Orangerier

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er et orangeri?

Med et orangeri får du god plads til at dyrke et hav af blomster og planter. Du kan se på det som et ekstra opholdsrum for dig, og som et varmerum for dine planter. Opstil orangeriet som en tilbygning til dit hus eller som et fritstående udhus. Med de ekstra kvadratmeter kan du nyde mange hyggelige timer om sommeren og om vinteren. Kreer dit eget fristed, hvor du både kan lade planterne gro frit og højt, og hvor du kan læne dig tilbage og nyde synet af flotte planter, der vækster for øjnene af dig. Har du brug for et festlokale, kan orangeriet også danne rammerne omkring din fest.

Orangeriet er også et godt sted at lade frugter og grøntsager spire og gro. Varmen gør nemlig, at de vækster, du har sået, er beskyttet imod de lave temperaturer. Dermed forlænger du tiden for, hvor længe planterne kan gro og høstes. Fordi orangeriet består af stel, og er dækket med glas hele vejen rundt, kommer der rigeligt med sollys og varme ind. Derfor er der mange, der også bruger orangeriet som en vinterhave for deres planter og frugttræer. Så drømmer du om at være selvforsynende, er denne løsning lige noget for dig.

Hvad er forskellen på et drivhus og et orangeri?

Orangeriet bliver ofte forvekslet med andre tilbygninger, og sammenligningen er da heller ikke ubegrundet. Ved første øjekast ligner et orangeri til forveksling et drivhus eller en udestue, men der er forskel. Et orangeri er en mellemløsning, hvor du har både har planter og blomster til at gro, samtidigt med at der er plads til at opholde sig. Det giver mulighed for at skabe en fin oase, som du kan bruge hele året rundt. Orangerier kommer i mange udformninger og med forskellige materialer, såsom paneler og gulv i træ, mursokkel osv. Derudover er det ikke usædvanligt, at der er tilføjet ekstra rum, som giver endnu mere plads.

Der kan være mange overvejelser, når du skal vælge imellem et orangeri eller drivhus. Du skal bl.a. overveje, hvilke behov det skal opfylde, pris, areal og anvendelse. Prisen på et orangeri er oftest højere end på et drivhus. Men et orangeri er større, hvilket giver dig flere måder at anvende det på. Der findes selvfølgelig drivhuse, som er på størrelse med de mindre orangerier. Men de væsentlige forskelle er, at mange ofte tilføjer isolering og lægger gulvvarme ind (til omkring 5-9° for en god temperatur). På den måde kan selv de sarteste planter klare de kolde måneder. Til gengæld kan et drivhus være et udmærket valg som et førstegangskøb. Det er dog først og fremmest vigtigt, at du finder ud af, hvad dit behov er.

Hvorfor skal du vælge et drivhus ?

  • Du vil gerne have et sted at dyrke dine planter, men har begrænset med plads på din grund.
  • Du vil koncentrere dig om at skabe et miljø, som primært er beregnet til planter.
  • Du har planer om at dyrke planter, der kun spirer og gror i forår/sommer-perioden, og dermed ikke bruger tid på planter efter den sidste høst.

Hvorfor skal du vælge et orangeri?

  • Du vil gerne have et sted, hvor der er mulighed for at opvarme ”huset”, så du kan holde planter året rundt.
  • Du har brug for et sted, hvor der størrelsesmæssigt er plads til mange planter.
  • Du gerne vil have et sted, hvor du også kan opholde dig, når det ikke længere er varmt udenfor.

Hvad kan du dyrke i et orangeri?

Mange planter og blomster egner sig til at blive dyrket i orangeriet, men især eksotiske planter, der ikke tåler frost, nyder godt af komme ind til vinter. Det kan f.eks. være frugttræer med citrusfrugter. Derfor er der mange, der bruger orangeriet som en vinterhave. Derudover giver orangeriets størrelse plads til flere og større planter. Du kan bl.a. have planter til at stå i siderne og indrette en arbejdsstation med plads til potter, jord mm. Ved at tilføje stålwire til stellet, kan du udnytte pladsen endnu mere. En klassiker som vindrueplanten trives bedst i et miljø som i et orangeri, hvor den ligesom slyngplanter, breder og støtter sig til wire. Tomatplanter har ofte også brug for støtte, når de rammer en vis højde.

Med de rette vilkår kan du holde mange forskellige drivhusplanter og få et godt udbytte. Frugter og grøntsager der har kortere levetid eller har dårlige vilkår i et køligere miljø, kan sagtens overleve i et orangeri. De skal blot behandles korrekt. Du kan endda tyvstarte eller forlænge levetiden for dem. Så også krydderurter og lad dem spire året rundt. Du kan også høste jordbær tidligere, hvis du har sat planterne i en potte. Det er dog en god idé at overveje, hvor meget tid du vil lægge i at passe og pleje. Nogle planter kræver mere kærlighed end andre.

