Halogenpærer

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Halogenpærer i høj kvalitet i Silvan

Skal halogenpæren udskiftes? Så er du kommet til det rette sted. I Silvan har vi flere forskellige halogenpærer til forskellige typer lamper. De fleste modeller passer til forskellige spots, det gælder bl.a. dem med G9-fatning, G4-fatning og GU4-fatning. Derudover finder du også halogenpærer til arbejdslamper. De kommer i et lille, aflangt rør, som passer til flere typer af arbejdslamper. De fås i flere styrker, så du kan finde den, der passer til din lampe. Med halogenpærer skal du være opmærksom på ikke at røre glasset med fingrene. Det fedt vi har på fingrene, kan nemlig sætte sig på glasset, og det kan få pæren til at sprænge hurtigere. Så tag altid fat i pæren med et stykke køkkenrulle eller lignende, så du ikke kommer i direkte kontakt med glasset.

Fordele og ulemper ved halogenpærer

Som ved det meste andet, er der både fordele og ulemper ved at bruge halogenpærer. Det er naturligvis noget, du kan tage med i dine overvejelser, når du skal finde den helt rigtige lyskilde til dit behov. Herunder kan du læse lidt mere om de forskellige fordele og ulemper ved denne lyskilde. Det kan være med til at give dig et bedre overblik over, hvornår halogen er en god løsning, og hvornår det ikke er.

Fordele ved halogenpærer

En af de største fordele ved halogenpærer er deres fremragende farvegengivelse. Den ligger typisk på 90-99 Ra. Ra-værdien fortæller, hvor naturtro farver bliver gengivet, når du bruger en specifik lyskilde – altså hvor ”rigtigt” farven bliver gengivet. Så jo højere Ra-værdien er, jo bedre farvegengivelse. Til sammenligning ligger de fleste LED-pærer på ca. 80 Ra. Den høje Ra-værdi gør dem ideelle i rum, hvor du har brug for at se små detaljer, klare farver og lignende. Derudover fås de ofte i forskellige farvetemperaturer – altså varm hvid, kold hvid og så videre. Sidst, men ikke mindst, har de også et højt lysudbytte.

Ulemper ved halogenpærer

En stor ulempe ved halogenpærer er, at de bliver rigtig varme, når de er tændte. Hvis man ikke bruger dem rigtigt, kan det resultere i brandulykker – hvis de f.eks. ikke er brugt rigtigt som indbygningsspots eller lignende. Deres levetid er også ret kort – ca. 2.000 timer, hvor LED-pærer ofte holder i op til 25.000 timer. Også det, at de er udfaset, er en ulempe. Det begrænser nemlig udvalget kraftigt, så du måske ikke altid kan få den type pære, du har brug for – og på et tidspunkt vil du slet ikke kunne få dem. En sidste ulempe er naturligvis det høje energiforbrug. De bruger rigtig meget strøm i forhold til deres effektivitet, hvilket gør dem meget lidt miljøvenlige.

Er de ved at blive udfaset?

Ja, det er de. Den 1. september 2018 blev fremstilling og import af halogenpærer forbudt i EU. Det vil sige, at du stadig godt kan købe dem – også i Silvan – men det er kun så længe lager haves, da det ikke er muligt at importere eller få fremstillet flere. Grunden til, at de bliver udfaset, er deres høje energiforbrug – de er simpelthen ikke miljøvenlige. Derudover har de en ret kort levetid, så omkostningerne til at udskifte dem kan også hurtigt løbe op. Og igen er det heller ikke særlig miljøvenligt, at de skal udskiftes relativt ofte i forhold til LED. Så der er altså en mening med, at de bliver udfaset – og det bliver heldigvis til fordel for det bedre.

Skal du vælge halogen eller LED?

Beslutningen om, om du skal vælge halogen- eller LED-pærer bliver faktisk taget for dig inden for den nærmeste fremtid. Da halogenpærerne jo er gang med at blive udfaset, bliver udvalget mindre og mindre. Derfor er der bestemt en fremtid i at skifte over til LED i stedet for. Der er dog stadig nogle steder, hvor halogen ville være at foretrække. Den gode farvegengivelse gør dem ideelle som belysning til kreative hobby-projekter, hvor detaljer og farver spiller en stor rolle. Udviklingen af LED-pærer er dog kontinuerlig, og der sker hele tiden fremskridt i kvaliteten af dem. Det burde derfor være muligt at finde en LED-pære, der kan klare opgaven.

Den helt store fortaler, for at skifte til LED, er energiforbruget. De bruger væsentligt mindre energi end halogen – og det kan mærkes på strømregningen. Derudover bliver de heller ikke varme, selv når de har været tændt i lang tid. Du undgår derfor den brandfare, der kan opstå ved brugen af halogen. Endnu en positiv ting er den lange holdbarhed. En LED-pære holder ca. 10 gange så lang tid som halogen. Der går derfor rigtig lang tid imellem, at du behøver at udskifte dine pærer, fordi de springer. Det sparer dig både penge og tid – og så er det meget bedre for miljøet.

Gå efter lumen i stedet for watt

Når du skal udskifte din halogenpære til LED, bør du ikke gå efter antal watt. Du bør i stedet gå efter lumen. Watt angiver nemlig kun, hvor meget strøm den pågældende pære bruger. Lumen angiver i stedet selve kraften på lyset. Lumen er altså meget mere sigende i forhold til at finde en pære i en tilsvarende styrke. Hvis du blot går efter antal watt, kan du risikere at ende ud med en pære, der er alt for kraftig i forholdt til det rum, du skal bruge den i. Antal lumen vil typisk være oplyst på pæren, så du kan se på den gamle halogen, hvor mange den har og så finde det tilsvarende i LED.