Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvilket havehegn skal du vælge?

Et havehegn er ofte nødvendigt rundt om din grund. Det er både med til at skabe læ for vind, tryghed og en god stemning. Hvis du har kæledyr som hund og kat, er et havehegn også rart, da du mindsker risikoen for, at de løber hjemmefra. Men hvilket havehegn skal du så vælge? Dit valg af hegn afhænger af mange faktorer: din have og hus stil, hvad du vil brug hegnet til, dit budget osv. Hvis du f.eks. vil bruge hegnet til at skabe læ og for at undgå nysgerrige blikke og uvedkommende gæster, bør du vælge et højt og tæt hegn. Skal du i stedet bruge hegnet til at markere skellet på grunden og som en form for pynt, er et lavt stakit et godt valg.

Hegn kommer i utroligt mange materialer, størrelser og typer. Det mest klassiske og kendte materiale til havehegn er træ. Træhegn kan du finde i mange forskellige varianter hos Silvan. Det er både det lave stakithegn og det tætte og høje lamelhegn og pileflethegn. Her kan du bl.a. vælge hegn i trykimprægneret træ, som kan holde i mange år udendørs. Et alternativ til træhegn er de såkaldte vedligeholdelsesfrie hegn. Det dækker over hegn, der ikke er i træ, f.eks. materialer som glas, komposit og metal. At de bliver kaldt vedligeholdelsesfrie, betyder ikke, at de ingen vedligeholdelse skal have, blot at det er i begrænset omfang. Du kan læse mere om valg af hegn i vores guide til at vælge havehegn

Sådan sætter du et havehegn op

Planlægger du at sætte et hegn op? Så skal du læse med her. Før du begynder på arbejdet, er det vigtigt, at du har det rette værktøj. Hos Silvan kan du leje værktøj til opsætning af hegn. Især et pælebor er et vigtigt redskab, da du skal bore huller til pæle. Her kan du leje et motoriseret pælebor hos Silvan, der letter arbejdet en del i forhold et manuelt pælebor. Du kan læse meget mere om opsætning af hegn i vores guide, Hvordan opsætter du et havehegn?. Så er du klædt på til at kunne sætte et hegn op.

Der er nogle generelle gode råd til, hvordan du sætter et hegn på. Vær opmærksom på, at det er meget forskelligt fra hegn til hegn, hvordan de sættes op. Følg derfor altid vejledningen til det specifikke produkt. Dog bør du altid grave ned i 90 cm i hullerne til hegnspælene, da det er den frostfri dybde i Danmark. Desuden bør du enten støbe beton rundt om pælene eller stampe jorden, så pælene sidder godt fast. Husk også, at du bør bruge pæle i trykimprægneret træ i NTR-klasse A. Dette trykimprægnerede træ er nemlig lavet til at kunne holde til jordkontakt, så det ikke rådner i jorden.

Hvordan vedligeholder du et hegn?

Vedligeholdelse af et hegn afhænger meget af, hvilken type hegn du har. Hegn der ikke er i træ – såsom komposit, glas og stål – kræver ofte mindre vedligeholdelse. Dog er det stadig vigtigt, at du sørger for at holde hegnene rene, da meget skidt kan slide på alle materialer. Træhegn kræver dog løbende vedligeholdelse, alt afhængigt af hvilken trætype du har. Trykimprægneret træ kræver i udgangspunkt ingen behandling og kun minimal løbende vedligeholdelse, da det er lavet til at kunne holde til at være udendørs. Typisk vil det kunne holde i 20-25 år. Andre trætyper kræver væsentlig mere behandling og vedligeholdelse.

For at vedligeholde et træhegn skal du starte med at rense træet. Det kan du gøre med en børste og vand. Pas på med at bruge en højtryksrenser, da træets fibre kan blive ødelagt af et for højt vandtryk. Når træet er tørt, skal du give det omgang slibning. Herefter kan du vaske det af igen og bruge en trævask til at rense i dybden. Efter alle disse forberedelser kan du give træet en grunder, når det har tørret i et døgns tid. Afslutningsvis skal du give træet træbeskyttelse. Du kan læse mere detaljeret om behandling af træhegn i guiden, Sådan behandler du plankeværk og stolper.

Hvad siger loven om opsætning af hegn?

Hvis du gerne vil bevare det gode naboskab, bør du involvere dine naboer, før du opsætter et nyt hegn. Så er du sikker på, at du ikke får konflikter med naboerne om hegnet. Dog findes der også en lov – den såkaldte hegnslov – der sætter nogle standarder for, hvordan du må opsætte et hegn. Vær dog opmærksom på, at der kan være nogle særlige regler i dit område, som du skal følge. Ved tvivlsspørgsmål bør du derfor kontakte kommunen eller andre sagkyndige, som kan vejlede dig i de specifikke regler for opsætning af hegn i dit område.

Først og fremmest skal du kende til 2 typer af hegn: eget hegn og fælleshegn. Eget hegn er defineret som et hegn på din egen grund. Det står langs skellet, men ikke på selve skellinjen. Derudover skal det ikke stå længere end 1,75 m fra skellet. Et fælleshegn er et hegn, som du og naboen deles om. Det står på selve skellinjen. Her skal du og naboen blive enige om vedligeholdelse af hegnet samt højden på det. Ved uenighed om et hegn er det muligt at få rådgivning fra hegnssynet, som vil tage en beslutning for jer og agere som mægler.

Hvorfor har du brug for en havelåge?

En havelåge er en utroligt smart tilføjelse til havehegnet. Det giver dig en ekstra ind- og udgang til haven, så du og dine gæster hurtigt kan komme ind og ud af haven. Ud over sin praktiske funktion er en havelåge også en æstetisk tilføjelse til hele huset og haven. Du skal derfor vælge en havelåge, som passer til dit hegns stil og materiale. Du kan nemlig finde havelåger i mange forskellige typer materialer hos Silvan. F.eks. kan du finde en havelåge med glas, komposit og træ, der passer til de forskellige typer havehegn. Du kan også finde hegn i forskellige farver.

Størrelsen er havelåger er også meget forskellig. Nogle foretrækker at få en lav havelåge, som passer til et stakit. Andre vil gerne have en høj og bred havelåge. En lidt højere havelåge kan give en bedre beskyttelse imod uvedkommende gæster, da det er sværere at komme ind i haven. Vil du gerne have en endnu mere sikker havelåge, kan du også få dem med lås. I så fald kan du låse havelågen, når du ikke er hjemme. Det gør det noget mere trygt, da du så ikke skal frygte, at folk lige kan gå ind i din have.