Hvad kan du også have i et orangeri?

  • Nektariner, ferskner, kiwi, jordbær, rabarber, oliven
  • Agurk, tomater, kartofler, peberfrugt osv.
  • Klematis, myrter, roser, pelargonier osv.
  • Rosmarin, timian, salvie, laurbær, persille, purløg osv.

Sådan kan du indrette dit orangeri

Andre bruger orangeriet som en udestue, hvis det f.eks. er opført som en tilbygning på huset. Indret et loungeområde med havemøbler, hvor du og din familie kan have hyggelige stunder. Leg med forskellige belysninger, som kan anvendes til både hverdag og fest. Du kan f.eks. sætte lanterne på gulvet, som giver et varmt og beroligende lys. Eller hæng farvede lyskæder op for at skabe en festlig stemning. Tilføj plaider og pyntepuder til et hyggeligt hjørne eller som tilbehør til havemøblerne. Men om du anvender orangeriet som en vinterhave eller som en ekstra udestue, er ikke vigtigt. Det vigtigste er at sætte dit præg på, hvordan det skal se ud. Så lad dig inspirere og slip din indre indretningsarkitekt løs.

Det skal du være opmærksom på, når du opfører et orangeri

For at sikre dit orangeri, inventar og planter de bedste vilkår i de kolde måneder, bør du allerede inden opførelsen tage stilling til isoleringen og opvarmning. Der er flere måder at isolere og opvarme på. Opsætter du alt fra bunden, kan du udtænke isolering i både vindue, døre og underlag. Her vil termoruder og dobbelt isolerede døre være en del af løsningen. Hvis du vil tilføje gulvvarme til gulvet, skal du også tænke på det i starten. Køber du et stelsæt til et orangeri, er vinduer og døre selvfølgelig allerede valgt for dig. Men du kan vælge at sætte en varmeblæser eller el-radiator ind eller hænge varmelamper op for ekstra varme.

Ligesom med et drivhus, er placeringen af orangeriet ikke ligegyldig. Vælger du et integreret orangeri, skal den placeres på den sydlige husmur. Hvis du vælger at have det fritstående, kan du med fordel hænge gardiner eller anden slags afskærmning op for at give skygge til de planter, der ikke tåler for meget sollys. Dog kan mange drivhusplanter sagtens overleve i et varmt klima, så længe der er en form for udluftning.

Sådan vedligeholder du et orangeri

I de varme måneder, skal du sørge for at lufte ud. f.eks. ved at åbne tagvinduerne, så varmen kan trænge ud på de varme dage og nætter. Det gør heller ikke noget, at du har dørene åbne. Det er dog en god idé at holde øje med, at dyr og fugle ikke kommer ind. Derudover kan det godt betale sig at gøre rent og støve af med jævnlige mellemrum. Det giver både dig og dine planter et godt indendørsmiljø. Står orangeriet frit i haven, bør du sikre den imod kraftige vindstød og storm. Sørg for at løse genstande i haven fjernes eller sættes fast, så de ikke flyver ind i orangeriet. Omfanget af sikringen kommer an på ,hvor meget eller hvor lidt orangeriet står i læ. Du kan dog ikke få 100% beskyttelse, så det er en god idé at kigge på en stormforsikring.

Er et orangeri en tilbygning?

Orangerier, drivhuse, udestuer og lignende bliver betegnet som sekundære bebyggelser. Det betyder, at der er særlige regler, som du skal tænke over, når du skal opstille dit orangeri. Det gælder både for et fritstående og et integreret orangeri. De fleste orangerier i Silvans sortiment har et samlet bebyggelsesareal på under 50 m², og det kræver dermed ikke byggetilladelse at opføre. Vær dog opmærksom, at der kan være andre regler at forholde sig til. Så rådfør dig med din kommune og læs op på, hvilke krav og regler der er på din grund, før du kaster dig ud i projektet.

Hvis du har et orangeri på 50 m² eller over, skal du søge om byggetilladelse. Men vær også opmærksom på, at du måske også skal søge om byggetilladelse, hvis du har flere småbygninger. Hvis disse bygninger (orangeri, legehus, mv.) tilsammen udgør et areal på over 50 m², er det også et krav at søge byggetilladelse for dette. Hvad end dit tilfælde er, skal du dog oplyse din kommune om de småbygninger, du har. Det er også vigtigt at huske på, at et orangeri ikke er til beboelse. Så selvom det kan være fristende, må du ikke overnatte i orangeriet.