Højbede & plantekasser

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor skal du plante i højbede og plantekasser?

Nyder du synet af en flot og velholdt have? Højbede og plantekasser hjælper dig med at holde en smuk og idyllisk have. Der er mange fordele ved at holde planter i et højbed eller i en plantekasse. Har du flere planter eller elementer i området, kan du bruge højbedet eller plantekassen til at fremhæve dine udvalgte vækste eller som rumdeler. I Silvan har vi flere varianter af både plantekasser og højbede, men fælles for dem alle er, at de alle er af god kvalitet og kommer i flotte designs. De fås i flere former og materialer, og de kan mixes og matches, som du ønsker.

Er du organiseret af natur, er højbede eller planterkasse et godt valg. De giver nemlig haven markerede linjer/rammer, som planterne kan vokse i. Det giver dig også en praktisk fordel, når du skal indrette din have, fordi du får et klart og tydeligt billede af, hvor dine planter kommer til at vokse. Det giver derudover et flot visuelt udtryk til haven som helhed at have plantekasser og/eller højbede. Selve rammerne/kasserne fungerer som en fin materialekontrast til omgivelserne og underlaget. Plantekasser og højbede er ligeledes et godt valg, hvis du ønsker at dyrke og passe dine planter i en mere ergonomisk højde. Der er også mindre risiko for at få besøg af snegle, da plantekasserne er hævet over jorden.

Hvad er forskellen på et højbed og en plantekasse?

Umiddelbart ligner et højbed og en plantekasse hinanden i både udseende og anvendelse. Men der er en smule forskel, som kan have en afgørende betydning for dit valg. Har du en egen have, kan du både etablere plantekasser og højbede. Har du ikke en have eller bor et sted med begrænset med plads, skal du måske overveje en mere fleksibel løsning, som f.eks. en plantekasse på ben eller hjul. En plantekasse kan stå direkte på jorden eller fliserne. Du kan både købe en færdigsamlet eller et saml-selv-sæt. Bor du i en lejlighed og har en altan eller en lille terrasse, er plantekassen det oplagte valg. Det giver dig nemlig mulighed for at flytte kassen (inkl. indholdet) uden at tilsvine omgivelserne. Med en plantekasse kan du yderlig tilføje et espalier, som giver mulighed for at holde planter, der vokser og breder sig op ad.

Højbedet passer bedst til dig med have. Den kan enten placeres ude i haven eller på din terrasse. Et højbed er også kendt som højbedsramme. Det er nemlig en ramme, som du placerer på jorden. Der er altså ikke en indbygget bund. Bunden er derimod det underlag, som højbedsrammen placeres ovenpå -- såsom jord eller fliser. Det betyder, at du skal tænke dig om, hvor du vælger at placere højbedet Den er ikke bare lige til at flytte, når du først har fyldt jord og planter i. Den er dog ikke mere permanent, end du kan tage indholdet ud igen og flytte højbedsrammen. Højbedet er som regel opbygget med en høj fast ramme omkring. De leveres enten samlet eller som et saml-selv-sæt.

Skal du vælge højbede i træ eller jern?

Du kan få højbede i forskellige materialer. Foretrækker du at rammen passer naturligt til haven, kan du vælge ubehandlet lærk, som har en fin lys farve. Du kan også vælge en højbedsramme i fyr/nåletræ med trykimprægnering. Du bør dog kun anvende trykimprægneret højbed til ikke-spiselige planter. Der er nemlig risiko for, at der afgives en lille mængde imprægneringsmiddel, som trænger ned i jorden og videre til afgrøderne. Højbede i træ kræver vedligeholdelse i form af træbeskyttelse. Højbede i jern kan både have et blankt eller rustent udseende, som komplimenterer blomster og planter. Er du mere til et stilrent udseende, kan du vælge et højbed i galvaniseret stål. Materialet er holdbart og kræver ikke mere vedligeholde end en blød børste og sæbevand i ny og næ. Du kan også få højbede i komposit. Komposit er et holdbart blandingsmateriale af forskellige materialer og bindemiddel. Højbede i komposit holder ofte i mange år og kræver ikke meget vedligeholdelse.

