Motorolier

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Sådan holder du din bil kørende med motorolie

Det er rigtig vigtigt at være på forkant med motorolien på din bil. Det er nemlig den væske, som får motoren til at køre rundt gnidningsfrit. Er du god til at tjekke og skifte motorolie, vil din bil takke dig for det. Du vil forlænge levetiden af motoren og ende med en bedre gensalgsværdi. Du kan ligeledes regne med, at du slipper for nogle ture på værkstedet, når du tjekker olien regelmæssigt, og er på forkant med motorolien. Mange glemmer desværre at tjekke motorolie på deres bil, og det kan ende med, at motoren bryder sammen. Det kan også resultere i småproblemer, som hober sig op med tiden.

I Silvan kan du finde et bredt udvalg af motorolie. Det kan være, at du er på udkig efter en bestemt motorolie, eksempelvis 5W-30 motorolie, 5W-40, 10W-40 eller olie til din plæneklipper. Undersøg altid, hvilken motorolie der er anbefalet til din bil. Det er helt klart bedst at bruge den anbefalede motorolie, men du kan også bruge andre slags. Din bil har sikkert et anbefalet interval for, hvornår du bør skifte olie. Du kan med fordel følge anbefalingen – og gerne oftere. Som tommelfingerregel bør du skifte efter 15.000 km, men mindst en gang om året. Er du lidt mere omhyggelig med at skifte og påfylde motorolie, vil din motor sandsynligvis blive ekstra tilfreds.

Hvilken motorolie skal du vælge?

Alle kan komme i den situation, hvor den anbefalede motorolie ikke er tilgængelig. Men det betyder ikke, at du skal trække tiden ud og vente på den specifikke olie. I sådan et tilfælde er det altså bedre at køre med en anden udgave frem for at køre med minimalt olie. Du bør altid have den anbefalede mængde motorolie frem for at køre rundt med en tom motor. Det er meget bedre for din motor, også selvom det ikke er den anbefalede version. Ved du ikke, hvilken motorolie der er bedst for din bil, kan du tjekke bilens brugsanvisning eller spørge på et bilværksted. På nogle tankstationers hjemmesider kan du endda indtaste din bils registreringsnummer og få vist den anbefalede motorolie.

Når du står i en uheldig situation, hvor du mangler motorolie, kan du så blande det med en anden olie? Alle godkendte motorolier er blandbare, og det bør ikke give nogen problemer, hvis du blander dem. Det er ikke nødvendigvis den bedste løsning, men kan være fint i et nødstilfælde. Olier har flere egenskaber end blot flydeevne. Olien har ligeledes en renseevne, oxidering og smøreevne. Flydeevnen, eller viskositeten, er den mest fremtrædende egenskab. Står der for eksempel 5W-30 på din motorolie, er det første tal oliens flydeevne ved lav temperatur. W’et står for ”Winter”, og det andet tal viser flydeevnen, når det er varmt. 5w-30 er en meget typisk motorolie, men hvis du eksempelvis har en racerbil, hvor motoren arbejder på højtryk, kan du med fordel bruge en motorolie med en højere viskositet.

Sådan tjekker du motorolie på din bil

Det er nemt at tjekke motorolien på din egen bil. Du kan med fordel gøre det til en god vane at tjekke regelmæssigt, især hvis du kører meget. Til at starte med skal du lade din bil køle ned. Hvis du lige har haft bilen tændt, fordi du lige har kørt den, bør du vente med at tjekke oliestanden. Åben for motorhjelmen på din bil – den sidder foran på de fleste biler. Husk, at du kan lade gasfjederen holde på motorhjelmen. Det er en aflang pind, som kan udvides i længden. Du bør have noget papir eller en klud, som du kan tørre dine fingre af i. Du kan også bruge handsker, hvis du ikke vil have olie på fingrene.

Når du er klar, skal du lede efter oliepinden. Den er som regel markeret med en stærk farve, som eksempelvis rød eller gul. Skru pinden op, og tør olien af, så du er klar til at aflæse en ny bundlinje. Stik oliepinden tilbage – den skal helt i bund, for at du kan aflæse et korrekt resultat. Vent nogle sekunder, og træk pinden op igen. Du kan se oliestanden på skalaen på din oliepind. Der er et minimum- og et maksimumniveau markeret på din oliepind. Hvis motorolien ikke når over minimum, skal du fylde olie på hurtigst muligt. Det bedste for din bil er, hvis oliestanden er lige under maksimum.

Sådan skifter du motorolie

Det er forholdsvist nemt at fylde motorolie på din bil. Du skal som regel påfylde olie for oven. Låget, som du skal skrue af, er sandsynligvis markeret med en lille smørekande. For at undgå olie ud over hele motoren bør du anvende en tragt, når du påfylder motorolie. Åben for låget med smørekanden, sæt tragten i, og hæld din motorolie i. Vær forsigtig med mængden og tjek oliestanden igen, når du er færdig. Er du på udkig efter en billig måde at skifte motorolien, kan du gøre det selv. Hvis du ikke har mod på at gøre det selv, kan du med fordel overveje, om du ikke kan få et godt tilbud ved din mekaniker.

Motorolie mister effekten over tid, og det er derfor, det skal skiftes en gang imellem. Under din bil er der et bundkar, hvor olien kan komme ud. Bundkaret har en bundprop, som skal løsnes, for at motorolien kan komme ud. Derfor er det bedst med en lift, men det kan også klares med en donkraft. Hav et kar klar til at opsamle olien, så det ikke flyder ud over det hele. Når al olien er ude, kan du lukke bundkaret igen og sætte proppen på igen. Herefter kan du påfylde ny olie igen. Det er også væsentligt at få oliefilteret skiftet. Hvis du er skarp til biler, kan du måske skifte det selv, ellers bør du lade din mekaniker gøre det.

Hvordan skifter du olie på en plæneklipper?

Det er en god idé at skifte olie på en plæneklipper en gang om året. Det er oplagt at skifte olien på græsslåmaskinen, når du gør den klar til en ny sæson. Du kan se, om du skal skifte olien, hvis den er sort og grumset. For at kunne skifte olien skal du bruge et særligt olieskiftesæt, som vi forhandler hos Silvan. Det består af en tragt og sprøjte, så du kan suge den gamle olie op fra maskinen og sprøjte den ned i en beholder. Husk altid at fjerne tændrørshætten, når du skal servicere plæneklipperen. Den gamle olie skal afleveres på genbrugspladsen.