Kapillærkasser

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er en kapilærkasse?

En kapilærkasse kaldes også for en selvvandingskasse, og det er netop automatisk vanding, den er beregnet til. Kapilærkasser er specielt gode til anvendelse i drivhuse, men de kan også bruges på din terrasse eller altan. En kapilærkasse er en god løsning, hvis du skal være væk i længere tid, og du ønsker dine planter bliver vandet automatisk. Kapilærkasser er som udgangspunkt lavet i et flamingomateriale, og det er der en god grund til. Flamingomaterialet isolerer rigtigt godt, det holder på varmen, og det isolerer imod kulden. En kapilærkasse er sædvanligvis en kasse på 40 liter med et låg, hvor der er 3 indbyggede potter. De 3 potter i låget har adgang til det lukkede kammer i kassen, som fungerer som et vandreservoir. Ovenpå kapilærkassen skal du bruge en plantesæk, hvor du skærer et hul, som passer til planterne, så de kan få vand fra beholderen.

En kapilærkasse er meget god til afgrøder, som f.eks. tomater og agurker, der har brug for meget vand. Det er som nævnt også en god løsning i drivhuse, hvor temperaturen er højere sammenlignet med temperaturen udenfor. Det betyder også, at der er højere temperaturer og en god mængde solskin i et drivhus, hvorfor vandet vil fordampe meget hurtigere. Du kan derfor komme udtørrede afgrøder på forkant ved at anvende en kapilærkasse, der har plads til 40 liter vand. En kapilærkasse kan holde på vandet i en til tre uger, før du skal opfylde den igen. Det kommer selvfølgelig også an på sæsonen, hvilken type afgrøder du har, og om de står udenfor eller indenfor. Heldigvis behøver du ikke vente til kapilærkassen er helt tømt for vand, du kan fylde den op, når du vil.

Sådan bruger du en kapilærkasse

Før du går i gang med at bruge din kapilærkasse, skal du bruge en plantesæk, planter, gødning til spiselige planter og muligvis en vandkande. Du skal også bruge en saks eller en kniv til at tilpasse plantesækken. Et par havehandsker og en lille planteskovl kan også være en god idé at have ved hånden, men det er ikke nødvendigt. Gødning er heller ikke nødvendigt, og nogle plantesække kan være gødet på forhånd. Men du kan få bedre resultater med en god gødning. Du kan herunder læse mere omkring, hvordan du kommer i gang med din selvvandingskasse:

 1. Start med at lægge en pose til kapilærkasser i bunden af din kapilærkasse og sæt den godt på plads. Du kan også anvende kapilærkassen uden en pose, men posen kan skiftes hver sæson. På den måde du undgår, at bakterier og skidt hober sig op over en længere periode.
 2. Følger der en lille bold med, kan du lægge den i påfyldningshullet. Den fylder ovenpå vandet, så du kan tjekke vandstanden, og om du skal fylde mere vand i.
 3. Klip huller i din plantesæk, så de passer med de tre potter i låget til kapilærkassen. Fyld de 3 potter med jord og placer plantesækken. Der skal være forbindelse fra jorden i kapilærkassen til jorden i plantesækken. Klip derefter huller i toppen til de planter, du vil placere.
 4. Fyld gødning på efter instruktionerne og hæld vandet ned igennem kapilærkassens påfyldningshul i hjørnet. Jorden fra potterne skal nu gerne kunne absorbere vand op til plantesækken.
 5. Plant dine planter i plantesækken og giv dem lidt vand til at starte med.
 6. Tjek om der mangler vand efter 1-2 uger. Her opdager du muligvis også at dine planter er begyndt at gro eller spire.

Hvorfor vælge en kapilærskjuler?

Som nævnt er der en grund til, at kapilærkasser er lavet af et isolerende materiale. Men det er ikke sikkert, at du kan lide den æstetik. Hvis du ønsker et andet udseende, kan du anskaffe en kapilærskjuler. Den skjuler siderne på din kapilærkasse og giver et flottere udseende. Du kan typisk få en kapilærkasseskjuler i træ eller komposit, malede eller i naturfarve som eventuelt er træbehandling. En kapilærskjuler har ikke andre funktioner end at forbedre udseendet på din kapilærkasse. Det er ikke sikkert, at det generer dig, hvis din kapilærkasse alligevel står ude af syne det meste af tiden. Men hvis du har den stående fremme til at se, kan det være en god idé med en kapilærskjuler.

En kapilærkasseskjuler kan også være en god undskyldning til at tage gør-det-selv-handskerne på. Hvis du selv laver din kapilærskjuler, kan du selv bestemme, hvordan den skal se ud. Du kan ligeledes nemmere få den til at passe ind i din have. Hos Silvan kan du både købe kapilærskjulere, men også materialer til at lave én selv. En kapilærkasse måler typisk L: 80 cm x B: 40 cm. Men sørg for at du bygger én, der passer til målene på din egen kapilærkasse. Du kan også inkorporere kapilærkasser i dit højbed eller på anden måde bygge en kombination af drivhus, højbed og sandkasse.

Hvad kan du gro i en selvvandingskasse?

Du kan gro mange forskellige planter i en kapilærkasse. Men der er selvfølgelig nogle planter, der egner sig bedre end andre. En kapilærkasse er rigtig god til planter, som gerne vil have masser af vand, og som ikke nødvendigvis har et kæmpe rodnet. Det behøver ikke være planter, der hele tiden skal vandes. Men en selvvandingskasse gør det bare meget nemmere, hvis planterne kræver meget vand. Generelt er kapilærkasser fantastiske til grøntsager, frugter og andre spiselige planter.

En selvvandingskasse er især god til planter, der skal bindes op i drivhuset, såsom agurk- og tomatplanter. Det betyder også, at de selvfølgelig ikke er så velegnet til træer og buske, grundet deres størrelse. Men de fleste planter, som du kunne finde på at have i et drivhus, de kan puttes i en selvvandingskasse. Herunder finder du en liste på planter, som er gode at plante i en kapilærkasse.

 • Tomater
 • Chili
 • Agurker
 • Salat
 • Squash
 • Peberfrugter
 • Persille
 • Purløg
 • Dild