Espalier

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor skal du have et espalier?

Espalier er til dig, der gerne vi have et dekorativt element til din have. Hvis du er til slyngplanter, roser eller frugttræer, kan espalier hjælpe med at støtte væksterne. Du får i samme omgang et skelet til at danne en flot væg af blomster og planter. Espalier kommer i forskellige former, størrelser og materialer. Alt efter hvilken form du vælger, har du mulighed for at sætte et espalier op som støttehegn, op på muren, som en del af plantekassen eller som rumdeler i haven. I Silvan har vi varianter til flere formål. Du kan også give dig i kast med din egen DIY-udgave.

Udover at pryde din have i hverdagen, kan espalier også anvendes som et festligt element til forskellige fester. Skal du til bryllup eller fejre bryllupsjubilæer, kan du med fordel anvende en rosengang som æresport. Dekorer med blomster der passer til årstiden og udsmyk med belysning, bånd og andet pynt. Du kan også bruge espalier til andre festlige lejligheder, som f.eks. fødselsdage, havefester og lignende. Espalier står også flot som stativ, hvor du kan vikle lyskæder omkring - som i forbindelse med jul. Med andre ord – espalier kan bruges året rundt, så lad dig inspirere og udfold din kreativitet.

Hvilket espalier skal du vælge?

Espalier kommer ofte i materiale som stål eller træ, men der findes også andre muligheder. Hvis du har lyst, kan du også give dig i kast med at lave dine egne espalier. Du kan f.eks. lave en ud af hønsenet eller stålwires. Før du vælger hvilken form du skal have og i hvilket materiale, er det en god idé at overveje, hvad du vil bruge espalieren til. Skal der plantes blomster, frugter eller lidt af begge dele? Derudover vil din mængde af plads også have en indflydelse på hvilken espalier du vælger. Har du eksempelvis kun en altan, kan det være du skal holde dig til en udgave, som kan sættes på en plantekasse. Det kan i sådan et tilfælde også ende med at være nemmere at bygge dit egen.

Der findes flere former du kan vælge i mellem. Med en rosengang kan du skabe en smuk indgang til din have eller bruge den som en rumdeler i haven. Det buede stativ giver et romantisk udtryk og udsmykkes med både blomster og belysning. Viften er et populært valg blandt husejere, fordi den kan sættes på muren, og den er et dekorativt element til huset. En halvrund espalier kan stilles op ad en mur/væg og plantes op med slyngplanter eller blomster. Det halvbuede design skaber en flot effekt, både når noget af materialet kan ses eller er helt tilplantet. Du kan også vælge et armeringsnet. Anvend den som en rumdeler til haven eller som læhegn. Denne type espalier fungerer også godt som støttevæg til planter, som står frit eller i en plantekasse. Derudover kan du også hænge armeringsnettet op som loft i dit orangeri eller over terrassen.

Hvilke planter og frugter trives på et espalier?

Der er et spændende forhold mellem espalier og planter. Hver for sig er de fine, men sammen giver de noget helt specielt. Der findes et hav af planter og blomster, som kan dekorere espalierne. Nogle planter har endda brug for espalierne til at vokse og stå pænt. Har du brug for at afskærme et større område med et espalier, er Rådhusvin-planten, Kamæleonbusken og Guldbladet Humle oplagte muligheder. Det skaber en form for ”grøn væg”, der falder flot ind i omgivelserne, hvis du f.eks. har en naturgrund, hvor et hegn måske ikke passer så godt ind. Ønsker du en helt bevokset væg, kan du med fordel bruge armeringsnet som dit espalier.

Du skal være opmærksom på at nogle slyngplanter kan brede sig meget og hurtigt. Det kan derfor være en god idé at plante i højbede eller plantekasser frem for direkte i jorden. På den måde kan du begrænse væksten til et ønsket område. Ønsker du blot et lille område, hvor din klatreplante kan udfolde sig, er de færdiglavede espalierer, der monteres på væggen, en rigtig god løsning. Her vil slyngplanter også skabe en flot effekt. Du har også mulighed for at plante frugttræer op af espalier. Især små æbletræer og pæretræer egner sig godt til formålet. Der findes flere sorter, der egner sig til formålet, såsom:

Æbler

  • Discovery, Rød Ananas, Rød Ingrid Marie
Pære
  • Coloree De Juillet, Concorde, Clara Frijs

Det er altid en god idé at vælge forskellige sorter og plante dem sammen. På den måde kan de bestøve hinanden. Du kan med fordel bygge til ved siden af, så du er sikker på at grenene på frugttræerne får nok støtte. Derudover er frugtbuske som hindbær, solbær, brombær, ribs, stikkelsbær og lignende gode nytteplanter, som trives godt med at vokse op af et espalier. Vær opmærksom på at vælge sunde og kraftige grene til dit espalier.

