Altankasser

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Sådan kan du bruge dine altankasser

Altankasser er ideelle, hvis du ikke har nogen have, men gerne vil skabe en minihave. Det er oplagt at udnytte de ekstra kvadratmeter på altanen. Altankasser giver dig muligheden for at skabe liv med både prydplanter og nytteplanter. Du kan plante alt fra krydderurter og grøntsager til blomster og spiselige bærbuske. Du finder altankasser i mange forskellige farver og materialer. Nogle altankasser kommer med integrerede beslag, mens du skal tilkøbe beslag til andre modeller. Mange af modellerne har en praktisk indbygget underskål, hvor overskydende vand samles - det er med til at sikre, at dine planter ikke blive overvandet.

Bor du i lejlighed, hvor dit svar på en have er din altan eller balkon? Og savner du lidt stemningen og planterne i en have? Så skal du se nærmere på altankasser. Med dem kan du nemlig skabe din helt egen minihave-oase, lige ude for døren. De er særligt ideelle, hvis du ikke har så meget gulvplads i dit uderum. Med altankasser får du nemlig løftet dine planter og blomster væk fra gulvet, og samtidigt får de masser af lys, når de hænger ud over rækværket. Der findes mange forskellige typer af altankasser – noget til enhver smag og ethvert behov.

I Silvan finder du f.eks. de klassiske altankasser i plast, der fås i mange forskellige størrelser og sættes fast med beslag. Du kan også få nogle, som du blot sætter ned over rækværket. De fungerer lidt ligesom en klassisk havekrukke, men har et indhak, så de kan sidde fast ned over rækværket. Og hvis du ikke har nok i, at dine planter hænger på rækværket, kan du også få væghængte krukker, som du kan hænge op på husmuren. Der er altså rig mulighed for at skabe en skøn, grøn oase på altanen med blomster, grøntsager og krydderurter – også selvom pladsen måske er trang.

Tip!: Hvis du vil sætte et personligt præg på din minihave, kan du med fordel bygge din helt egen altankasse. Så kan du designe den, så den passer perfekt i størrelsen, og så den har plads til alle dine yndlingsplanter. Få inspiration og læs artiklen omkring, hvordan du bygger din egen altankasse.

Hvilke planter kan du bruge i altankassen?

Der er faktisk ret frit slag, når det kommer til planter på altanen. Men inden du beslutter dig for, hvilke planter du vil have i din minihave, er der nogle overvejelser du bør gøre dig. Er der sol eller skygge på din altan? Er der meget blæst, eller hænger den i læ? Nogle af de mest taknemmelige planter at dyrke på altanen, er krydderurter. De trives både i skygge og sol. De kræver ikke den store vanding, og de vokser generelt meget hurtigt. Nogle oplagte krydderurter til formålet er basilikum, mynte, oregano, rosmarin og timian.

Ønsker du frugter og grøntsager i din minihave? Så kræver det, at de får meget sollys. De trives nemlig bedst i varme, med daglig vanding og regelmæssig gødning. Hvis de krav er opfyldt, kan du med fordel plante jordbær, agurker, tomater, salat, oliven og meget mere. Foretrækker du blomster? Så gælder de samme forudsætninger som for frugter og grøntsager – de trives bedst på en solrig plads. Nogle blomster, der er særligt egnede til altanen, er lavendel, hortensia, margueritter og potteroser. Og hvis du gerne vil spire og dyrke dine planter fra frø, finder du i Silvan også et stort udvalg af grøntsagsfrø og blomsterfrø.

Sådan skaber du en flot minihave

Uanset om du er mest til blomster eller spiselige planter på altanen, er der nogle gode råd, du med fordel kan følge. Ved blomster er det vigtigt, at de bliver vandet dagligt i de varme perioder. Derudover bør du ugentligt nippe visne blomster af, så der er plads til nye. Og for at få de flotteste blomster, er det en god idé at gøde dem. Det kan du f.eks. gøre med flydende blomstergødning samtidig med, at du vander. I Silvan finder du både almindelig gødning til krukker og altankasser, og vi har naturligvis også økologisk gødning til dine planter. Du finder også alt i jord til dine altankasser eller krukker.

Er du mere til de spiselige planter? Som f.eks. krydderurter, grøntsager og frugter? Så er der også nogle tips til at få mest ud af dem. Krydderurter er meget lette at holde. De vokser generelt hurtigt, og har derfor ikke den store brug for gødning. Vælger du dog alligevel at gøde, kan du nøjes med en halv dosis. Krydderurterne har det typisk bedst, når jorden er til den tørre side. Du behøver derfor ikke bekymre dig om daglig vanding. Grøntsager og frugter vil gerne have både meget sol og meget vand. Derfor lykkes de bedst, hvis du har en altan med meget middagssol. Da solen er hård ved planterne, er det vigtig, at du vander dem ofte. Her er det en fordel at hjælpe planterne lidt på vej med regelmæssig gødning.

Sådan vælger du de rigtige beslag

Da altankasser jo som oftest hænger på ydersiden af rækværket, er det utroligt vigtigt, at de sidder godt og forsvarligt på plads – der skulle jo nødigt være risiko for, at de falder ned på gaden. Nogle modeller kommer med fastmonteret beslag, der naturligvis passer perfekt til den pågældende altankasse. Men ved andre modeller, skal du selv finde de rigtige beslag. Som oftest vil der stå, hvilken model, beslaget passer til. I nogle tilfælde kan de dog bruges til flere slags, man skal bare sikre sig, at størrelsen er rigtig. Og her afhænger det som oftest af altankassens og rækværkets dybde – du kan dog også finde beslag, hvor du kan montere altankassen på husmuren. Uanset hvilken løsning du vælger, er bare vigtigt, at alt sidder godt og sikkert fast, så du med ro i maven kan nyde dit uderum.