Sådan vedligeholder og plejer du din træterrasse

Hvorfor skal du pleje og vedligeholde din terrasse?

En plejet træterrasse, er en flot træterrasse. Og det behøver faktisk ikke at være et uoverskueligt projekt. Det er nemmest at vedligeholde terrassen løbende, så du undgår at stå med en tarvelig terrasse og et kæmpe arbejde forude. Derudover forlænger du terrassens levetid, hvis du plejer og vedligeholder den. Tiden du skal bruge på det, afhænger af hvor slemt det står til. I de værste tilfælde, hvor træet er rådnet, kan det næsten ikke betale sig andet end at skifte træterrassen ud. Men i de fleste tilfælde, kan du altså godt pifte terrassen op med forskellige tiltag.

Sådan rengør du din træterrasse

Men før du overhovedet går i gang med dette, er det vigtig at du giver din træterrasse en rengøring. Har du en stor terrasse og-/eller vil du skåne ryggen, kan du med fordel anvende en terrassevasker/patio cleaner. Den skal bare sættes på en højtryksrenser, og så får du en effektiv rengøring. Du skal bare være opmærksom på, at det vil kræve en efterbehandling af træet med olie, efter det har tørret og er renset. Træet bliver nemlig mere ru og åbent, når du vasker med en terrassevasker pga. af det høje bar/tryk og den store mængde vand. Du kan også nøjes med at bruge en grov skurebørste og trærens.

 1. Fjern belægninger og overfladebehandlinger. Skrub indtil den løse belægning er fjernet.
 2. Lad terrassen tørre. Efter skrubningen, bør terrassen tørre mindst 6 timer.
 3. Påfør algefjerner. Brug algefjerner til at fjerne eventuelt algebelægning, før du går videre med træolien.
 4. Lad algefjerne virke. Lad midlet virker efter anvisningen. Fej derefter algerne væk ved med en stiv kost.
 5. Slib efter. Slib efter med korn 100 sandpapir, hvis skrubningen af terrassen har medført at træet rejser sig.
 6. Klar til ny overfladebehandling. Når terrassen er helt glat og ren, er den klar til at få en ny overfladebehandling.

Hvornår skal du give din træterrasse overfladebehandling?

Når er terrassen er rengjort og slebet efter med sandpapir (eller en større sliber), bør du give træet en ny overfladebehandling. Du får den bedste virkning, når træet og vejret holder tørt. Du skal bare være sikker på, at det ikke har regnet indenfor den seneste uge, og at det selvfølgelig ikke regner lige efter træet har fået olie. Træet skal gerne have en fugtindhold på under 15%. Du kan bruge en fugtmåler til at vurdere om træet er klar.

Sådan påfører du træolie på træterrassen

 1. Forberedelse. Sørg for at træets temperatur på ca. 15-20°. Er temperaturen højere, kan olien ikke nå at trænge ind i træet.
 2. Vælg den rigtige pensel. Kom godt med træolie på penslen. Brug gerne en stor, bred pensel.
 3. Påfør olien på træet. Start med den lodrette del at planken (for enden) og derefter den vandrette del af planken.
 4. Start i en ende. Det er en god idé at starte i den ene ende og bevæge dig ud mod midten.
 5. Fordel olien. Spred olien up på 3-4 brædder af gangen. Påfør lag af træolie indtil træet er mættet.
 6. Fjern resterne. Tør overskydende olie af. Det må ikke tørre ind. - Det gælder også, hvis det skal have flere lag.

Skal du bruge træbeskyttelse eller træolie?

Om du bruger træolie eller træbeskyttelse afhænger af hvilken overflade du vil beskytte. Der er nemlig forskel på hvordan træet optager overfladebehandlingerne. Er du tvivl om hvilket produkt du skal bruge til dit projekt, kan du altid forhøre dig hos din lokale Silvan butik. Men uanset hvilken du vælger, skal du sørge for at bruge en træbeskyttelse eller træolie i god kvalitet. Brug gerne produkter, som indeholder farvepigment. Det beskytter nemlig træet mod UV-stråler. Det er også en god idé at et produkt med fungicider, som beskytter træet mod svampeangreb.

Du tænker måske, at det kan være lige meget, om du bruger træbeskyttelse eller træolie. Men som udgangspunkt anbefaler vi ikke at bruge træbeskyttelse til vandrette flader, herunder terrasser. Her er det kun olie, der holder. Træolie trænger ned i træets pore og beskytter dermed også mod vand indefra. Med træolie behøver du heller ikke at grunde først, hvis træet er nyt og ubehandlet. Du kan dog bruge træbeskyttelse på lodrette overflader – eksempelvis på stolperne, der holder terrassen.