Flagstænger, flag & vimpler

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvilken flagstang skal du vælge?

I Silvan forhandler vi flagstænger og flag fra kendte mærker som Dano Mast og Park. Du finder både den traditionelle træflagstang samt den vedligeholdelsesfrie glasfiberstang. Du finder naturligvis også alt i tilbehør som Dannebrogsflag, vimpler, flagknopper, flagliner og meget mere. Så, hvis du overvejer at investere i en flagstang, eller måske skal have skiftet den gamle ud, er du kommet til det rigtige sted. Du finder hele vores udvalg af flagstænger, flag og tilbehør her på siden.

I Silvan finder du som udgangspunkt to forskellige slags flagstænger, en i træ og en i glasfiber. Og det er typisk her, det første valg skal tages. Der er nogle forskelle på de to slags, som du naturligvis skal have med i tankerne, når du vælger at investere i en flagstang. Men, hvorvidt du skal vælge en model i glasfiber eller træ, vil vi forsøge at gøre dig klogere på nedenfor.

Hvorfor vælge en træflagstang

En træflagstang er nok den mest traditionelle udgave, som de fleste tænker på, når man nævner en flagstang, da den ses i langt de fleste danske haver. I Silvan har vi to forskellige modeller i træ - den hvidmalet og den grundbehandlet gran. Den helt klassiske, hvidmalede model fås i 4-12 meters højde. Hvor den i gran fås i 6-12 meters højde. Er du i tvivl om, hvilken model du skal vælge? Så er det en god idé at vælge den, som falder mest naturligt ind i landskabet. En flagstang i træ kræver naturligvis noget vedligehold, da den udsættes for vind og vejr, og malingen bliver slidt af med tiden. Derfor vil modellerne i træ løbende kræve vedligehold i form af rengøring, afslibning og maling.

Hvorfor vælge en glasfiberflagstang

Glasfiberflagstangen er en lidt nyere udgave, der ikke vejer nær så meget som én i træ. Den bliver derfor lettere at håndtere, når den f.eks. skal monteres eller lægges ned. Derudover er det også minimalt, hvad den kræver af vedligehold. Den skal ikke males eller have olie regelmæssigt. Den kan blot tørres af med varmt sæbevand og en klud. Når en glasfiberstang har stået i mange år, kan den dog begynde at miste sin glans. Det kan du dog ændre på, ved at polere den op med helt almindelig bilvoks. Så er den så god som ny, og klar til at pryde haven de næste mange år igen. Glasfiberstangen fås i 4-14 meter med vippebeslag og i 4-12 meter til opsætning på støtte.

Hvor høj skal din flagstang være?

Når du først har besluttet dig for, hvilken model du vil have, er det næste spørgsmål, hvor høj den skal være? Der er ingen faste regler for selve højden. Så du kan i princippet vælge præcis den højde, du ønsker. Der er dog nogle ting, du kan og bør tage højde for. En tommelfingerregel siger, at flagstangen børe rage cirka halvanden til to meter op over tagryggen på huset. Den bør også være højere end eventuelle træer og andet på grunden, så den kan ses på afstand. De oftest brugte højder er 7, 8 eller 10 meter. De passer som oftest til almindelige parcelhushaver. Har du dog en meget stor grund, som på en gård eller lignende, kan du sagtens have en højere flagstang.

Hvordan monteres en flagstang?

Alt afhængigt af hvilken type du vælger, er der forskellige måder at montere dem på. For mange vil det være et spørgsmål om æstetik, om man er mest til den traditionelle støtte. Eller, om man er mere til det skjulte vippebeslag. Du kan læse med nedenfor omkring, hvad der findes af muligheder.

Flagstang til montering på sokkel

Flagstangsstøtten er nok den mest klassiske monteringsmåde og har sin helt egen charme. Støtten kan fås til både træ- og glasfiberstænger. Hos Silvan finder du en betonstøtte, der er lavet af armeret beton. Den kræver ingen vedligehold, blot en rengøring i ny og næ. Du kan naturligvis også vælge at male den, hvis du ønsker at opfriske den, eller hvis du vil have en anden farve end grå. Den er klargjort med forborede huller til flagstangens spændebeslag, men du skal være opmærksom på, at beslagene sælges separat.

