Græstrimmere

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad kan du bruge en græstrimmer til?

En græstrimmer hjælper dig med at klippe græs de steder, hvor din plæneklipper ikke kan komme til. Det kan f.eks. være i hjørner, hvor det er svært at manøvrere en plæneklipper ind. Hvis din græsplæne har fået meget langt græs, er det også rart at have en græstrimmer, da det kan være svært at klippe højt græs med en plæneklipper. En græstrimmer er derfor det perfekte supplement til en plæneklipper. Den har nemlig en helt anden fleksibilitet end en plæneklipper, så du også kan få en flot og trimmet græsplæne uden kanter og hjørner med højt græs.

En græstrimmer fungerer ved, at den har en nylonsnor eller plastikkniv for enden af stangen, som den klipper græsset med. Den egner sig derfor bedst til at klippe tynde beplantninger såsom græskanterne. Hvis du har noget tættere buskads eller beplantning, som du vil slå ned, skal du have fat i en buskrydder. Da en buskrydder har en kraftigere motor og en klinge, er den bedre til at klippe den tættere beplantning ned. Fordelen ved en græstrimmer er, at den er væsentligt lettere end en buskrydder. Derfor er den nemmere at bære rundt i haven, når du skal udføre havearbejde.

Hvilken græstrimmer skal du vælge?

Dit valg af græstrimmer handler om dine behov og størrelsen på din have og græsplæne. Hvis du har behov for at trimme kanterne på en stor græsplæne, er det eksempelvis rart at have en stor klippebredde på græstrimmeren. Modsat er en smallere klippebredde bedre til at klippe de små detaljer i havens bede og græsplæne. Desuden skal du også være opmærksom på din egen højde, når du vælger en græstrimmer. Heldigvis har langt de fleste græstrimmere en justerbar stang, så du kan indstille den til din højde. Så er du fri for at få ondt i ryggen af at bøje dig ned for at klippe græsset.

For enden af græstrimmeren er der typisk en trimmerspole, som slår græsset ned. Den fungerer på den måde, at du kan trække mere nylonsnor ud, når snoren løbende bliver slidt ned. Hvis du ikke længere har mere snor i det medfølgende trimmerhoved, kan du købe et nyt hoved med snor. Husk at vælge et hoved, der passer til din model. Du kan også købe trimmersnøre, som du putter ind i det eksisterende hoved. Du skal altid huske at være opmærksom på sikkerheden, hvis du skal skifte hovedet. Læs brugermanualen til produktet, hvor det er præciseret, hvordan du sikkert kan skifte trimmersnøren eller trimmerhovedet.

Elmotor med batteri

Batteridrevne havemaskiner er blevet mere og mere populære de seneste år – herunder også græstrimmere med batteri. Det er der mange gode grunde til, da du bl.a. har en stor rækkevidde og fleksibilitet med en græstrimmer med batteri. Du er fri for at bøvle med ledninger, samtidig med at du får en miljøvenlig løsning. Den er også lettere end en benzindrevet maskine. Har du flere batterier til maskinen, kan du også hurtigt få gang i maskinen igen, hvis den skulle løbe tør for strøm. Undersøg i øvrigt, om der medfølger et batteri til græstrimmeren, når du køber den.

Elmotor med ledning

Et alternativ til en batteridrevet græstrimmer er en græstrimmer med ledning. Den passer bedst til den lille have, da du er begrænset af rækkevidden på ledningen. Fordelen ved en elmotor med ledning er, at du ikke behøver at tænke på at oplade batterier. Den er også hurtigt i gang, da du bare skal koble den til en stikkontakt, og så kan du begynde at slå græsset. Dens ulempe er dens relativt korte rækkevidde pga. ledningen. Med en god forlængerledning kan du dog forlænge dens rækkevidde. Hvis du har en stor have, er en græstrimmer med ledning dog ikke det bedste valg.

Benzinmotor

Har du en stor have med en masse græs, der skal klippes? Så skal du overveje en græstrimmer med benzinmotor. Du er ikke begrænset af at være afhængig af el i form af enten en strømforsyning eller batteri med en benzinmotor. Derfor behøver du ikke at tænke på at lade batterier op. Ulempen ved en benzindrevet græstrimmer er, at den er del tungere end dem med elmotor. Derudover er den også mere støjende, hvilket dine naboer nok bliver knapt så glade for. Og så er den også mindre miljøvenlig end græstrimmerne med eldrevne motorer.

Hvorfor skal du vælge en multicutter og kantklipper?

Hvis du gerne vil helt ned i detaljen, når du skal klippe græskanter, bør du overveje en multicutter eller kantklipper. Det er et håndholdt haveredskab, som du kan bruge til både at klippe græskanter og hække. Især hvis der er et sted i din have, hvor du gerne vil have flotte detaljer, kan du bruge en multicutter. Vil du gerne optimere dine græskanter til at blive helt skarpe, kan du overveje en kantskærer. Med denne kan du skære kanterne til, så de bliver helt lige og flotte. For at optimere din have og græsplæne er både en kantskærer og multicutter eller kantklipper altså gode tilføjelser til redskabsskuret.

Vejen til flotte græskanter går dermed både gennem en kantskærer og kantklipper. Fordelen ved at skære kanterne til græsplænen er, at det bliver væsentligt nemmere at klippe græsset ved kanterne. Hvis græsset vokser vildt i kanterne, kan det være svært at komme til med græstrimmeren eller kantklipperen. Selvom du godt kan bruge en spade til at lave en flot finish på græskanterne, er det meget bedre og nemmere at bruge en kantskærer. Spaden kan du dog stadig bruge til at rette kanterne til, så de bliver endnu skarpere. I vores udstyr til beskæring kan du finde endnu flere haveredskaber til at tilskære kanter på græsplænen.

Sådan bruger du en græstrimmer sikkert

Selvom en græstrimmer kan virke som et uskyldigt haveredskab, skal du ikke tage fejl af, at det er en effektiv og kraftfuld maskine. Derfor bør du også tænke på din sikkerhed, når du trimmer græsset med den. Bl.a. kan sten, grus og grene snige sig ind i græsset og ramme dig under klipningen. Under klipningen er det altså en god idé at bære beskyttelsesudstyr. I vores udvalg af sikkerhed og værnemidler kan du finde en masse udstyr til at beskytte dig selv. Samtidig skal du huske altid at holde en sikker afstand til klingen, når du klipper græsset.

Men hvilket sikkerhedsudstyr skal du så helst bruge? Eksempelvis er det godt at bruge nogle gode arbejdsbukser, så du beskytter dine ben. Her kan du overveje skærebukser, som er svære at skære igennem. Du skal også huske at have sikkerhedsbriller på, da der kan hvirvle sten og sand op, som kan ramme og irritere øjnene. Hvis du har en larmende græstrimmer på benzin, bør du også beskytte dine ører med et høreværn. Det er endnu vigtigere at bruge høreværn, hvis du trimmer græsset i længere perioder jævnligt. Lukkede sko – f.eks. sikkerhedssko – kan du også tage på under arbejdet for at beskytte fødderne.