Kompostbeholdere

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Kompostbeholdere til din have

Hvis du ønsker en lidt grønnere hverdag, kan det være du skal begynde at kompostere dit køkken- og haveaffald. En kompostbeholder er en god løsning, hvis du vil opsamle noget af dit organiske affald og omdanne det til næringsrig kompost. Kompost er fantastisk til dine planter og din køkkenhave. Og det kan være meget dyrt at købe et tilsvarende produkt. Du kan derfor spare penge og være mere bæredygtig, hvis du begynder at bruge en kompostbeholder. Der kan gå lang tid, før din første kompost er klar til brug. Men når du først er i gang, får du en stabil forsyning af kompostjord.

Kompostering er nedbrydning af organiske materialer. Det kan ske ved hjælp af orme, mikroorganismer og insekter, som indtager dit haveaffald, hvor det ender som kompostjord. Ligesom gødning, er komposten rig på næring og skaber gode forudsætninger for dine planter. Processen omdanner dit haveaffald til muldjord, som eksempelvis kan anvendes i dine planterkasser eller højbede. Når man laver muldjord, er det meget normalt, at man anvender orme til at gøre processen hurtigere. En god kompostbeholder har god ilttilførsel og tilpas fugtniveau. Under gode forhold når dit køkkenaffald ikke at forrådne og du undgår en dårlig lugt fra kompostbeholderen.

Lukket kompostbeholder med bund eller åben kompostbeholder i træ?

En lukket kompostbeholder er et godt valg, hvis du hovedsageligt vil anvende den til køkkenaffald. Du kan få lukkede kompostbeholdere både med og uden bund. En helt lukket kompostbeholder med bund er rottesikker og holder andre uønskede dyr væk af din kompost. En lukket kompostbeholder i høj kvalitet vil også have god gennemluftning. Komposteringen kan være meget langsom om vinteren på grund af de lave temperaturer. Du kan undgå en dårlig lugt ved at holde din kompostbeholder mere tør om vinteren. Du kan tilføje træspåner, tørre blade eller andet tørt grønt. Sørg for at lufte godt ud og vende komposten. På den måde nedbrydes det organiske materiale bedre og undgår forrådnelse.

En åben kompostbeholder i træ eller andre materialer er egnet til haveaffald. Du skal altså ikke tage dit køkkenaffald hen til din åbne kompostbeholder. Hvis du har en stor have og laver meget mad, kan det være praktisk at have flere. Åbne kompostbeholdere koster normalt ikke særlig meget. Men du kan nemt lave din egen, hvis du hellere vil det. Det er vigtigt at bruge et træmateriale, der er beregnet til udendørsbrug. Så det ikke selv komposterer eller rådner. Det kan være trykimprægneret og måske med en efterbehandling. Når du bruger en åben kompostbeholder, kan processen desuden blive hurtigere, hvis dit haveaffald er hakket i stykker først. Du kan f.eks. bruge en flismaskine, men det er ikke en nødvendighed.

Hvad må du komme i din kompostbeholder?

Som udgangspunkt må du ikke smide kød, fisk, æg og andre animalske produkter ud i din kompostbeholder. Det kan nemlig øge risikoen for sygdomme og skadedyr. Dog må kogte æggeskaller gerne komme i. Du må heller ikke kompostere støvsugerposer, cigaret skodder, mælkekartoner og syge planter eller ukrudt med frø. Reglerne kan dog variere fra kommune til kommune. Så vi anbefaler, at du tjekker din egen kommunes regler på området. Herunder skal du være opmærksom på, at en lukket kompostbeholder er egnet til køkkenaffald, og en åben kompostbeholder er egnet til haveaffald. Du må gerne smide andet organisk affald i din kompostbeholder, som f.eks. salat, kartoffelskræller, bananskrald og alt andet vegetabilsk køkkenaffald. Du må også gerne smide kaffegrums med filter, teblade, køkkenruller og æggebakker uden tryk. Derudover er det i orden at smide savsmuld, flis og afklip fra haven i din kompostbeholder. Skal du sortere dit affald, kan du se i vores affaldssortering.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt noget må komposteres? Kan en hurtig søgning på internettet være en stor hjælp. Alternativt kan du smide det ud i den normale affaldspose. Så længe du følger reglerne for kompostering i din kommune, kan du sætte din kompostholder, hvor du vil. Men det giver point i bogen hos din nabo, hvis du tager hensyn. Sørg for at din kompost ikke lugter. Du kan også forsøge at sætte din kompostbeholder et mindre synligt sted. Det kan være fristende at smide kompost direkte over i dine planter og blomster. Men det er faktisk en god idé at vente til, at komposten er nedbrudt til muldjord. Kompost i sin rene form kan nemlig være meget koncentreret, og det kan i værste fald skade planterne, fremfor at give dem næring. Har du ikke tålmodighed til den lidt langsomme proces, kan du i stedet blande almindelig jord sammen komposten. Det giver planterne et bedre jordmiljø, og komposten får lov til at virke efter hensigten.

Hvordan bygger du din egen kompostbeholder?

Du kan nemt bygge en åben beholder med trådnet, træ eller andet materiale. Med trådnet kan du meget simpelt lave en åben beholder, ved at lave fire sider ud af trådnettet. Du kan evt. bruge pæle til hegn, så din åbne kompost sidder bedre fast. Bruger du pæle til hegn, kan du også montere trådnettet uden meget besvær. En kompostbeholder er en hurtig og billig løsning til dit haveaffald. Det er dog meget nemt at se, hvad der foregår i den åbne kompostbeholder. Så du skal måske placere den et mindre muligt sted eller bag et hegn eller en busk. Bygger du en kompostbeholder i træ, får du et pænere og mere holdbar løsning sammenlignet med en i trådnet. Med træ har du flere muligheder for at lave et pænt design, men det kan også være en meget simpel kompostbeholder.

Du kan i princippet også bygge din egen lukkede kompostbeholder. Men der er en grund til, at de lukkede kompostbeholdere du kan købe, er af plast eller metal. En lukket kompostbeholder er normalt skadedyrssikret, men det kan være sværere at opnå, hvis du bygger den af f.eks. planker. Du kan stadig bygge en lukket kompostbeholder af træ. Men det kan være en god idé at isolerer den indvendigt med et tæt materiale. Mange lukkede kompostbeholdere har en åbning i både toppen og forneden, og det gør dit gør-det-selv-projekt sværere, hvis du vil genskabe de funktioner. Du kan hos Silvan finde materialer til at bygge en kompostbeholder.