Flagstang med vippebeslag

En anden form for montering er med et vippebeslag. Det kan dog kun bruges på glasfiberstænger. Beslaget består af en over- og underdel. Overbeslaget støbes ind i bunden af flagstangen fra fabrikken. Selve underbeslaget støbes ned i jorden i beton, så det står helt fast. Der følger en vejledning med, når du modtager den. Beslaget er meget diskret og rager kun et par centimeter op over jorden. Når underbeslaget er monteret, vipper man flagstangen op på, forankrer de to dele til hinanden, og så er den monteret. Herefter er den let at lægge ned og rejse op igen, når det skulle blive nødvendigt.

Hvor må du placere min flagstang?

Umiddelbart er der her ingen faste regler omkring placeringen af din flagstang. Der kan dog være undtagelser, hvis der i dit område er fastsat krav i lokalplanen om, hvor du må placere den. Men langt de fleste steder, kan du sætte den, som du synes. Det er dog god naboskik at placere den minimum fem meter inden for skel. Derudover skal du være opmærksom på, at der skal være god plads til, at du kan lægge flagstangen ned. Det kan være nødvendigt, når du på et tidspunkt skal vedligeholde eller rengøre den.

Kan du tilkøbe montering af din flagstang?

Igennem Silvan kan du tilkøbe montering af din flagstang fra Dano Mast. De kommer altså ud til din bopæl, hvor de både monterer og rejser flagstangen. På den måde er du sikker på, at det hele bliver gjort rigtigt. Det er en rigtig god mulighed, hvis du ikke selv har værktøjet eller tiden til det. Vær opmærksom på, at monteringen forudsætter køb af flagstang i samme omgang. Der skal også være let adgang til deres maskiner, og placeringen skal være tydeligt afmærket. Vær også opmærksom på, at der ikke er rødder, kabler eller flisebelægning, der hvor du vil have den monteret.

Hvilke regler er der for flagning med det danske flag?

I Danmark flager vi naturligvis, som oftest, med det danske nationalflag, Dannebrog. Dannebrog skulle eftersigende være verdens ældste flag. Det skulle være faldet ned fra himlen under Valdemar Sejrs korstog, den 15. juni 1219, i Estland. Vi kalder derfor den 15. juni for Valdemarsdag, og den er en af vores officielle flagdage. I forhold til flagregler i Danmark, findes der ikke nogen skrevne love. Der er dog visse ting, du bør være opmærksom på for at overholde god flagskik. Vi giver dig herunder nogle af de vigtigste regler, som du bør kende til.

 • Du må tidligst hejse Dannebrog kl. 8 om morgenen
 • Dannebrog skal hejses ned igen ved solnedgang
 • Splitflag er forbeholdt Kongehuset og statslige myndigheder
 • Dannebrog bør aldrig røre jorden
 • Privatpersoner har ikke pligt til at hejse Dannebrog på officielle flagdage

Hvilket flag skal du vælge?

Et flag skal naturligvis passe til flagstangens størrelse. En tommelfingerregel for Dannebrog hedder, at højden på flaget skal være en femtedel af stangens højde. Så til en stang på 10 meter, bør flaget være ca. 2 meter i højden. Typisk står der på pakken, hvilken størrelse stang flaget passer til. Da man som oftest kun hejser Dannebrog på specielle mærkedage, kan der være mange dage, hvor stangen står tom. Langt de fleste anvender derfor en vimpel, som er et spidst trekantet flag. Det må du have hejst hele døgnet rundt. For en vimpel gælder det, at længden på vimplen skal være det halve af stangens højde. Derudover kan du også vælge at hejse en dannebrogsstander. Det er et lidt kortere og bredere flag end vimplen.

Må jeg bruge andre landes flag?

Selvom vi i Danmark naturligvis hejser Dannebrog op, er det også tilladt at hejse andre nordiske flag samt det færøske og det grønlandske. Det er også tilladt at benytte EU-flaget. Hvis du derimod vil benytte flag, fra andre lande i Danmark, skal du have særlig tilladelse af politiet. Du må dog gerne benytte et firmaflag eller lignende på dit område. Og du må endda også hejse et sørøverflag, hvis du skulle have lyst. Så længe det ikke krænker Danmarks suverænitet eller Dannebrog. Husk på, at der kun må være ét flag på en flagstang ad gangen.

