lysdæmpere til ledning

Hvis du ikke har mulighed for at installere en lysdæmper i et eksisterende udtag i væggen, findes der også lysdæmpere til ledninger – de kaldes også gennemgangs-lysdæmpere. Dem kan du montere på en ledning, så du kan dæmpe lyset på den tilhørende lampe. Det er en ideel løsning til sengelampen og bordlampen. Men du kan også sagtens bruge dem på en loftlampe, hvor ledningen hænger frit. Det kræver naturligvis, at du har relativ let adgang til ledningen, så du let kan skrue op og ned for lyset.

Må du selv installere en lysdæmper?

Ja, det må du, hvis der er tale om, at du udskifter en eksisterende lysdæmper eller en afbryder. Så hvis din gamle lysdæmper er gået i stykker, eller bare trænger til udskiftning, må du gerne gøre det selv. Du må også gerne udskifte en almindelig afbryder på væggen. Du må altså gerne selv montere og installere en lysdæmper, så længe du ikke skal i gang med nye elinstallationer i boligen for at gøre det. Hvis det er tilfældet, skal du have fat i en autoriseret elektriker. Det er nemlig ikke lovligt selv at ændre i de grundlæggende elinstallationer.

Sådan monterer du en lysdæmper

Skal du udskifte en eksisterende lysdæmper? Eller montere en, hvor der nu sidder en afbryder? Så se med her. Her får du nemlig en trin-for-trin guide til, hvordan du gør samt en video nederst på siden, hvor du kan se trinene, og hvordan de bliver udført – god fornøjelse.

  1. Sluk for strømmen: For at sikre, at du ikke får stød under installationen, skal strømmen være afbrudt i det stik, du skal arbejde i. Det gør du på dit HPFI-relæ. Du kan enten vælge at slukke kun for den gruppe, som stikkontakten er forbundet til. Men det sikreste er at slukke for hele relæet.
  2. Få adgang til ledningerne: Næste skridt er at få adgang til selve ledningerne bag ved kontakten. Start derfor med at vippe tangenterne af. Det gør du ved forsigtigt at trykke en flad skruetrækker ind under tangenterne og vippe dem ud. Hvis det er en ældre stikkontakt, er der måske synlige skruer, som først skal afmonteres. Skru herefter den eksisterende afbryder eller lysdæmper ud af væggen.
  3. Tag et billede af ledningernes placering: Inden du går i gang med at afmontere den gamle installation, er det en god idé at notere, hvor ledningerne sidder. Det kan du let gøre ved lige at tage et billede med din telefon. Du kan også sætte små klistermærker på ledningerne – de følger indimellem med den nye lysdæmper.
  4. Afmontér stikkontakten: For at afmontere den gamle stikkontakt helt, skal ledningerne løsnes. Det gør du ved at trykke på udløserknapperne på klemmerne, der holder ledningerne fast. De sidder på forsiden af afbryderen. Nu kan du så helt afmontere stikkontakten fra rammen.
  5. Montér den nye ramme og lysdæmper: Find den nye ramme og lysdæmperen frem, og klik stikkontakten og lysdæmperen fast i rammen.
  6. Tilkobl ledningerne: Så er det tid til at tilkoble ledningerne til lysdæmperen – tjek evt. billedet fra tidligere for at sikre, at du placerer ledningerne rigtigt. Tryk på udløserknappen på siden af lysdæmperen, og montér ledningerne. Tjek at ledningerne sidder fast, og skru så kontakten fast i væggen igen – pas på ikke at overspænde skruerne.
  7. Afslut og tænd: Til sidst klikker du afdækningen og tangenterne fast i rammen igen. Så er din nye lysdæmper klar til brug – når du altså lige tænder for strømmen igen. Og skulle den ikke virke helt efter hensigten, har du muligvis spændt skruerne for meget. Prøv da at løsne dem lidt og se, om det ikke afhjælper problemet.

Husk en dæmpbar pære

En lysdæmper er ikke meget værd uden dæmpbare pærer. Så det er naturligvis vigtigt, at du bruger den sammen med den rette type pære. I Silvan finder du et stort udvalg af lyskilder og pærer. Her finder du også mange modeller, der kan dæmpes og dermed bruges sammen med en lysdæmper. Det vil altid fremgå på pæren, om den er dæmpbar – enten på emballagen eller i teksten her på siden. Og skulle du være i tvivl, er du mere end velkommen til at besøge en af vores butikker. Vores medarbejdere står altid klar til at hjælpe og vejlede dig, så du kommer hjem med det rette til dit gør-det-selv-projekt.