Stikkontakter & afbrydere

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Stort udvalg af stikkontakter og afbryder til ethvert behov

Der findes mange forskellige fuga-stikkontakter og afbrydere. Og i Silvan finder du et bredt udvalg af typer, der passer til stort set ethvert projekt – uanset om du gør det selv, eller om du får en elektriker til at gøre arbejdet. Der kan være flere grunde til, at en stikkontakt skal udskiftes. Det kan f.eks. være, at du har malet væggene i hjemmet, og pludselig ser dine stikkontakter måske ikke helt så fine og hvide ud længere. Det kan også være, at du har været i gang med en større renovering, og derfor skal have dem skiftet.

I Silvan har vi typer med og uden jord, med én eller to udgange, til udendørs brug samt stikkontakter med USB-stik og lampestikudtag. Hvis du kun har brug for at skifte tangenterne på dine stikkontakter, finder du også løse tangenter her på siden. Tangenterne er selve de hvide plastikstykker, du trykker på. Det er også en let måde at friske en gammel stikkontakt op på, i stedet for at skifte den. Ud over udvalget af stikkontakter, finder du også flere former for afbrydere. Om du har brug for almindelige afbrydere til væggen, en gennemgangsafbryder til en ledning, en udendørs afbryder eller måske en korrespondance-afbryder, finder du det her.

Find den rigtige afbryder

Som nævnt, findes der også flere typer af afbrydere. Hvilken du skal vælge, kommer helt an på, hvor og hvordan den skal bruges. Har du brug for en til udendørs brug, er det vigtigt, at du vælger en med den rette IP-klassificering. I vores sortiment finder du afbrydere med IP54, som du kan bruge udendørs. Du finder også helt almindelige afbryder-kontakter i enkelt-modul til væggen. Hvis du har brug for at kunne tænde og slukke den samme lampe flere steder i rummet, får du brug for en korrespondance-afbryder. Det er en superpraktisk løsning til gennemgangsrum, som f.eks. en fordelingsgang eller lignende.

Det kan også være, at du har brug for at montere en afbryder på en bordlampe eller gulvlampe – i det tilfælde får du brug for en gennemgangsafbryder. Den kan du montere på selve ledningen til lampen, så du kan tænde og slukke på afbryderen. Hvis du har en gulvlampe, hvor ledningen typisk ligger på gulvet, kan du også vælge en fodafbryder. Så kan du blot træde let på afbryderen, når du vil tænde eller slukke lampen. Så slipper du for at skulle bukke dig ned hver gang. Vores gennemgangsafbrydere fås både i hvid og sort, så du kan vælge den, der passer til lampeledningen.

Må du selv udskifte en stikkontakt?

Ja, det må du gerne, hvis der er tale om udskiftning af en eksisterende stikkontakt eller afbryder. Derudover skal installationen være beskyttet af et HFI- eller HPFI-relæ, hvis der er tale om en kontakt med jord. Du må aldrig selv installere eller etablere et nyt udtag. Her skal du have fat i en autoriseret elinstallatør. Hvis den eksisterende kontakt ikke har jord, må du kun udskifte den med en, der ikke har jord. Du må nemlig kun montere en stikkontakt med jord, hvis du tilslutter den til en virkende jordleder. I den forbindelse, skal en stikkontakt med virkende jord også altid udskiftes med en ny kontakt med jord.

OBS: Betingelsen for, at du selv må udskifte kontakter og afbrydere i hjemmet er, at du ved, hvordan du gør det rigtigt. Hvis du er i tvivl, finder du herunder en trin-for-trin-guide til, hvordan du gør samt en video, der viser de forskellige trin.

Sådan udskifter du en stikkontakt

At udskifte en stikkontakt er ikke den store kunst. Men derfor er det alligevel vigtigt, at det bliver gjort rigtigt – både for din egen og andres sikkerhed. Herunder finder du en trin-for-trin-guide til, hvordan du selv udskifter en stikkontakt på væggen. Og hvis du er den mere visuelle type, finder du også en video, der viser de forskellige trin, så du ved præcist, hvordan det skal gøres – god fornøjelse.

  1. Find værktøjet frem: Til arbejdet får du brug for en flad skruetrækker og en stjerneskruetrækker. Derudover kan det være en god idé med en polsøger, så du kan sikre dig, at der ikke er strøm i installationen.
  2. Sluk for strømmen: Inden du går i gang, skal du slukke for strømmen. Det kan du gøre på HPFI-relæet ved at slukke gruppen. Men sikrest er det, hvis du slukker hele HPFI-relæet.
  3. Afmontér stikkontakten: Start med at vippe tangenterne på kontakten af med den flade skruetrækker. Skru herefter skruerne i selve kontakten løs med stjerneskruetrækkeren, og vip så rammen af.
  4. Notér ledningernes placering: Inden du afmonterer ledningerne, er det god idé lige at notere, hvordan de sidder. Det kan du hurtigt gøre ved lige at tage et billede med din telefon.
  5. Afmontér ledningerne: Løsn nu ledningerne ved at trykke på udløserknapperne på klemmerne på hver ledning, så de slipper.
  6. Montér den nye stikkontakt: Sæt rammen på den nye stikkontakt, sammenlign med billedet af ledningerne, og montér herefter ledninger i klemmerne igen, og tjek, at de sidder fast. Tryk så kontakten fast igen, og spænd skruerne.
  7. Færdiggør udskiftningen: Til slut mangler du blot at sætte tangenterne fast igen, og så har du en ny stikkontakt.