Rengøring og vedligehold af din flagstang

Med hensyn til rengøring og vedligehold på flagstænger, er der stor forskel på, om du har en træ- eller glasfiberstang. En glasfiberstang skal blot rengøres fra tid til anden og eventuelt have noget voks, hvis den har mistet glansen. En træstang bør derimod vedligeholdes mindst hvert andet år. Du bør se den efter for revner og sprækker, og udbedre skaderne med spartelmasse. Hvis du har en hvidmalet stang, vil du naturligvis skulle bruge noget hvidt dækkende træbeskyttelse. Som udgangspunkt er de hvide stænger behandlet med alkyd, eller oliebaseret, maling fra producenten, Dano Mast. Når den trænger til at blive frisket op med ny maling, anbefaler de dog selv, at du anvender en vandbaseret træmaling dertil. En træfarvet stang bør vedligeholdes med en passende transparent træbeskyttelse, der giver træet sin glød tilbage.

Da en flagstang står ude i al slags vind og vejr, kan det ikke undgås, at den bliver snavset med tiden. Derfor bør du også løbende rengøre den. Det kan du gøre på den manuelle måde, ved at lægge den ned på jorden og anvende en klud og varmt sæbevand. Du kan dog også gøre det lidt mere smart. Der findes nemlig en flagstangsvasker. Med den bliver det let og ubesværet at gøre flagstangen ren, og du behøver ikke engang at afmontere den. Du sætter blot vaskeren rundt om stangen, og hejser den op og ned med flaglinen. Den skal sluttes til en vandslange eller en fem liters tryksprøjte. Det er utroligt nemt, og sparer en masse arbejde med at skulle have flagstangen ned og op igen.

Hvad kan du bruge flag og vimpler til?

Flag og vimpler bliver oftest brug i anledningen af festlige lejligheder, men kan også sagtens bruges til hverdag. I Danmark og i resten af verdenen bliver flaget brugt til at markere mange forskellige ting og handler ikke kun om at fejre noget bestemt. Flag og vimpler bliver også flittigt brug i hverdagen i de danske hjem både på bordet, i vinduet og selvfølgelig på flagstængerne. Og har du en tom flagstang, så skal du selvfølgelig have et flag eller en vimpel – eller måske begge dele? Det kan også være, du har brug for et ekstra flag til at tage med til sportsbegivenheder, fødselsdage eller lignende. Hos Silvan har vi et udvalg af flag og vimpler i forskellige størrelser, som du kan vælge imellem.

I Danmark har vi tradition for at fejre alverdens begivenheder som eksempelvis fødselsdage, bryllupper, jubilæer, konfirmationer m.m. Og flagning er en af måderne at markere det på. Flagning er også en god måde at vise sin respekt i forbindelse med en begravelse, hvor flaget står på halvt indtil efter bisættelse. Men udover at hejse flaget i disse anledninger, kan du også flage eller bruge flaget i forbindelse med andre ting. Tag eksempelvis Dannebrog med til sportsbegivenheder og konkurrencer. Flaget er en smart måde at vise sin tilstedeværelse som butik eller virksomhed. På den måde kan I fange kundens opmærksomhed. Det kan både gøres med Dannebrog og virksomhedens eget flag. Når I ikke flager med Dannebrog, kan I passende hejse en vimpel i flagstangen.

Hvilket flag skal du vælge?

Der findes flere forskellige størrelser flag, og du kan derfor finde det, der passer til dit formål. Et flag skal naturligvis passe til flagstangens størrelse. Men er du ikke god til øjemål, kan det være svært at finde den helt rigtige størrelse. En tommelfingerregel for Dannebrog er, at højden på flaget skal være en femtedel af stangens højde. Har du eksempelvis planer om at købe en flagstang på 10 meter, bør flaget være ca. 2 meter i højden. Typisk står der på pakken, hvilken størrelse stang flaget passer til. Skal du bruge flaget til andet end flagstangen kan du vælge, den du synes passer bedst til formålet.

Du behøver ikke kun at gå efter én type flag. Nogle hejser kun Dannebrog på specielle mærkedage, så der kan være mange dage, hvor stangen står tom. Langt de fleste anvender derfor en vimpel, som er et spidst trekantet flag. Det må du have hejst hele døgnet rundt. På den måde slipper du for at gå ud og tage den ned inden solnedgang. For en vimpel gælder det, at længden på vimplen skal være det halve af stangens højde. Derudover kan du også vælge at hejse en dannebrogsstander. Det er et lidt kortere og bredere flag end vimplen.

