Havesprøjter

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad kan du bruge en havesprøjte til?

En havesprøjte er et supergodt haveredskab til både den lille og store have. Du kan bruge den til både vanding af planter og blomster og til at sprede gødning og ukrudtsmiddel. Derfor kan du gøre dit havearbejde meget nemmere, hvis du anskaffer dig en havesprøjte. Så er du fri for at vande dit blomsterbed ujævnt og at få ondt i knæene, fordi du skal fjerne irriterende ukrudt på knæ mellem fliserne. En havesprøjte gør altså, at det bliver meget nemmere og sjovere at udføre havearbejde. Du bliver også fri for smerter i ryg og led, som ofte kan forekomme efter en hård omgang havearbejde.

Derudover kan du også bruge en havesprøjte til at rense fliser for skidt og alger. Du kan nemlig nemt sprede et jævnt lag af en blanding af vand og algerens, som effektivt fjerner alger og snavs på fliserne. På denne måde er du fri for at være i direkte kontakt med algerensen. Når du har en havesprøjte, skal du huske at vedligeholde den grundigt. Det gør du ved at rengøre den hver gang efter brug (ud over hvis du kun har brugt den til vanding). Så kan du få en pæn og ren havesprøjte, som kan holde i mange år.

Hvilken havesprøjte skal du vælge?

Dit valg af havesprøjte afhænger fuldstændig af dine behov og din havetype og -størrelse. Havesprøjter kommer typisk med en tank på 1 L, 3 L eller 5 L. Hvis du har en stor og kompliceret have med mange bed og en stor terrasse, er det en god idé med en stor havesprøjte. Her kan du med fordel vælge en rygsprøjte. En rygsprøjte bærer du på ryggen, men du pumper den op med en trykpumpe på siden af sprøjten. Det gør det noget mere komfortabelt at skulle sprøjte eller vande en stor have, da du så er fri for at bære rundt på havesprøjten med hænderne. Har du derimod en lille og nem have, kan du fint klare dig med en lille håndsprøjte.

Hvis du vil gøre vandingen og sprøjtningen af haven smart og enkel, kan du få en havesprøjte med automatisk pumpe og batteri. I så fald er du fri for at skulle pumpe havesprøjten, som du skal med en tryksprøjte, da du kan ordne sprøjtningen med et tryk på en knap. Du kan derfor undgå at få overbelastet dine hænder og arme med en batteridrevet havesprøjte. Har du brug for et kraftigt vandtryk til avancerede renseopgaver, kan det være, at en havesprøjte ikke helt rækker. Her kan du i stedet overveje at investere i en højtryksrenser, som er god til de mere komplicerede renseopgaver i haven og rundt om huset.

Hvordan gøder du din have med en tryksprøjte?

Det er oplagt at bruge en havesprøjte til at gøde et bed eller en plæne. Hvis det er en stor plæne, som du skal gøde, er det dog en god idé at få en gødningsspreder i stedet. Den kan nemlig væsentligt hurtigere gøde en stor plæne. Når du skal gøde med en havesprøjte, skal du bruge gødning, der er vandopløseligt eller i forvejen blandet. Herefter skal du finde den gødning, som passer til den plantetype, som du skal give gødning – f.eks. rhododendrongødning, rosengødning eller drivhusgødning. Efterfølgende skal du blande gødning med vand i det blandingsforhold, som er oplyst på det konkrete produkt. Så kan du begynde at gøde planterne med havesprøjten.

Hvis du skal gøde, skal du være opmærksom på at gøre det rigtigt. Du skal f.eks. passe på med at komme til at overgøde med havesprøjten, da dette bestemt ikke er godt for hverken planterne eller jorden. Dog kan gødning være rigtig godt, da det kan gøre planter, frugter og grøntsager modstandsdygtige over for svampeangreb og skadedyr. Det kan også give planterne bedre vækstbetingelser, så du får større og flottere planter og afgrøder. Hvis du i stedet ønsker en økologisk have eller måske endda en vild have, skal du enten vælge økologisk gødning eller helt undgå at bruge gødning.

Sådan fjerner du ukrudt og alger med en rygsprøjte

Der findes næppe noget mere irriterende end alger og ukrudt for haveejere. Især ukrudt mellem fliser kan være svært at fjerne. For at fjerne og forebygge ukrudt i fremtiden kan du bruge ukrudtsmiddel. Du kan med fordel sprøjte ukrudtsmidlet med en rygsprøjte – hvis du ikke skal sprede det over det største område, kan du også sagtens bruge en mindre havesprøjte. Fordelen ved at bruge en havesprøjte til at sprede ukrudtsmiddel er, at du nemt kan få det rundt over hele det område, hvor der er ukrudt. Samtidig er du heller ikke i direkte kontakt med ukrudtsmiddel, som helst ikke skal komme på huden.

Ligesom du måske gerne vil slippe for ukrudt i haven, vil du nok også gerne fjerne alger fra især dine fliser. Det grønne algelag på fliser kan godt være svært at få væk. Men heldigvis kan algefjernere gøre, at du noget lettere kan få algerne væk. Algefjerner kan du også sprede rundt på fliserne eller andre hårde flader med en rygsprøjte. Herefter kan du få algeresterne væk med en god børste eller en højtryksrenser med eksempelvis en terrassevasker. Derefter har du igen en flot og ren fliseoverflade uden grimme alger, så terrassen næsten kan se helt ny ud igen.