Stolpehætter

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Forlæng stolpers levetid med stolpehætter

Hvis du har en trækonstruktion med stolper på din grund, kender du nok til bekymringen over stolpernes levetid. Træstolper er nemlig udsatte for omskifteligt vejr i Danmark, og især det fugtige og blæsende danske vejr er hårdt for træ udendørs. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at beskytte dine stolper godt som muligt. På denne måde kan du få gavn af dine stolper i mange år. Stolper i træ uden beskyttelse vil hurtigt rådne og kunne risikere at falde sammen. Men heldigvis kan du forlænge dine stolpers levetid - en måde at forlænge stolpers levetid er med stolpehætter. Stolpehætter monteres på toppen af stolperne med et søm eller en skrue, som er på stolehatten fra starten.

Hvorfor er det vigtigt, at du har stolpehætter på din stolper? Først og fremmest er stolpehætter med til at forhindre vand i at trænge ned i træet i stolperne. Enderne på træ suger op imod 100 gange mere vand ind i træet end siderne på træet. Derfor er det meget vigtigt, at du beskytter træender så godt som muligt. Hvis der kommer meget vand ind i træet, stiger risikoen for råd og svamp markant. Derfor er stolpehætter oplagte til at beskytte stolperne, da de forhindrer vand i at trænge ind i træet fra stolpetoppen. Vandet løber simpelthen væk fra stolpetoppen via stolpehætterne.

En stolpehat giver din trækonstruktion en flot finish

Ud over at forlænge stolpernes levetid er en stolpehat også med at højne dine stolpers look. Du får en flot finish på stolperne, da stolpehattene giver en elegant afslutning på toppen. Stolpetoppe uden stolpehatte kan fremstå rå og ufærdige. Stolpehatte er med til at give det sidste til din trækonstruktion, da de løfter hele dens udseende. Familie, venner og naboer vil helt sikkert bemærke dit smukke hegn, når du har fundet de rette stolpehatte til hegnets stolper. Selvom det er en lille tilføjelse til hegnet, så løfter det også hele huset og havens design.

Toppen på en træstolpe kan også have skarpe hjørner, hvor du kan risikere at få en splint eller en skramme. Det undgår du også med stolpehatte. I øvrigt kan du tilføje stolpehatte til mange typer trækonstruktioner – både broer, terrasser og hegn. Hvis du f.eks. monterer stolpehatte på stolpetoppene på din bro, giver det en enormt flot afslutning. Det samme er tilfældet, hvis du har et hegn rundt om en træterrasse. Her er det især oplagt, at du får stolpehatte, da en flot træterrasse også løfter huset og havens look. Prioriter derfor at gøre dine stolpetoppe flotte og elegante her.

Hvilken stolpehat skal du vælge?

Stolper kommer i mange former og størrelser. Du kan både få runde og firkantede stolper samt store og små stolper. Derfor skal du sørge for at finde en stolpehat, som passer til din stolpetype. Stolpehatte kommer også i mange forskellige former for materialer, såsom stål, aluminium og messing. Du kan også vælge mellem forskellige farver, bl.a. sort, børstet og blankt stål. Har du f.eks. sorte hegnspæle, så er det oplagt at vælge en sort stolpehat for at skabe den perfekte overgang. Hvis du derimod gerne vil tilføje et eksklusivt udseende til din træterrasse, er det oplagt at afslutte stolperne med stolpehatte i messing.

Da stolpehatte kommer i forskelligt materiale, kræver de også forskellig behandling. I udgangspunktet er stolpehatte lavet til at kunne holde til rusk, regn og kulde. F.eks. er en del af stolpehattene i metal varmgalvaniserede, så de ikke ruster i fugtigt vejr udendørs. I tilfælde af at du vælger en stolpehat i messing, vil den med tiden få et grønt, irret look, som mange synes er attraktivt. Vær opmærksom på, at mange kompositstolper skal have nogle særlige stolpehatte. Derfor kan du ikke være sikker på, at en almindelig stolpehat vil passe til en kompositstolpe. Undersøg den enkelte stolpe for at finde ud af dette.

Hvordan beskytter du bedst muligt dine træstolper?

Stolper udsættes for enormt meget slitage, da de befinder sig udendørs. Da de er i skiftende vejr med masser af fugt og kulde samt sol og varme, skal de være lavet i noget helt særligt materiale. Hvis de ikke har fået ordentlig beskyttelse, kan de ikke holde i særligt mange år. Især fordi stolper har jordkontakt, skal de være meget hårdføre. Jordkontakt er nemlig med til at øge risikoen for råd og svamp i træet markant. Du skal derfor vælge særlige trætyper til stolper, så de kan holde dit hegn eller træterrasse i lang tid.

Et oplagt træmateriale til stolper er trykimprægneret træ. Trykimprægneret træ er behandlet til at kunne holde til at være udendørs. Skal du have trykimprægneret træ som stolper, skal du vælge trykimprægneret træ i klassen NTR-A. Den type er særligt lavet til at kunne holde til at være i jorden. Et alternativ til trykimprægnerede stolper er stolper i komposit, som er en blanding af bindemiddel, plastik og træ. I begge tilfælde er det en god idé at sætte en stolpehat på toppen af stolperne, da det forlænger levetiden og giver en flot finish.