Vægdrivhuse

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er et vægdrivhus?

Et vægdrivhus er egentlig bare et drivhus, som er monteret til væggen på et hus. Der findes også varianter på hjul, som bl.a. kan placeres på terrassen eller på altanen. Vægdrivhuse kan fås i forskellige størrelser. Men kendetegnet er selvfølgelig, at de arealmæssigt ikke fylder meget sammenlignet med et almindeligt drivhus. Som regel er der både dør og vinduer, der kan åbnes. Oftest er de produceret i aluminium og med glas- eller polycarbonatruder. Vil du have en billigere løsning, kan du også dække drivhusrammen med gennemsigtig plastik. Du kan selvfølgelig også bygge dit eget vægdrivhus med selvvalgte materialer.

Et vægdrivhus er i de fleste tilfælde produceret af producenter, der i forvejen sælger almindelige drivhuse. Du kan derfor forvente, at dit vægdrivhus er i samme kvalitet, da det i princippet bare er en halv størrelse af det oprindelige produkt. Du har også mulighed for at anvende vægdrivhuset som en slags udestue eller opholdsrum, hvis størrelsen tillader det. Du kan eksempelvis skabe et lille hjørne med siddepladser, så du kan nyde aftensolen. For ekstra hygge kan du tilføje belysning i form af lyskæder. Du kan også sætte et plantebord ind, så du altid kan arbejde med dine planter lige ved siden af.

Hvorfor skal du vælge et drivhus på muren?

Fordelen ved at vælge et vægdrivhus er, at du kan dyrke vækster tæt på dit hjem. Du behøver ikke have en stor have. Men kan nøjes med at udnytte pladsen imellem væggen og et lille stykke af haven eller terrassen. Derudover kan du med den rette placering udnytte væggens varme, som giver væksterne gode levevilkår. Fordi vægdrivhuset står op på en mur eller anden slags væg, er den også bedre beskyttet imod vinden sammenlignet med et fritstående drivhus. Vægdrivhuset kan også være i forlængelse af din terrasse eller udestue. På den måde har du altid dine vækster tæt på dig, og du kan hurtig gå ud efter dine grøntsager og krydderurter.

På grund af vægdrivhusets størrelse behøver du ikke at lave så meget vedligeholdelse. Når der er mindre plads, er der færre planter og dermed mindre pleje. I stedet kan du bruge din tid på at nyde vægdrivhuset. Derudover behøver det ikke at være en ulempe, at der er mindre plads til planter. Du kan nemmere sikre, at du kun planter det, du har lyst til og har brug for. På den måde kan du eksempelvis undgå situationen, hvor planter når at visne, før du får glæde af dem. Det kan også reducere husholdningens madspild, fordi I kun planter det, der passer til jeres forbrug.

Hvilket vægdrivhus skal du vælge?

Hos Silvan kan du få vægdrivhuse i sort, hvid, aluminium og antracit. Alle farver er populære valg til drivhuse, fordi de er neutrale og elegante. Det gør det derfor også nemmere at finde et design, der passer til din smag. Er de udvalgte farver en tand for neutrale, kan du selvfølgelig altid vælge at male stellet i en anden farve. Her skal du bare være opmærksom på at vælge en maling, som er til udendørsbrug og holdbar på aluminium. Hvad end vægdrivhuset skal placeres på træ- eller vægmur, kan du være sikker på at vægdrivhuse komplimenterer resten af bygningen.

Størrelsen på et vægdrivhus spænder imellem 0,9 kvm² til 11,9 kvm². Et vægdrivhus på lige godt 1 kvm² lyder ikke af meget, men kan være den helt perfekte størrelse til dig, der blot har lidt plads i gårdhaven, terrassen eller på altanen. Det er også det rette valg, hvis du bare drømmer om en lille køkkenhave med få krydderurter. Et vægdrivhus på lige godt 12 kvm² kan selvsagt indeholde flere og større planter, og det kræver lidt mere vægplads og højde. Vægdrivhuse i disse størrelsesforhold giver også mulighed for at sætte et lille cafe-sæt ud og anvende dem som et lille opholdssted eller udestue.

Hvad kan du dyrke i et vægdrivhus?

Du kan i princippet holde de samme planter som i et almindeligt drivhus. Først og fremmest er det vigtigt, at du ikke vælger planter, som ikke er for store eller vokser sig for store. Der er nemlig ikke så meget plads til at brede sig. Til gengæld får du plads til flere små vækster. Eksempelvis kan du have flere slags krydderurter eller små grøntsagsplanter. Satser du på vækster til en lækker salat, er tomatplanter, agurker, peberfrugt eller chiliplanter gode bud til formålet. Du kan også kreere et børnevenligt hjørne, hvor børnene kan prøve at holde deres egne planter. Herunder er jordbær og vindruer et hit iblandt børn og barnlige sjæle. Derudover kan du samle sammen til en fin blomsterbuket med roser og tulipaner mv.

Det danske vejr har det som bekendt med at overraske og ændre i temperatur. Da der som udgangspunkt ikke er særlig meget isolering i et vægdrivhus. Derfor skal du overveje, om det er nødvendigt at indsætte varmekilde, der kan beskytte planterne i tilfælde af nætter med frost. Et gammelt husmoderråd er at stille stearinlys ind til planterne over natten. Det er dog ikke den mest sikre løsning. I stedet kan du overveje at sætte en varmelampe eller elradiator ind, som kan holde temperaturen oppe. Det bør dog ikke være en permanent løsning, da opvarmning af et vægdrivhus kan gå hen at blive meget omkostningsfuldt. Ønsker du at overvintre nogle af dine planter, bør du derimod tage dem indenfor. Eller du kan overveje at sende dem ind i et orangeri.

Hvad skal du være opmærksom på med et vægdrivhus?

Inden du opstiller og monterer dit vægdrivhus, skal du være opmærksom på nogle forhold. Du vil få mest ud af at placere dit vægdrivhus på en sydvendt mur. På den måde er du sikker på, at væksterne får lys nok i løbet af dagen. Derudover skal du være opmærksom på, at den enkelte model stiller specifikke krav til underlag og montering på væg. Har du eksempelvis en trævæg, kan du oftest fastmontere drivhusrammen på. Har du derimod en væg af mur, kan det give udfordringer at bore, fordi du kan risikere at ødelægge muren. Du kan i så fald montere en sokkel til vægdrivhuset, så den står sikkert og stabilt. Nogle vægdrivhuse leveres dog uden sokkel. Du kan i stedet konstruere eller købe din egen sokkel i træ eller beton. I sådan et tilfælde er det vigtigt, at sokkelmålet ikke er identiske med vægdrivhusets mål. I stedet skal du anvende sokkelmål fra samlevejledningen.

Det kræver ikke byggetilladelse at opstille et vægdrivhus, da det kun er tilbygninger med et samlet areal over 50 kvm², som kræver dette. Det er dog en god idé at rådføre dig om regler, hvis du eksempelvis deler have eller bor til leje. I forbindelse med vedligeholdelse, anbefaler vi at udføre en let rengøring forholdsvis jævnligt. På den måde gør du det meget nemmere at rengøre vægdrivhuset, når du er helt færdig med at brug det. Husk at lufte ud, så du skaber et godt klima for både dine planter og dig selv. Selvom planter i drivhuse trives med varme, kan indeklimaet blive for fugtigt. Det kan resultere i, at der kan gå mug i jorden og at planterne kan blive beskadiget og i værste fald dø.