Hvilke regler er der for flagning med det danske flag?

I Danmark flager vi, som oftest, med det danske nationalflag, Dannebrog. Dannebrog er et af verdens ældste flag, som ifølge det gamle sagn, faldt ned fra himlen under Valdemar Sejrs korstog, den 15. juni 1219, i Estland. Vi kalder derfor den 15. juni for Valdemarsdag, og den er en af vores officielle flagdage. I forhold til flagregler i Danmark, findes der ikke nogen skrevne love. Der er dog visse ting, du bør være opmærksom på for at overholde god flagskik. Vi giver dig herunder nogle af de vigtigste regler, som du bør kende til.

 • Du må tidligst hejse Dannebrog kl. 8 om morgenen
 • Dannebrog skal hejses ned igen ved solnedgang
 • Splitflag er forbeholdt Kongehuset og statslige myndigheder
 • Flaget bør aldrig røre jorden
 • Privatpersoner har ikke pligt til at hejse Dannebrog på officielle flagdage
 • Må du flage med andre landes flag? Selvom vi i Danmark naturligvis hejser Dannebrog op, er det også tilladt at hejse andre nordiske flage samt det færøske og det grønlandske. Det er også tilladt at benytte EU-flaget. Hvis du derimod vil benytte flag fra andre lande i Danmark, skal du have særlig tilladelse af politiet. Du må dog gerne benytte et firmaflag eller lignende på dit område. Og du må endda også hejse et sørøverflag, hvis du skulle have lyst. Så længe det ikke krænker Danmarks suverænitet eller Dannebrog. Husk på, at der kun må være ét flag på en flagstang ad gangen.

  Sådan bliver du klar til at flage på flagdage og mærkedage

  Efter mange års flittig brug kan flag og vimpler se lidt medtagede ud. Uanset, hvor godt du passer på flagene, kan de ikke undgå at blive udsat for det danske vind og vejrforhold. Og det er da trist at se på et blegt, udvasket – og/eller optrevlet Dannebrog. Men selvom det kan være fristende anvende et afbleget flag eller at lappe huller, så er det bedst at lade være. Ifølge reglerne er det uskik at anvende slidte Dannebrog, da flaget altid bør være præsentabel. Er flaget blot blevet en smule beskidt, bør det renses, hvis det er produceret i uld eller vaskes, hvis det er produceret i polyester. Lyder overstående bekendt, er det på tide at investere i et nyt flag. Så du er klar til at hejse det til næste anledning

  Du husker helt sikkert at flage på mærkedage som eksempelvis fødselsdage. Men nogle gange kan det være svært at huske andre flagdage og mærkedage. Det kan resultere i, at flagstangen ikke bliver brugt så flittigt, som den måske kunne. Flagdage er ikke obligatoriske for privatpersoner, virksomheder eller organisationer. Der er altså ingen, der peger fingre, hvis flaget ikke hejses på de pågældende dage. Men det kan være sjovt at være en del af en fælles fejring eller markering. Vi kan derimod ikke garantere, at der ikke bliver peget fingre, hvis du glemmer et familiemedlems fødselsdag. Derimod får du listen på officielle flagdage i Danmark under.

  Officielle flagdage i Danmark:
  • 1. januar, Nytårsdag
  • 5. februar, Kronprinsesse Marys fødselsdag
  • 6. februar, Prinsesse Maries fødselsdag
  • 9. april, Besættelsesdagen
  • 15. april, Langfredag
  • 16. april, Dronningens fødselsdag
  • 17. april, Påskedag
  • 29. april, Prinsesse Benediktes fødselsdag
  • 5. maj, Befrielsesdagen
  • 26. maj, Kristi Himmelfartsdag og Kronprins Frederiks fødselsdag
  • 5. juni, Pinsedag og grundlovsdag
  • 7. juni, Prins Joachims fødselsdag
  • 15. juni, Valdemarsdag og genforeningsdag
  • 21. juni, Grønlands nationaldag
  • 29. juli, Færøernes nationale festdag
  • 5. september, Danmarks udsendte
  • 25. december, Juledag