Plantekasser på hjul eller plantekasser med espalier?

Ligesom med højbede kan du få plantekasser i træ, komposit, galvaniseret stål og jern. Det populære valg er trævarianterne eller komposit, som giver et hyggeligt udtryk til haven eller altanen. Hvis du vil plante krydderurter eller andre spiselige planter, bør du holde dig til ubehandlet træ eller én af de andre materialer. Du kan dog stadig plante blomster og planter i en plantekasse af trykimprægneret træ. Et andet populært valg er plantekasse på hjul. Har du en terrasse med fliser eller træ som underlag, kan du nemt rykke rundt på dine blomster og krydderurter. Det kan især være praktisk, hvis du har afgrøder, der en gang i mellem har brug for at blive sat ud i eller væk fra skyggen. En plantekasse med espalier er til dig, der gerne vil plante smukke slyngplanter, der vokser op ad. Du kan sætte espalier på faste plantekasser eller nogle med hjul på.

Hvad er en mistbænk?

En mistbænk er en form for plantekasse, hvor der er et skrånende tag med skydepaneler af glas. Det smarte ved en mistbænk er, at du kan lukke for plantekassen med skydepanelerne, så du beskytter planterne for vejr og vind. Dermed kan du beskytte planterne imod frost og nedbør. Hvis der f.eks. skulle komme en kraftig haglbyge, er planterne bedre beskyttet under glaspanelerne. De frostfølsomme planter er også bedre beskyttet i mistbænken. Den kan sammenlignes med et minidrivhus, og en mistbænk kendes da også under navnet ”drivbænk”. I vores udvalg kan du finde flere forskellige mistbænke i mange størrelser, som passer til specifikke højbede.

Du kan bruge en mistbænk til mange forskellige planter og blomster. F.eks. kan du bruge den til afgrøder, der kræver højere temperaturer, end der umiddelbart er i det danske klima. En mistbænk kan også bruges til forspiring af planter, som senere skal plantes i haven. Der er altså mange muligheder med en mistbænk. Du kan tilføje et sneglestop på kanten af plantekassen, så du på denne måde forebygger, at der kommer snegle op til planterne. Du bør placere en mistbænk et så solrigt sted som muligt i haven, så planterne kan få meget sol og varme.

Hvad kan du dyrke i plantekasser og højbede?

Det behøver ikke at være besværligt at holde have - du behøver faktisk ikke engang at eje en “rigtig have” for at dyrke blomster, krydderurter og grøntsager. Det kræver bare, at du tænker over, hvilke løsninger der passer til dit behov. Drømmer du om en grønnere hverdag, er det generelt nemmere at dyrke egne planter, blomster og krydderurter. Du kan nemlig selv holde styr på, hvordan de bliver dyrket og behandlet, hvis du selv dyrker dem. Det er her plantekasser og højbede kommer ind i billedet. Ved at plante i et afgrænset og til dels lukket område, skal du koncentrere dig om mindre. På den måde sikrer du også, at du ikke planter mere end nødvendigt. Vær opmærksom på at jorden bliver hurtigere varmere i et højbed. Du kan derfor starte med at så og plante tidligere end i en almindelig køkkenhave.

Der er rig mulighed for at skabe dine egen blomsterhave eller køkkenhave. Vælg planter der først og fremmest kan tåle at stå udenfor. Er du mest til at dyrke blomster og ikke-spiselige planter, kan du både give den gas i højbedet eller i plantekassen. Buske og små træer er som udgangspunkt ikke de bedste at dyrke i et højbed eller i en plantekasse, fordi de kræver tilstrækkeligt mere plads. Men du har stadig en bred vifte af blomster, krydderurter og grøntsager at vælge imellem. Vi har givet et par eksempler på, hvad du kan dyrke i højbede og-/eller plantekasser:

  • Kartofler, gulerødder, radiser, rødbeder, ruccola, spinat, ærter, gulerødder og jordbær
  • Rosmarin, laurbærbusk, løg, purløg, timian, estragon, dild, koriander og salvie
  • Morgenfrue, lavendel og “vildblomster”

