Drivhuse

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor skal du have et drivhus?

Drivhuse er perfekte tilføjelser til haven, hvis du vil have hurtig adgang til friske, hjemmedyrkede grøntsager og frugter. Det er også sjovt at gro sine egne afgrøder, da det kan blive et fælles projekt for hele familien. Det danske sommervejr er ikke altid lunt og solrigt nok til, at det kan lade sig gøre at gro grøntsager eller frugter ordentligt. F.eks. kan en haglbyge ødelægge en god del af afgrøderne, hvis de vokser frit i haven. Her kan drivhuset redde dine afgrøder fra ustadigt og koldt vejr. Derudover er et drivhus også en flot æstetisk tilføjelse til haven, hvis du vælger et drivhus i det rigtige design og i god kvalitet.

Et drivhus har i dag udviklet sig til at blive et opholdssted i haven, dvs. en form for udestue . Derfor kan du også tilføje havemøbler i et stort drivhus og lave det om til en rigtig hyggekrog. Fordelen ved et drivhus er netop, at der er lunt og læ inde i det. Det er samtidig fantastisk at sidde inde i drivhuset omgivet af frodige planter, mens du nyder morgenkaffen. For mange er havearbejde også en afslappende beskæftigelse efter en lang arbejdsdag, og det kan du til fulde opnå i drivhuset. Et drivhus er derfor både til afslapning og havearbejde – eller både og.

Sådan finder du det rette drivhus

For at finde det rette drivhus skal du først og fremmest se på størrelsen. Hvis du har mulighed for at få et stort drivhus, er det bedst at vælge dette. Mange kommer nemlig til at fortryde, at de valgte et for lille drivhus, da et stort drivhus giver mange flere muligheder. Et stort drivhus har også en bedre ventilation, hvilket gør planterne mere modstandsdygtige over for sygdomme og skadedyr. Leder du efter et drivhus, hvor du også kan have havemøbler, bør du se på et orangeri. Hvis du ikke har plads til et drivhus i din have, kan du heldigvis også finde de mindre vægdrivhuse og minidrivhuse hos Silvan.

Typen af drivhus er også vigtig. Du bør vælge et drivhus, som passer til stilen i haven. Større drivhuse kan deles op i klassiske drivhus med saddeltag og de runde pavillondrivhuse. Drivhus kommer typisk i aluminiumsrammer, som har forskellige farver og tykkelser. Du skal altså vælge et drivhus ud fra din haves design og størrelse. Vælger du det rigtige drivhus, kan det hæve hele havens udseende, så den kommer til at fremstå meget mere eksklusiv. Modsat kan det forkerte drivhus ødelægge designet i haven, hvis det ikke passer ind. Vælg derfor et drivhus med omhu.

Skal du vælge glas eller polycarbonat som drivhusglas?

I forhold til drivhusglas har du typisk 3 muligheder: glas, hærdet glas og polycarbonat. Almindeligt glas ses mest i drivhuse. Det skyldes, at det er billigt, og at du kan se igennem det. Ulempen ved almindeligt glas er dog, at det er ret skrøbeligt. Derfor kan det hurtigt gå i stykker i en storm. For at undgå dette kan du i stedet investere i hærdet glas. Selvom det er noget dyrere, kan investeringen godt svare sig på den lange bane, da drivhuset kommer til at holde meget længere. Du risikerer heller ikke, at glasset nemt går i stykker, så børn og dyr kan skære sig på det skarpe glas.

Et alternativ til glas er polycarbonat. Polycarbonat er hårde plastplader, som ofte forkortes til poly. Fordelen ved polycarbonat er, at det er stærkt og modstandsdygtigt, samtidig med at det er billigere end hærdet glas. Ulempen er, at det har en mat overflade, som gør det svært at se igennem. Mange drivhuse kombinerer derfor polycarbonat og glas, så taget f.eks. er af polycarbonat, mens siderne er af glas. Det gør, at du kan se igennem drivhuset, mens der er en god beskyttelse i taget med polycarbonat. Du kan se fordelene og ulemperne ved almindeligt glas, hærdet glas og polycarbonat i skemaet herunder.

