Regnvandstønder

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor skal du købe en regnvandstønde?

Med en regnvandstønde kan du begynde at bruge dit regnvand til noget fornuftigt. Du kan nemlig bruge dit regnvand til vanding i din have. Alternativt, vil dit regnvand fra tagrenden gå tabt, da det bliver ledt ned i en regnvandsbrønd. Regnvand kan ikke drikkes, bruges i madlavning eller til hygiejnisk anvendelse. Derfor kan du med fordel bruge det til så meget andet. Er du ved at etablere en ny have, eller har du allerede etableret planter og blomster i haven, kan du bruge dit regnvand til vanding her. Du kan også med fordel bruge dit regnvand til toiletskyl, rengøring af vinduer eller bil, samt tøjvask.

Du kan få alt fra klassiske, grønne regnvandsbeholder, til en plastbeholder i et moderne design. Er du til et mere eksklusivt udseende, kan du få en rustik plasttønde med trælook. Den er både dekorativ at have stående, men den har også den praktiske funktion, at den opsamler dit regnvand. Du kan nemt tappe regnvandet med en hane – nogle regnvandstønder er inkl. hane. Hvorimod du skal tilkøbe den til andre modeller. Regnvandstønden skal tilsluttes nedløbsrøret, hvor den opsamler vand fra. Er du til en indbyggede krukkefunktion, kan du få regnvandstønder med indbygget plantekrukke i toppen, som du kan læse mere om herunder.

Regnvandstønde med integreret planteskål

Regnvandstønder har lidt et ry for at være knapt så kønne. Sådan er det dog ikke længere i dag, da regnvandstønder findes i utroligt mange varianter og design. En æstetisk flot løsning er f.eks. en regnvandstønde med en integreret planteskål. Med en integreret planteskål kan en regnvandstønde blive en flot installation i haven, da du kan have farverige og smukke planter på regnvandsbeholderen. I planteskålen kan du bl.a. have hængeplanter, der kan vokse ned ad tønden. Derudover kan du finde mange kreative design på regnvandstønder, såsom en tønde med en form og farve som en terracottakrukke.

Regnvandsbeholder: sådan sparer du penge på vandregningen

Vasker du din bil, eller vander du dine planter med regnvand, er der penge at spare. Når du først er i gang med at bruge regnvand i stedet for grundvand, kan du hurtigt få afskrevet din investeringen i løbet af et par år. Du sparer nemlig en del grundvand, som både er godt for pengepungen og miljøet. Men der er også andre fordele udover de økonomiske fordele. Ved at vaske din bil eller dine vinduer med regnvand undgår du, at der bliver efterladt hvide kalkstriber på overfladen. Regnvand er blødt vand, hvorfor du også kan spare på mængden af rengøringsmiddel. Vand fra hanen er i mange kommuner hårdere vand med et højt kalkindhold. Det kræver således mere sæbe og kan alligevel efterlade kalkstriber eller kalkdråber på dine bilruder eller på lakken på din bil.

Har du en urtehave, en stor græsplæne, frugttræer eller stueplanter, kan du også spare penge ved at bruge regnvandet. Og de fleste planter foretrækker endda regnvand frem for drikkevandet, da det er blødere vand. Herunder skal tomatplanter dog gerne have vand med kalk, som der er i drikkevandet. Men rigtig mange andre planter trives faktisk bedre med regnvand. Hvis du vil vande køkkenhaven med regnvand, skal du være sikker på at dit tag og tagrender ikke indeholder kobber, zink, tagpap eller asbestholdigt eternittag, da disse materialer kan være giftige. En nyanlagt have har især brug for meget vand, og en ny græsplæne kan også have det godt af at blive vandet ofte. Det kan hurtigt blive dyrt at vande en hel have, hvis du bruger vand fra hanen. Du kan spare penge og miljøet ved at bruge regnvand fra din regntønde.

Skån miljøet og spar penge med en regnvandsbeholder

Der er i de seneste år kommet mere fokus på at passe på vores grundvand. Det er vigtigt, at vi ikke bruger vores drikkevand unødigt, og at vi ikke forurener det. Derfor vil det også gavne miljøet og grundvandet, hvis du så vidt muligt bruger regnvand i stedet for grundvand. En regnvandstønde er en nem og god start til at skabe et mere bæredygtigt forbrug. Med en regnvandstank kan du også bruge regnvand til toiletskyl og tøjvask. Men det er ikke så nemt og økonomisk fordelagtigt som en regntønde.

Størrelsen på din regnvandstønde kommer bl.a. an på, hvor ofte du bruger vandet, og hvor meget vand du kan nå at opsamle. Generelt kan du opsamle ca. 1 liter vand pr. m² tag efter 1 mm regn. Derfor kan det bedre betale sig mig en større regnvandstønde, hvis du har et stort tag. Det kan også være, du ikke bruger vandet ofte og gerne vil samle mere regnvand ind over en længere periode. I gennemsnittet faldt der 770 mm nedbør i år 2020, så her vil et tag på 80 m² opsamle 61.600 liter vand. Der skal tages hensyn til at noget vil fordampe, og ikke alt vil blive opsamlet, hvis tønden f.eks. er fuld. Men det er mere en rigeligt til at have regnvand ved hånden det meste af tiden.

Sådan monterer du en regnvandstønde

Vi anbefaler, at du monterer din regnvandstønde på en sokkel eller en forhøjning, så der er plads til din vandkande under hanen. En fyldt regnvandstønde kan veje lige så mange kilogram, som den kan holde liter vand. Husk at montere den på et fast underlag såsom fliser eller beton. Det er også en fordel, hvis du placerer din regnvandstønde i et område med skygge. De forskellige regnvandsbeholdere kan have forskellige monteringsvejledninger – det kan være nogle skal bores for at lave vandindløbet, mens andre har det på forhånd. Fælles er at vandindløbet skal placeres i samme højde som udløbet i dit nedløbsrør. For at installere nedløbsventilen, skal du sandsynligvis save i dit nedløbsrør, her er det vigtigt at højden matcher vandindløbet. Hvis din regnvandstønde ikke har en hane installeret på forhånd, skal du også huske at gøre det.

Sådan undgår du myg og alger i din regnvandstønde

Stillestående vand, som en regntønde eller en dam, er det perfekt sted for myg at lægge æg. De fleste regnvandstønder er heldigvis lukkede til at starte med. Hvis du har en åben regnvandstønde, anbefaler vi at du lukker låg på, så myggene ikke kan lægge æg i vandet. Alger kan også dannes i stillestående vand, mest af alt, hvis der også kommer sollys på vandet. Du kan derfor også undgå alger ved at bruge en lukket regnvandstønde, eller ved at lægge låg på. Skulle der alligevel komme skidt ned i din regntønde, anbefaler vi, at du tømmer den for vand og renser den efter behov. Vi anbefaler også, at du åbner for hanen i tider med meget frost, så vandet ikke fryser til is inden i regnvandstønden.