5 gode slyngplanter til espalieret

  • Efeu vedbend: Efeuen er en velkendt og populær plante herhjemme. Det er en stedsegrøn plante, der altså forbliver grøn hele året. Dens klatrende egenskaber gør den ideel som plante til espalieret. Den trives i skygge og halvskygge – altså ikke direkte sol. Sørg for, at jorden omkring den ikke tørrer helt ud. Men vand den endelig ikke for meget, da den så vil drukne.
  • Klematis: Klematis, eller clematis, er en smuk slyngplante, der får flotte, farverige blomster. Den kræver noget at støtte sig til, som f.eks. et espalier, hegn eller lignende, da den ellers vil falde helt sammen. Sæt den gerne i fuld sol, men hvor rødderne står i skygge af eksempelvis et bunddække af planter, sten eller flis. Jorden omkring din klematis må ikke tørre helt ud – vandingen afhænger af jorden og hvor meget regn, der kommer.
  • Klatrehortensia: Klatrehortensiaen er en selvhæftende klatreplante, der faktisk kun behøver et espalier i starten af dens vækst. Herefter kan den holde sig selv ved at hæfte til overflader som husmuren eller et hegn. Placér den gerne i læ og halvskygge, så den ikke får hverken for meget blæst eller fuld sol. Klatrehortensiaen foretrækker en let og luftig jord. Og så skal den holdes jævnt fugtig, især i tørre og varme perioder.
  • Klatrerose: Klatreroser er endnu en art af slyngplanter, der er gode til espalieret. Placér den gerne på en åben plads, uden alt for mange andre planter nært omkring den. Klatrerosen skal gerne have ca. 6 timers sol om dagen, men kan sagtens klare sig på en plads med vandrende skygge. Sørg for at vande rigeligt, én gang om dagen, gerne om aftenen. Gød også din klatrerose regelmæssigt, så trives den bedst.
  • Brombærbusk: Hvis du gerne vil have nytteplanter på dit espalier, er brombær et rigtig godt bud. Placér din brombærbusk og espalier solrigt og gerne med rolige vindforhold. Jorden skal gerne være fugtig, den må dog ikke være våd. Hvis din brombærsort har torne, klarer den selv at kravle op ad espalieret. Hvis ikke, har den brug for lidt hjælp i form af opbinding.

Sådan kommer du i gang med espalier

Mange espalier er allerede klar til opsætning, og skal blot fastgøres til en væg med skruer. Vælger du armeringsnet, skal du oftest ud at tilkøbe skruer og beslag, så den kan monteres fast til en væg. Husk at anvende det rette bor til enten trævæg, murstensvæg eller betonvæg. Du kan også give dig i kast med at tilføje ekstra støtte til eksempelvis slyngplanter eller frugttræer. Her kan stålwires være en godt valg, hvis du ønsker et mindre synligt alternativ til stål eller træ. Vælger du et fritstående espalier, eksempelvis en rosengang, bør du sørge for, at den står godt og stabilt på underlaget. Tilføjer du et espalier til en plantekasse, skal du som regel fastmontere den på selve plantekassen. Anvender du armeringsnettet som loft, kan du med fordel anvende stålwires, som er stærke nok til at holde både stålnettet - med og uden planter, belysning eller andet pynt.

Selvom slyngplanter er meget smukke og virker skrøbelige, kan de være meget dominerende. Hvis de får lov til at gro frit og fylde, kan de ende med at kvæle planterne ved siden af. Derudover kan de med deres kraft ødelægge underlaget og lave huller i muren. Derfor er det en god idé at sørge for, at der er nok plads på espalieret, så afstikkere og grene har noget vokse med. Vær også opmærksom på, at du ikke sætter den for tæt på andre planter, hvis du planter direkte ned i haven. Vil du plante frugttræer, er det bedst at sætte dem op ad en sydvendt mur, fordi de har brug alt den varme de kan få - især i foråret, hvor der er risiko for frost over natten. Solens varme fra dagtimerne bevares på muren og sørger for at give nok varme til frugttræerne i de køligere nattetimer.