Drivhusglas Fordele Ulemper
Almindeligt glas Billigt

Gennemsigtigt
Skrøbeligt

Planter kan svitses
Hærdet glas Holdbart og stærkt

Gennemsigtigt
Dyrt

Planter kan svitses
Polycarbonat Ret billigt

Brudsikkert

God fordeling af sollys
Ikke så pænt

Mat overflade

Husk det rette fundament til drivhuset

Når du har valgt et drivhus, skal du huske at få det rette fundament. Det ville være ærgerligt, hvis fundamentet ikke er stærkt nok, så drivhuset går i stykker. Fundamentet til drivhuset afhænger fuldstændig af drivhusets størrelse. Hvis du køber et lille drivhus som et vægdrivhus, er det måske slet ikke nødvendigt med et decideret fundament. Modsat skal et stort drivhus, der vejer meget, normalt have et støbt fundament for at stå stabilt. Hos Silvan kan du også finde drivhussokler, som passer til specifikke drivhuse. Så kan du få et flot fundament, der passer til de enkelte drivhuse.

Hvis du skal støbe til et drivhus, er det oplagt at støbe et punktfundament. Det betyder, at du støber i en række punkter rundt om drivhuset. Du kan enten punktstøbe til en drivhussokkel eller bruge stolpebærere til at bære soklen. Husk dog altid cement til støbningen. Derudover skal du også huske, at du skal grave ned til frostfri dybde (i Danmark er det ca. 90 cm.), når du skal lave fundamentet. Det er oplagt at lave et underlag af fliser sammen med fundamentet, da det både er en flot løsning og passer som underlag til et drivhus.

Sådan giver du planterne de bedst mulige vilkår i et væksthus

Hvis dine planter i drivhuset skal have de bedste vækstbetingelser, skal drivhuset være placeret det rigtige sted. Det betyder, at der hverken skal være for lidt eller for meget sol. Hvis der er for meget sol, kan planter blive skadet, mens for lidt sol giver mindre vækst i planterne. Sørg derfor for at placere drivhuset et solrigt sted, hvor der dog også er skygge i løbet af dagen. Temperaturen i drivhuset skal helst være under 30 grader. Den ideelle temperatur er omkring 25 grader om dagen og ikke under 15 grader om natten. Du kan overdække drivhuset med plastik eller en presenning, hvis du vil øge temperaturen.

En god ventilation er også vigtig for at skabe gode forhold for planterne i drivhuset. Ud over at lufte godt ud kan du købe en decideret ventilator til drivhuset. Den kan sørge for, at der kommer frisk luft ind i drivhuset. For at undgå insekter og svampe i drivhuset er det yderligere en god idé at give drivhuset en grundig hovedrengøring en gang om året. Det giver dig også mulighed for at skabe en ny orden og struktur i drivhuset. Vi anbefaler også, at du planter i sække og kasser. Det gør det nemmere at udskifte jorden til planterne fra sæson til sæson.

Hvornår bør du plante tomater i drivhuset?

Tomater er en af de mest populære afgrøder i drivhuset. Men hvornår skal du udplante tomater i drivhuset? Du bør ikke udplante tomatplanter, før minimumstemperaturen er 15 grader i drivhuset. Det er den normalt i starten af maj, så det er på dette tidspunkt, at du kan begynde med udplantningen af tomatplanterne. Det er bedst at plante tomater i almindelig havejord, da det har mange forskellige næringsstoffer, der er gode for tomaterne. Du kan se udvalget af tomatplanter i vores drivhusplanter. Du kan også selv forspire tomatplanterne. Det kan du læse mere om i vores guide, Forspiring af kartofler og tomater i drivhuset.