Stueplanter

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Forbedr dit indeklima med stueplanter

Det er dejligt at have naturen tæt på. Og med stueplanter fra Silvan kan du få flotte grønne planter med helt indenfor. Her finder du nemlig både klassiske stueplanter som orkidéer, kaktusser og sukkulenter, og også de mere moderne planter som monstera, violinfigen, philodendron og svigermors skarpe tunge – der er altså noget for enhver smag, uanset om du er til planter, der er lette at passe, eller hvis du har de famøse grønne fingre. Se vores store udvalg, og find de helt rigtige indendørs planter til dit hjem.

Det er blevet utrolig populært med planter i hjemmet, især grønne stueplanter – og det er der mere end én god grund til. Ud over at de skaber liv, hygge og stemning, har mange grønne planter også luftrensende egenskaber – og så bliver vi også mere glade af at have dem i hjemmet. Forskning viser, at indendørs planter øger produktionen af glædeshormoner samtidigt med, at de renser luften for bl.a. CO2, støvpartikler og andre stoffer og kemikalier fra f.eks. byggematerialer, elektronik, maling og møbler. Stueplanter er altså med til at skabe et bedre indeklima, hvor du og din familie trives bedre.

Sådan fungerer det

Det kan måske være svært at forestille sig, hvordan grønne planter i hjemmet er med til at forbedre indeklimaet og rense luften. Men det fungerer sådan, at de omdanner den luft, vi udånder, altså CO2, til ilt. Derudover skaber de en højere luftfugtighed i rummet. Det er især godt om vinteren, hvor luften generelt er mere tør. De sorter, der har størst fotosyntese og får rigeligt med lys, er bedst til at rense luften og omsætte CO2’en til ilt. Fotosyntese er en biokemisk proces, hvor planter, ved hjælp af solenergi, omdanner kuldioxiden (CO2) i rummet til ilt.

8 luftrensende planter til hjemmet

Herunder finder du et udpluk af de planter, der er gode at have i hjemmet. De er blandt dem, der er bedst til at rense luften, og du finder dem alle i vores sortiment af stueplanter.

  • Svigermors skarpe tunge: Svigermors skarpe tunge er en art fra gruppen bajonetplante. Den er let at have med at gøre – placér den lyst og solrigt og vand den kun ca. én gang om ugen i sommerperioden og mindre om vinteren. Lad gerne jorden tørre ud mellem vandinger. Pas på ikke at vande direkte ned over planten, da du kan risikere, at den så rådner. Så vand enten ved siden af selve planten, eller vælg en skjuler med underskål, som du kan vande i. Du kan med fordel give den noget flydende gødning ca. hver 3. uge i sommerperioden.

  • Orkide: Orkideer, eller Phalaenopsis, som de rigtigt hedder, er lidt mere temperamentsfulde skabninger. De skal gerne placeres lyst, men ikke i direkte solskin. De skal ikke vandes mere end én gang om ugen – og du må endelig ikke vande dem for meget, da rødderne ikke kan tåle at stå i vand. Sørg for at bruge den helt rette jord til dine orkideer, så har du en smuk blomst i lang tid.

  • Guldpalme: Guldpalmen er rimelig let at passe, hvis du har bare en smule grønne fingre. Den vil gerne stå lyst, men helst ikke i direkte solskin – det kan nemlig give bladene en gullig farve. Jorden skal holdes fugtig; den må dog ikke være våd. For at undgå overvanding er det en god idé at lade det øverste jordlag tørre ud, inden du vander på ny.

  • Drageblodstræ: Drageblodstræet, eller Dracaena, fås i forskellige størrelser og passer godt ind blandt de andre populære grønne planter. Den vil helst stå lyst, uden for meget direkte sol. På den måde holder den bedst de fine bladmønstre. Drageblodstræet skal ikke vandes ofte, først når jorden er tørret ud – den tåler ikke konstant våde rødder. For at holde bladene friske og grønne kan du med fordel bruge en forstøver. Den vil gerne have lidt stueplantegødning ca. hver 6. uge i forår- og sommersæsonen, og så må den ikke stå køligere end 10-13°C.

  • Monstera: Monsteraen, der også hedder Fingerfilodendron deliciosa, er en meget populær plante – og det forstår vi godt. Monstera trives bedst i masser af indirekte lys, altså i et lyst rum, men uden direkte sol. For meget sol kan nemlig resultere i svedne blade. Du kan let holde øje med, om din monstera har det godt; får den gule blade, står den for lyst, får den ikke de karakteristiske huller i bladene, står den for mørkt. Vand den ca. én gang om ugen – den vil gerne udtørre mellem vandingerne. Også ved fingerfilodendronen kan du med fordel forstøve bladene, da den godt kan lide et fugtigt miljø.

  • Guldranke: Guldranken er en meget alsidig plante, der trives de fleste steder. Den elsker lys og varme, så en placering lidt inde i rummet nær et vindue, men uden direkte sollys, er helt optimal. Jo lysere guldranken står, jo mere brogerede blade. Den trives rigtig godt på badeværelset, da der typisk er høj fugtighed og temperatur. En guldranke skal vandes ca. 1-2 gange om ugen. Lad gerne de øverste 1-2 cm af jorden tørre ud mellem vandingerne.

  • Paraplytræ: Paraplytræet, også kaldet Schefflera arboricola, er relativt let at passe, da der ikke sker noget ved, at du kommer til at glemme en vanding i ny og næ. Den trives nemlig bedst, når de øverste 1-2 cm jord udtørrer mellem vandinger. Placér gerne dit paraplytræ lidt inde i rummet, hvor det får masser af indirekte lys, men ikke direkte sollys.

  • Flamingoblomst: Med flamingoblomsten får du en farverig blomst, der kan blomstre i lang tid. Den har det bedst i lyse og varme omgivelser og gerne med høj luftfugtighed. Om sommeren tåler den helst ikke direkte sol, og her skal den vandes regelmæssigt, så den ikke udtørrer. I Sommerperioden kan du med fordel tilføre lidt gødning via vandingen – det er dog ikke nødvendigt om vinteren.

Pas godt på dine indendørs blomster

For at få mest muligt ud af dine indendørs planter, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan de skal passes. Alle sorter har nemlig individuelle behov i forhold til vanding, placering, jord og gødning. Hvor nogle har det bedst i direkte sollys, vil andre blive svedne og kedelige. Nogle skal vandes flere gange ugentligt, og andre kun med ugers interval. Så for at få de flotteste planter og blomster, anbefaler vi, at du læser op på netop dine planter, så du har helt styr på pasningen af dem.

Stueplanter, der er lette at passe

Er du ikke den heldige ejer af de såkaldte grønne fingre? Eller gider du bare ikke bruge tid på at passe planter? Så findes der også planter, der er ideelle for dig. Stueplanter som f.eks. sukkulenter og kaktusser er utroligt lette at holde. De kræver næsten ingen vand, vokser langsomt og kræver blot en lys placering. Den eneste fejl, du kan begå her, er at vande dem for ofte – og det er jo sjældent et problem, hvis man ikke er det store botaniker. Også svigermors skarpe tunge er en taknemmelig, indendørs plante. Den kræver kun vanding én gang i ugen, og den kan også overleve, hvis du lige skulle glemme det eller rykker det en dag eller to. Du behøver altså ikke være den fødte botaniker for at nyde planter i dit hjem – med stueplanter fra Silvan er der noget for enhver.