Stolpebærer

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Stolpebærere, stolpespyd eller stolpesko forlænger dine stolpers levetid

Stolpebærere, stolpespyd og stolpesko er med til at forlænge dine stolpers levetid. Dine træstolper til carporten, skuret eller træterrassen har nemlig ikke godt af at være i jorden. Trykimprægnerede stolper kan godt holde til at være i jorden i flere år, men selv disse vil med tiden forgå i jorden. Den bedste måde du undgår, at stolperne rådner og får svamp, er med stolpebærere. Stolpebærere sørger for, at stolperne ikke er i direkte kontakt med jorden. At træet ikke er i kontakt med jorden, er en kæmpe fordel, da netop jordkontakt forkorter træets levetid betragteligt. Stolpebærere er derfor en gave til dig, som vil have gavn af din trækonstruktion udendørs i mange år.

Hos Silvan kan du bl.a. finde stolpebærere, stolpesko og stolpespyd. De er forskellige former for metalbeslag, som egner sig til forskellige typer af trækonstruktioner. Fælles for dem er, at de beskytter stolper imod jordkontakt, når de støbes ned i jorden. Hvis stolperne er i direkte jordkontakt uden støbning, så slider det især på dem. Det er bedre, at de er støbt ned i jorden, men selv her vil de blive udsat for fugt og frost fra jorden. For at give den helt optimale beskyttelse af stolpen er du altså bedst sikret med en stolpebærer. Selvom det selvfølgelig kræver lidt arbejde med støbning og vaterpas fra din side, så er resultatet så meget bedre i det lange løb.

Understøt din carport, træterrasse eller dit skur med stolpesko

Hvis du har planer om at bygge carport, træterrasse eller skur, så er det helt oplagt at bruge stolpesko. Det er især i disse typer trækonstruktioner, hvor du får brug for stolpesko. De udsættes for en stor belastning i form af vægt og vind, hvorfor det er nødvendigt med stærke stolper. Hvis du støber stolpen direkte i betonen eller måske bare har stolpen direkte i jorden, så kan du risikere, at træterrassen eller skuret skrider sammen. Det vil du naturligvis gerne undgå, og her er løsningen stolpesko. Stolpesko er typisk varmegalvaniserede, hvilket betyder, at de er behandlede til at kunne holde til at være udendørs.

U-formede stolpesko

En type af stolpesko er u-formede stolpesko. Navnet stammer fra, at der er beslag på begge sider, så stolesko ligner et ’U’. Fordelen ved en u-formet stolpesko er, at du får en bedre støtte til din stolpe. Ulempen er, at du ikke kan bruge den til alle typer stolper, hvis du kun kan komme montere stolpeskoen på en side. Hvis du derfor har brug for at lave en konstruktion, som kan holde til vind og vejr, så er u-formede stolpesko værd at overveje. Du kan få u-formede stolpesko i forskellige længder og bredder, så vælg den, der passer til dine stolper.

L-formede stolpesko

L-formede stolpesko er stolpesko med kun et enkelt beslag. Navnet stammer fra, at stolpeskoen danner et ’L’. Da en L-formet stolpesko kun kan monteres på en side af en stolpe, er den ikke helt så stærkt som en u-formet stolpesko. Dens fordel er, at den er mere fleksibel. Hvis du f.eks. er ved at lave en træterrasse, er den oplagt at montere på enden af en lægte her. Ligesom en u-formet stolpesko kommer i forskellige størrelser, kommer en L-formet stolpesko det også. Derfor skal du vælge den stolpesko, som passer til din stolpe.

Sådan støber du stolpesko fast

Du skal støbe stolpesko fast, før du kan montere stolperne. Hvis du ikke støber dem i jorden, så vil trækonstruktionen hurtigt falde sammen. Der er forskellige former for fundamenter. To af de mest typiske er sokler og punktfundamenter. Når du skal lave et fundament til stolpesko, skal du i langt de fleste tilfælde lave et punktfundament. Det er et fundament, du skal lave i forskellige punkter rundt om en konstruktion. Punktfundamenter passer godt til små byggerier udendørs som træterrasser og skure. Du vil her få en overordnet guide til, hvordan du kan støbe stolpeskoene fast i jorden.

Din første opgave er at grave ned i frostfri dybde – det er en dybde på 90 cm i Danmark. Hullet skal du fylde med beton indtil 25-30 cm fra jorden. Når du har fyldt hullet med beton, skal du sætte et rør ned i den våde beton. Bagefter skal du fylde med beton rundt om røret til ca. 5 cm fra jorden. Sørg for, at det hele er i vater. Dagen efter, når betonen rundt om røret er tørret, skal du fylde røret med beton. Husk at vibrere røret, så der ikke opstår lufthuller i betonen. Når du har fyldt røret med beton, skal du sætte stolpeskoen i betonen i røret. Du kan justere højde og vater ved at bruge træstykker under stolpeskoens beslag.

Stolpespyd er velegnede til hegnstolper

I tilfælde af at du gerne vil lave et hegn, kan stolpespyd være en god løsning. Faktisk er stolpesko ikke særligt velegnede til hegn. Det skyldes, at de ikke er stærke og afstivede nok til at kunne holde til stærk vindmodstand. Her er det bedre, at træet kommer ned i jorden. Dog vil du stadig gerne undgå, at stolperne rådner nede i jorden. Stolpespyd er her en supergod løsning til hegnstolper med jordkontakt. Du beskytter nemlig hegnstolperne fra at være i kontakt med jorden. Stolperne kommer altså ned i jorden, men kommer samtidig ikke i direkte kontakt med den.

Et stolpespyd er lavet på den måde, at der er et spyd nede i jorden, mens stolpen er fastmonteret over jorden. Du kan altså ret nemt montere en stolpe i et stolpespyd – husk dog altid at bruge nogle gode skruer, når det er udendørs. Stolpespyd passer bedst til et åbent og lavt hegn. Hvis du har planer om at bygge et højt, lukket hegn, er stolpespyd ikke den bedste løsning. Det skyldes, at stolpespyd ikke er stærke nok til at holde til vindmodstanden i et lukket hegn. Skal du have et højt, lukket hegn, er det bedre med et støbt fundament. Til et lille og åbent hegn egner stolpespyd sig imidlertid glimrende.