Springvand & havedamme

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Skab liv og stemning i din have med springvand

Haven er et rum for afslapning og ro. Det er også et sted, hvor der skal være liv og stemning. En af de bedste måder at skabe både liv, ro og stemning i haven er med et springvand. Et springvand er en helt unik tilføjelse til haven. Du kan løfte havens design, hvis du vælger et smukt og elegant springvand fra Silvan. Desuden kan den stille rislen fra springvandet give en afslappende og stemningsfyldt atmosfære i din have. Det er nemlig også vigtigt at prioritere lydene i haven – især hvis du bor i nærheden af larmende trafik. Derfor er et springvand en fantastisk tilføjelse til enhver have.

Et springvand tilbyder også unikke levesteder for havens dyr. Især fugle elsker at bade i og drikke fra springvand, så du kan også tiltrække fugle til din have med et springvand. Som alternativ til et springvand kan du overveje en havedam. Den kan også skabe ro og stemning i haven, ligesom den kan tiltrække dyreliv. Du kan også sagtens supplere et springvand med en havedam, hvis du er så heldig at have en stor have. På denne måde kan du skabe flere områder i haven med vand og liv. Har du børn, vil de helt sikkert også synes, at det både er sjovt med en havedam og et springvand. For at tiltrække endnu flere fugle kan du også tilføje fuglehuse.

Hvilket springvand til haven skal du vælge?

Hvilket springvand du skal vælge, handler i høj grad om størrelsen på din have. Har du en stor have, kan du vælge et springvand med flere niveauer. Har du i stedet en lille have, kan du f.eks. købe en vandsten med et springvand og LED-lys indbygget. Både i den lille og store have er der altså mulighed for at få et springvand. Du skal blot have adgang til strømforsyning i haven, da springvandet skal tilsluttes hertil. I Silvan kan du finde flere forskellige springvand, som hurtigt er klar til brug. Du skal blot fylde vand i det, og så er det klar til brug.

Du kan finde springvand i flere forskellige materialer og typer hos Silvan. F.eks. kan du finde det i sten og træ. Dermed kan du finde et springvand, der passer til lige akkurat din haves design. Et havespringvand består hovedsageligt af en pumpe og en dyse, som sprøjter vand ud på forskellige måder. Det giver forskellige vandspil i springvandene. Du skal derfor vælge den type af vandspil, som passer til dine ønsker. Hvis du gerne vil have ro og hygge, er den stille rislen fra vandet værd at foretrække, mens du kan tilføje mere liv i haven med en større vandaktivitet.

Hvordan rengør og vedligeholder du din vandfontæne?

Et havespringvand skal jævnligt rengøres, da det står udendørs og derfor hurtigt bliver snavset. Desuden kan der også ophobe sig snavs i dyserne og slanger, så vandet næsten ikke kan komme ud af dem. Du bør altså rengøre springvandet løbende – helst én gang om måneden. Her kan du starte med at afmontere pumpen og tømme den for vand. Du kan herefter tage den ind i køkkenvasken og rense den med en tandbørste. Du kan lave en eddikeblanding af lige dele vand og hvid eddike, som du kan bruge til at fjerne alger og andet snavs. Eddikeblandingen kan du generelt bruge til at fjerne snavs og alger i fontænen.

Indersiden af fontænen kan du også rengøre med eddikeblandingen. De tynde rør og slanger i fontænen kan du rense med en piberenser. Sørg for til sidst at rense det hele af med rent vand, og tør det hele af med en ren klud. Fyld fontænen med rent vand. Du kan også fylde en lille smule hvid eddike i vandet, da det er med til at forebygge alger. Alternativt kan du fylde lidt algerens i. Sørg dog altid for at undersøge, om materialerne i springvandet kan tåle rengøringsmidlet. Så er du helt sikker på, at vandfontænen ikke kommer til at blive ødelagt af rengøringen. Du bør kunne læse om dette i manualen til springvandet.

Sådan gør du et springvand mere energivenligt

Da springvand i haven både bruger strøm og vand, er det ikke til at komme udenom, at der bliver brugt noget energi. Dog kan du sagtens begrænse brugen af energi til gavn for både din pengepung og miljøet. F.eks. kan du med fordel slukke for anlægget, når du ikke er i haven for at nyde det. Så er du fri for at bruge unødvendig energi på at lade det køre. Når der begynder at komme frost, er der heller ingen grund til at lade det køre. I frostvejr kan vandet have svært ved at komme igennem dyserne. Derfor kan du slukke for anlægget, når det bliver oktober-november og tænde for det igen i foråret.

Områder med vand i haven kan du kombinere med at skabe en vild have. En vild have er med til at øge biodiversiteten og at forbedre miljøet i din have. Desuden er det også klimavenligt. Et område med vand passer perfekt til en vild have, da vand er med til at tiltrække fugle, insekter og andre dyr. Hvis du selv er interesseret i at kaste dig ud i at få en vild have, kan du læse mere om det i vores guide til en vild have. Så kan du få inspiration til, hvordan du kan få en have fyldt med biodiversitet og liv.