Spotlamper

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Spotlamper – retningsbestemt lys til væg og loft

Spotlamper er kendetegnet ved, at lyskeglen kun oplyser et afgrænset område. Vi kender det som spotlight fra teateret, hvor det skaber fokus på en bestemt kunstner på scenen. Og hvem vil ikke gerne være i fokus derhjemme? Med spotlamper til loft og væg kan du sætte fokus på lige netop det, du ønsker at fremhæve. Eller skabe retningsbestemt belysning i dine rum. Spotlamper bliver ofte brugt som rumbelysning i gangarealer, værelser eller som garderobebelysning. Du kan også bruge dem til netop at fremhæve f.eks. et bestemt stykke kunst på væggen, et møbel eller noget helt tredje.

Der findes flere typer af spotlights, der kan bruges forskellige steder. Brug dem f.eks. til loftet som belysning til din garderobe. Det er en ideel måde at skabe et bedre overblik, og du kan dreje lampen i lige netop den retning, der passer bedst. I vores sortiment finder du også enkelt-spots til montering på væggen. Dem kan du bruge som læselampe, ved sengen og lignende. I Silvan har vi spotlamper fra kvalitetsbrands som Nordlux, Philips og Eglo. Og du finder mange forskellige designs – både i sort, hvid og stål, med og uden glas og meget mere.

Må du selv installere en spotlampe?

Kort sagt, ja. Du må gerne selv montere og installere en spotlampe enten på loft eller væg. Det er nemlig en installation, der foregår uden for væggen. Det er fuldstændig ligesom at tilslutte enhver anden lampe – her skruer du den bare fast enten i væg eller loft. Hvis du har brug for hjælp til tilslutningen af din lampe, er du mere end velkommen til at besøge din lokale Silvan og spørge en af vores medarbejdere til råds. Du kan også se vores video om tilslutning af lampe til lampeudtag. I eksemplet bruges godt nok en pendel, men princippet med tilslutningen af ledningen i lampeudtaget er helt det samme.

Fordele ved spotlamper

Der er mange gode grunde til at vælge spotlamper som en del af din indendørs belysning. En af fordelene er, at de ikke fylder meget ud i rummet. Hvis du f.eks. vælger en pendel som loftslampe, hænger den som oftest et godt stykke ned fra loftet, og det skal der jo være plads til. Det er bare typisk ikke superpraktisk i soveværelset, hvor man gerne skal kunne gå rundt i rummet, uden at ramme hovedet mod en lampe. Derudover kan langt de fleste spotlamper drejes og vippes i flere retninger, så du kan pege dem i lige præcis den retning, du har brug for.

Derudover giver de typisk et kraftigt lys – naturligvis afhængigt af den model, du vælger – som sagtens kan lyse selv større rum op. Du kan altså nemt bruge dem som generel rumbelysning både i gangen, bryggerset, soveværelset, børneværelser m.m. Monteringen er også nem. De skal blot skrues fast, enten i loft eller væg. Hvis du monterer dem oven på et lampested, slipper du for at trække ledning. Og ellers skal du blot trække ledningen hen til nærmeste lampeudtag og tilslutte den der. Der er altså mange fordele ved at vælge netop spotlamper – især hvis du ønsker kraftigt og retningsbestemt lys.

  • Fylder ikke ud i rummet
  • Kan retningsbestemmes
  • Kan lyse store rum op
  • Kan bruges i mange rum
  • Lette at montere

Hvilken type skal du vælge?

Der findes lidt forskellige typer af spotlamper, der hver især er gode til forskellige formål. Hvilken type du skal vælge, afhænger naturligvis af dit behov. I Silvan finder du som udgangspunkt tre forskellige typer: spotlamper på skinner, spotlamper i klynger og enkelt-spots. Læs mere om de tre forskellige typer herunder, og bliv klogere på, hvilken type der passer bedst i dit hjem og til dit behov. Og hvis du er mere til smart-belysning, hvor du kan styre lyset via din smartphone, bør du se nærmere på vores spotlamper fra Philips Hue.

Spotlamper på skinne

Den mest traditionelle spotlampe må nok være den, hvor der er flere spotlights monteret på en skinne. Der er da også gode grunde til, at den ofte er at finde i danske hjem. Spotskinner er ideelle i større rum eller aflange rum. Brug dem på gangarealer, og peg lamperne i hver sin retning, så hele rummet bliver lyst op. Det vil også typisk være den type, du bruger som lys foran garderoben – igen fordi du kan fordele lyset hen over længden af skabet. I Vores sortiment af spotskinner finder du flere forskellige modeller, både med to, tre og fire spotlights. Find dem i klassisk hvid, i sort og i rustfrit stål – mulighederne er mange.

Spotlamper i klynger

Hvor nogle spotlights sidder på skinner, sidder andre i klynger på en runddel eller en firkant. Her er lyset mere samlet, men du kan stadig sagtens justere retningen på lyskeglen. Denne type er rigtig god som generel rumbelysning i mindre rum, såsom et børneværelse, soveværelse eller en entre. De fås med både to og tre spotlights per lampe. Typisk kan du ikke dreje lyset helt lige så meget som du kan ved spotlamper på skinner – de kan typisk dreje næsten hele vejen rundt samt vippe. Ved spotlamper i klynger, sidder lamperne tættere sammen, hvilket mindsker pladsen de kan dreje på. Men du kan dog sagtens dreje lyset fra side til side, så du stadig kan oplyse et helt rum.

Enkelt-spots

Enkelt-spots bruges ofte til væggen. De er rigtig gode som læselampe i stuens hyggekrog eller som sengelampe både i soveværelset og på børneværelset. Du kan naturligvis også sagtens montere dem i loftet, hvis du har brug for det. Da de giver et meget fokuseret lys, er de også gode at hænge over kunstværker på væggen, som du gerne vil fremhæve. Det giver en rigtig flot effekt og sætter kunstværket i fokus. Enkelt-spots kan typisk også både drejes og vippes, så du kan indstille lyskeglen efter behov.

Hvorfor skal du vælge belysning med LED?

Som du nok allerede ved, er langt det meste belysning efterhånden skiftet over til LED. Af de spotlamper du finder i Silvan, er de fleste også med LED. Den største fordel ved LED-pærer er deres lave strømforbrug. Det betyder både mindre påvirkning af miljøet og mindre elregning, der i sidste ende betyder, at du, på den lange bane, betaler mindre – og det er noget, de fleste af os kan lide. Det er dog ingen hemmelighed, at LED-spots typisk er dyrere, når du skal ud at købe dem. Men udover det lave strømforbrug, har de også en meget lang levetid. Du skal derfor ikke udskifte pærerne nær så ofte, som f.eks. ved halogenpærer – mange af dem kan faktisk holde i op til 25 år.

Nogle spotlamper kommer med indbygget LED-lyskilde, hvor andre kan udskiftes. Men som nævnt, kan LED-pærer holde i op til 25 år, så du skal bestemt ikke være nervøs for at købe en med indbygget LED-lyskilde. Hvis du alligevel foretrækker selv at kunne udskifte pæren efter behov, finder du i Silvan også et stort udvalg af LED-pærer til enhver type lampe. Selvom mange spotlamper nu er med LED, finder du dog stadig enkelte, der bruger de gamle halogenpærer. Halogenpæren er dog ved at blive udfaset, hvilket er endnu en god grund til at skifte over til LED.