Havevandere

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

En havevander gør vanding af haven nem og effektiv

Det er sjældent en sjov opgave at vande plænen, planterne og blomsterne i haven. Enten skal du fylde en vandkande og slæbe den ud til det område i haven, som skal vandes. Eller også skal du have fat i den knudrede og slidte haveslange i hjørnet af skuret, når havesæsonen går i gang. Det er i begge tilfælde besværligt og gør, at du måske ikke lige orker at vande haven. Med en havevander er du fri for alt det her arbejde med at vande haven; du tilslutter blot havevanderen til din vandhane og haveslange, og så er du klar til at vande haven. Det er smart og sparer dig for tid og kræfter.

En havevander – som også kaldes en sprinkler – kommer i mange former, typer og prisklasser. Du skal finde den havevander, der passer til dine behov og din have. En havevander kommer f.eks. i avancerede former, hvor en vandingscomputer justerer vandingen af plænen. De fleste havevandere er dog noget mere enkle, hvor du bare skal tilslutte en haveslange, og så er den klar til at give haven vand. I alle tilfælde vil du med en havevander få mere tid i hverdagen og mere sunde og flotte planter. Det er supersmart og giver dig den have, som du drømmer om.

Hvor kan du bruge vandingsposer?

Vandingsposer er gode til selvvanding, da de sørger for, at en plante ikke tørrer ud. Især nyplantede hække, træer og buske kan have brug for en vandingspose, da de har behov for at udvikle et stort rodnet. Vandingsposen sikrer, at planten får kontinuerligt med vand, så rodnettet kan udvikle sig optimalt. Samtidig skygger vandingsposen for solen, så der ikke er så meget fordampning af vandet. En vandingspose skal placeres rundt om træet eller busken, hvorefter den skal fyldes den med vand. Vandingsposerne i vores sortiment kan typisk indeholde omkring 75 liter vand, og de er lavet i robust og slidstærkt materiale.

Vælg mellem en vippevander og en cirkelvander

Du kan vælge mellem to vandingssystemer i en havevander: en vippevander og en cirkelvander. De to vandingssystemer har hver deres fordele og ulemper, så det er vigtigt, at du vælger den rigtige havevander til din have. En vippevander er lavet på den måde, at den har et aflangt vippehoved fyldt med små huller. Det er ud fra disse huller, at vandet bliver sprøjtet, men den vipper. Den sprøjter vandet et sted mellem 3-25 m. i bredde og rækkevidde. En cirkelvander spreder i stedet vandet med via en cirkel med huller, som drejer rundt. Den vander altså hele vejen rundt i 360 grader.

Fordelen ved en vippevander er, at den spreder vandet jævnt rundt i haven. Den kan også dække relativt store områder. Derfor passer den f.eks. godt til din græsplæne eller køkkenhave. Dine børn vil helt sikkert også elske at lege i vandet fra vippevanderen på en varm sommerdag. En cirkelvander er typisk mindre end en vippevander. Du kan indstille dens vandstråle til både vandstøv og sprinkler. Du kan bruge en cirkelvander mange steder i haven, men den er især velegnet til dit blomsterbed. Grunden til det er, at en cirkelvander ofte er hævet fra jorden på et spyd. Derfor kommer vandet ovenfra, hvilket passer til blomstervanding.

Hvornår er det bedst at vande haven med en sprinkler?

Du bør vande din have jævnligt, så du ikke får en udtørret have med visne planter. Men hvornår bør du give haven vand? Selvom det er vigtigt at give haven rigeligt med vand, skal du også undgå at overvande dine planter og blomster. De områder, som du især skal huske at vande, er bede, der er i fuld sol. Vandet fordamper nemlig hurtigt fra disse bede, når der er sol og tørke. Bede skal altså have en hel del vand i tørt vejr. Det samme skal nyplantede bede og planter. Hvis du generelt har en tør og solrig have, skal du være opmærksom på, om din haves planter og blomster får nok med vand.

En græsplæne er normalt ret robust over for tørke. Men hvis der er lange tørkeperioder, kan det være en god idé at give græsplænen vand. Du kan læse mere om pleje af græsplænen i vores guide, Sådan får du en flot og velplejet græsplæne. I øvrigt er det primært om sommeren, at haven skal have vand, da det er perioden med mest sol og tørke – det er nok knapt så overraskende viden for haveejeren. Det er også bedst at vande haven om morgenen eller aftenen, da der ikke er så meget sol og varme til at fordampe vandet på disse tidspunkter.

Hvordan installerer du en havevander i din have?

Hvordan du installerer en havevander i din have, afhænger både af udformningen og størrelsen af din have, den konkrete havevander, og om den skal være placeret et fast sted eller flyttes rundt. Du kan bl.a. installere en havevander med en avanceret vandingscomputer. Med en vandingscomputer kan du justere vandingsvarigheden, og hvornår og hvor ofte haven skal vandes. Du får derfor fuld kontrol over din vanding. Nogle vandingscomputere kan du endda styre gennem en app på mobilen. Så kan du også vande haven, når du er på ferie. I så fald er du fri for at få naboen eller venner til at sørge for vandingen af haven, når du er væk hjemmefra.

Hvis du har en stor have, kan det være nødvendigt med flere havevandere fordelt rundt i haven. Du kan også med fordel både have en havevander til græsplænen og havebedet i form af en vippevander og cirkelvander. Derudover skal du have nok haveslange til hele haven. Desuden skal du også tilføje en hanekobling til haveslangen, hvis din haveslange ikke har det fra starten. Det er nemlig gennem hanekoblingerne, at du skal montere haveslangen til havevanderen. Nogle sprinklersystemer kræver en mere avanceret installation. F.eks. kan sprinklersystemer nedgraves i haven. Det er dog i langt de fleste tilfælde ikke nødvendigt at nedgrave et sprinklersystem. Du vil normalt fint kunne klare vandingen i haven med almindelig havevandere.