Sådan planter du med en plan

Tænk over hvilke afgrøder du godt kunne tænke dig, og i hvilket omfang de skal fylde. Nogle salatvarianter giver f.eks. et gavmildt afkast, men det kan være svært at komme igennem, inden det rådner. Derfor kan det være en god idé at plante i mindre plantekasser eller i på et mindre område i højbedet. På den måde kan du undgå madspild og eventuelt give plads til en anden vækst. Du kan herunder med fordel undersøge om nogle blomsterarter kan være dominerende. Disse planter passer bedst i et højbed eller blomsterkasse for sig selv, hvor de kun kan brede sig i begrænset omgang. Du kan blive inspireret til, hvad du kan så af forskellige blomsterløg og frø til foråret og sommer.

Sådan kommer du i gang med højbede og blomsterkasser

Når du skal vælge en placering til dit højbed eller plantekasse, er det selvfølgelig en god idé at sætte den et sted, hvor solen står på i lang tid. Mange vælger at lave et område til højbede, men du bestemmer selv, hvor du vil opstille dem. Placer højbedet på et jævnt underlag for at sikre, at højbedsrammen står stabilt på underlaget. Det er vigtigt, at rammen står helt ned til underlaget, så der ikke løber jord ud. Plantekasser har den fordel, at de har en bund, som gør det fleksibelt for dig. Sigt dog altid efter et jævnt underlag, da det sikrer vægten bliver lige fordelt og dermed skåner kassen.

Inden du går i gang med at fylde jord i højbedet eller plantekassen, bør du tage stilling til, hvilket underlag du har med at gøre. Har højbedet eksempelvis ikke nogen bund, anbefaler vi, at du bruger et underlag som eksempelvis en fiberdug til at afdække fliserne med. På den måde undgår du, at jordet flyder over bedets kanter, når du vander bedet. Planter du ovenpå græsplænen, er det en god idé at fjerne græsstykket. Du kan eksempelvis dækker det af med pap og derefter fylde jord ovenpå. Alternativt kan du måneder inden lægge mørk plastik over, så det dræber græsset og derefter fjerne det døde græslag.

Sådan beskytter du dine planter

Med en have følger der også et par uvelkomne gæster med. Du slipper nemlig ikke 100 % for ukrudt, men du kan begrænse mængden og dermed spare en del tid. Generelt begrænser du tiden på at lue, når du har plantet i et højbed eller en blomsterkasse - mindre plads, mindre plads for ukrudt at brede sig på. Hvis du tilføjer fiberduge som underlag og-/eller overdækning af enten højbedet eller plantekassen, kan du begrænse ukrudt endnu mere. Vælg en fiberdug med en tykkelse, der er nok til at holde ukrudt ude, men hvor vand stadig kan trænge igennem. Til overdækning kan også anvende gennemsigtig plastik, hvis du vil beskytte væksterne under en kølig nat. Ukrudtsfjerner og andre kemikalier bliver i samme omgang overflødige, fordi du slet ikke får brug at bekæmpe ukrudt i et særligt stort omfang.

Hvilket slags jord og muld skal du bruge?

En god tommelfingerregel er at have nok jord i dit højbed eller plantekasse. Når du fylder jord i højbede og plantekasse, skal du regne med at jorden falder sammen med tiden. Derfor skal du sørge for at hælde rigeligt med jord/muld i fra starten, så planterne har noget at spire og gro i. Jorden skal have nok næring og have en løs tekstur. Til højbede kan du vælge en højbedsmuld, som er en blanding af almindelig jord og kompost. Du bør ikke udelukkende plante i kompost, fordi den koncentreret blanding kan skade rødderne. Tilføj derfor gerne leca kugler i jordbunden for at skabe dræn i bedet. På den måde undgår du, at jorden bliver muggen eller planterne drukner. Der er ikke nogen regler for, hvor højt bedet skal være. Men vær opmærksom på at jorden i højbed udtørrer i varme, og vil kræve ekstra vanding, jo højere dit bed er.