Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Nyd sommeren i haven med et drivhus eller orangeri

Et drivhus og orangeri er perfekte tilføjelser til haven, hvis du vil forlænge sommeren. Samtidig er de også unikke muligheder for at gro masser af frugter og grøntsager, som du kan nyde på grillen en varm sommeraften eller i en dessert. Du kan også bruge drivhuset og orangeriet som en form for udestue, hvis vejret skulle svigte om sommeren. Hvis du isolerer drivhuset godt og evt. får et varmeelement derind, kan du endda udnytte det til at gro grøntsager om vinteren. Kort fortalt kan et drivhus gøre dig til en hobbygartner, hvor du altid er sikret et godt lager af friske grøntsager og frugter i sommerperioden.

’Du danske sommer, jeg elsker dig, skønt du så ofte har svigtet mig’, synger vi i Thøger Larsens klassiske højskolesang, Sommervise. Vi kender nok alle til at blive skuffede over det ustadige danske sommervejr, når vi mest forventer sol og varme. Også planter og grøntsager kan have det svært i det danske sommervejr, og her kommer drivhuset ind i billedet. Med et drivhus kan planterne nemlig komme i læ for regn og vind, samtidig med at de får masser af sol. Det giver de perfekte vækstbetingelser, så du kan gro planter, der normalt ikke egner sig til det danske klima. Derudover giver det også dig og dine gæster et dejligt, lunt opholdssted i haven.

Hvilket drivhus skal du vælge?

Hvilket drivhus du skal vælge, handler om mange faktorer. Vigtigst af alt handler det om din haves størrelse. Hvis du har en lille have eller bor i et rækkehus eller lejlighed med en altan, sætter det naturligvis begrænsninger for drivhusets størrelse. Her kan et vægdrivhus eller et minidrivhus være relevant. Især et vægdrivhus er en smart løsning, da du får alle drivhusets fordele på en lille plads. Derudover er fordelen ved et vægdrivhus også, at du får en god temperatur i drivhuset fra murens overskudsvarme. Så kan du selv uden en have få friske grøntsager og frugter direkte på køkkenbordet.

Hvis du har en stor have, har du helt andre muligheder for at få et drivhus. Her kan du få store drivhuse, hvor du kan gro et væld af planter – endda også små frugttræer. Det giver dig også andre muligheder for at bruge det til hyggelige stunder med bænke og borde. Du kan finde drivhuse fra ca. 3,5 m² – 15 m² hos Silvan, så der er drivhuse til alle størrelser af haver. Derudover kan du også få mange forskellige stile og former af drivhuse. Der er både den klassiske firkantede form og det runde drivhus. Du kan altså finde et design på drivhusene, som passer til din haves stil.

Hvad kan du dyrke i et drivhus?

Der er næsten uendelige muligheder for at dyrke planter og blomster i et drivhus. Normalt bruges et drivhus til at gro grøntsager, hvor især tomater, agurker og salat er populært. Men du kan sagtens bruge et drivhus til at gro mange andre planter. Bl.a. kan du også bruge drivhuset til mere eksotiske afgrøder som f.eks. oliven, vindruer og figner. Du kan eksperimentere dig frem med forskellige plantetyper i drivhuset. Det er ikke sikkert, at du lykkes med alle. Men det sjove ved et drivhus er netop, at du kan prøve dig frem med forskellige planter, som ellers ikke kan gro i Danmark.

Du kan også udnytte et drivhus til at forspire blomster og planter, som du efterfølgende kan udplante i haven. Du kan læse mere om dette i vores guide til forspiring. Derudover kan du også bruge drivhuset til at gro en masse smukke blomster, som du kan bruge i buketter. Planter og blomster i drivhuse har klart de bedste vækstbetingelser, når de sås fra foråret til efteråret. Men du kan faktisk også fortsætte med at gro planter i drivhuset om vinteren. Det kræver dog en god isolering og muligvis også et varmeapparat. De kolde temperaturer afholder dig altså ikke nødvendigvis fra at få friske grøntsager til maden om vinteren.

Hvad er et orangeri?

Et orangeri kan minde om en form for udvidet drivhus. Et orangeri er derfor både større og højere end et almindeligt drivhus. Det gør, at dine anvendelsesmuligheder er langt flere i et orangeri. Du kan betragte det som en udestue, som du også kan bruge til ophold i haven. Du kan f.eks. indrette et orangeri, så ét område bruges til ophold, mens et andet område bruges til at gro planter. Mange orangerier har også tagvinduer, hvilket gør det meget nemmere at regulere temperaturen og ventilationen. Hvis du derfor er på udkig efter et drivhus, der også skal være et opholdssted i haven, så skal du overveje et orangeri.

Hvis du virkelige gerne vil udnytte dit drivhus eller orangeri, skal du tilføje noget drivhustilbehør. Eksempelvis kan du finde en varmer til orangeriet, så du også kan få varmen derinde, når det er køligere temperaturer udendørs. Du kan også finde meget andet tilbehør som vandingsanlæg og hylder, der gør arbejdet med planterne i drivhuset noget lettere. Hvis du gerne vil kombinere et orangeri med f.eks. havestole eller havebænke, kan du se vores store udvalg af havemøbler. Du vil helt sikkert kunne finde nogle møbler, som falder i din smag til indretningen af drivhuset eller orangeriet.

Sådan placerer du et orangeri eller drivhus i haven

Placeringen af drivhuset eller orangeriet er en af de mest centrale spørgsmål at opklare, når du har besluttet dig for at købe enten et drivhus eller orangeri. Hvor det skal være, afhænger naturligvis af din haves design og størrelse. Der findes dog nogle generelle gode råd til, hvordan du skal placere drivhuset i haven. Det handler både om sol- og skyggeforhold i haven, træer og læ. Ved at bruge lidt tid på at finde den rette placering af drivhuset, får du nemlig meget bedre muligheder for at få frodige planter, frugter og grøntsager. Undersøg i øvrigt også for rør og ledninger, før du evt. begynder at udgrave til et drivhus.

Nogle gode råd til placering af et drivhus i haven er f.eks.:

  • Pas på med at placere drivhuset for tæt på træer. De kan nemlig skygge for solen, så planterne ikke får de bedste vækstbetingelser i drivhuset.
  • Undersøg solforholdene i din have. Et drivhus skal have ca. 6 timers sollys pr. dag. Det skal desuden have mest skygge sidst på dagen.
  • Sørg for, at dit drivhus er i læ for vinden. Så afkøler det nemlig mindre, når der er blæst.
  • Hvis langsiden af drivhuset er placeret imod syd, får du en større mængde sollys ind i drivhuset.