Indbygningsspots

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

LED-indbygningsspots til ethvert rum

I Silvan finder du flere forskellige indbygningsspots, der kan bruges i ethvert rum i hjemmet. Du finder både spots til badeværelset med den rigtige IP-klassificering samt almindelige IP20-spots, der kan bruges i alle andre rum. Alle vores indbygningsspots er med LED – nogle er dæmpbare, nogle er kipbare, og andre er faste. De fleste typer kommer som færdige sæt med 3 stk., der kommer med færdigmonteret ledning og transformer – lige til at montere. Husk dog på, at du kun selv må montere 12 V-spots, der netop kommer i færdige sæt. Alle andre typer skal installeres af en autoriseret elinstallatør.

Fordele ved LED-indbygningsspots

Alle de indbygningsspots du finder i Silvan er LED, og det er der flere gode grunde til. Efterhånden bliver de gamle halogenpærer udfaset, da de har kort levetid og samtidigt bruger meget strøm – de er altså ikke særligt miljøvenlige. LED-spots bruger derimod meget mindre energi, har en lang levetid, og samtidigt udvikler de meget mindre varme. De er altså mere økonomiske og mere miljøvenlige. Selve monteringen er også lettere, da mange af dem kan monteres direkte i isoleringen. Tidligere, ved halogenspots, var det nødvendigt med en isoleringskasse på loftet, der sikrede afstand til isoleringsmateriale for at undgå brandfare.

Indbygningsspots i køkkenet

Indbygningsspots til loftet er ideelle som generel rumbelysning i køkkenet. De giver et rigtig godt lys, der er både behageligt og praktisk at arbejde i. Hvis du står over for en renovering, har du selv mulighed for at placere dem, hvor du ønsker, så du får det lys, der er optimalt for dig. I køkkenet behøver du ikke bekymre dig om IP-klassificering, da der ikke er tale om et vådrum. Du kan altså vælge lige netop de LED-spots, du synes bedst om. Hvad du skal være opmærksom på ved valget af indbygningsspots, kommer vi ind på lidt længere nede på siden.

Indbygningsspots i badeværelset

Hvis du selv skal til at lave om og gerne vil have indbygningsspots i badeværelset, skal du være meget opmærksom på reglerne. Badeværelser er opdelt i zoner, der angiver, hvilken IP-klassificering en lampe skal have, for at du må montere den i zonen. Du kan læse mere om reglerne på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside. Hvis du blot skal montere indbygningsspots i loftet, skal du bare være opmærksom på loftshøjden. Hvis den er over 2,25 m, er kravet kun IP20, som er minimumsgodkendelsen på lamper. I det tilfælde kan du altså bruge de samme spots, som du har brugt i resten af boligen.

Hvilken type skal du vælge?

Inden du vælger indbygningsspots til din bolig, er der nogle overvejelser, du bør gøre dig. De omhandler både udseendet, lysstyrken og andre egenskaber, du kan have brug for i dine spots. Der er nemlig stor forskel på typerne, og derfor er det vigtigt, at du tænker over, hvad dine behov er, og hvilke typer af indbygningsspots, der kan dække de behov. Herunder finder du en kort liste over de ting, der spiller ind, når du skal vælge den rigtige løsning:

  • Materiale- og farvevalg
  • Lumen
  • Dæmpbar eller ej
  • IP-klassificering
  • Kipbar eller fast

Materiale- og farvevalget henviser til selve farven på spottet og kransen omkring. I Silvan finder du både de klassiske hvide, børstet stål og sorte indbygningsspots. Hvis du ønsker, at lamperne skal være så skjulte som muligt, er de hvide ideelle, da de nærmest forsvinder op mod et hvidt loft. Derimod får du noget kontrast, hvis du vælger enten sort eller børstet stål. Lumen angiver, hvor meget lys en pære giver. Før brugte man ofte watt til det formål, men nu bruger man lumen, som er mere præcist. Jo højere lumen din lampe har, jo mere lys giver den. Derfor er det vigtigt at tage det med i overvejelserne, da det kan variere, hvor meget lys du har brug for fra rum til rum.

En del af vores indbygningsspots kommer med en dæmpbar lyskilde. Det er en praktisk løsning i mange forskellige rum – f.eks. i spisestuen, dagligstuen, soveværelset og badeværelset, hvor det kan være rart at have muligheden for at dæmpe lyset. IP-klassificeringen er, som nævnt, vigtig at være opmærksom på, hvis du skal montere spots i badeværelset. Ellers er alle spots som udgangspunkt IP20, som er minimumskravet – de må bruges i alle andre rum. Nogle spots har også den egenskab, at de er kipbare. Det betyder, at du kan vippe selve lampen, så du kan retningsbestemme lyset. Der er altså flere ting at være opmærksom på, når du skal vælge de helt rigtige spots til dit hjem.

Må du selv installere indbygningsspots?

Du må kun selv installere indbygningsspots, der kører på 12 V – en såkaldt lavvolts-installation, hvis de kommer i et færdigt sæt med lamper, ledninger og transformer. De skal monteres efter anvisningerne i vejledningen, og du må ikke hverken forlænge eller forkorte ledninger eller på anden måde ændre i den købte løsning. Derudover skal transformeren sidde synligt og lettilgængeligt – f.eks. bag en løs loftplade eller lignende. Køber du 12 V-spots, ledninger og transformer hver for sig, hvor de altså ikke kommer som et færdigt sæt, eller spots, der kører på 230 V, må du ikke selv installere dem. I de tilfælde skal du have en autoriseret elinstallatør til at gøre det for dig.

Montering direkte i isolering

En del af vores indbygningsspots er lavet således, at de kan monteres direkte i isoleringen. Det er hovedsageligt på grund af, at de er med LED, og at de derfor ikke afgiver den samme varme som halogen gør. Tidligere, hvor mange brugte halogen, skulle man montere en sikkerhedsboks oven på indbygningsspottet. Den sørger for afstanden til isoleringsmaterialet, så der ikke opstår brandfare. Men med LED-spots, der er egnet til direkte montering i isoleringen, behøver du ikke bekymre dig om dette.

Sørg altid for at læse informationerne og vejledningen på emballagen godt igennem. Så er du sikker på, at du får den rigtige løsning til netop dit projekt. Og er du det mindste i tvivl, er det en god idé at søge hjælp hos en elinstallatør. De kan altid råde dig, så du får lavet dine installationer både sikkert og lovligt. Du er også altid velkommen til at spørge personalet i din lokale Silvan. De står også klar til at vejlede og råde dig i valget af indbygningsspots.