Havetraktorer

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad kan du bruge en havetraktor til?

Har du en stor plæne og have? Så er en havetraktor den perfekte havemaskine. Du slipper nemlig for at bruge timevis på at slå græsset og gøde, hvis du anskaffer dig en havetraktor. Hvis du er dårligt gående, kan du også spare meget tid og mange kræfter ved at køre med en havetraktor. De fleste forbinder en havetraktor med græsslåning, hvilket den også først og fremmest er bygget til. Dog kan du med det rigtige tilbehør gøre en havetraktor til en alsidig maskine, som du kan bruge til mange opgaver i haven. På denne side kan du finde en masse tilbehør til havetraktorer, som kan hjælpe dig med havearbejdet.

En havetraktor kan du f.eks. bruge til at rive gårdspladsen med grus. Du kan også bruge den til at tromle jorden eller græsplænen, så den bliver jævn og flot. Hvis plænen trænger til luft eller har for meget mos, så kan du også lufte den med en havetraktor. Du kan altså bruge den til utroligt mange opgaver. Og arbejdet bliver meget sjovere og nemmere, end hvis du skulle gøre det manuelt. Det bliver en leg at lave havearbejde, og de opgaver, som før tog timevis, kan nu ordnes på langt kortere tid. Derfor bør du prioritere en havetraktor, hvis din have er stor og kompleks.

Hvilken havetraktor skal du vælge?

Du skal vælge en havetraktor, som kan klippe hele din have. Hvis du derfor har en stor have, skal du holde øje med, hvor stort arbejdsområdet er for havetraktoren. Typisk kan en havetraktor dække et arbejdsområde op til 5.000 m². Derudover kan faktorer som klippehøjde, bredde og motoreffekt være vigtigt. På nogle af maskinerne er der også en græsopsamler. De fleste havetraktorer har også flere gear, så du kan indstille hastigheden eller bruge bakgearet til at køre bagud. Uanset hvad vil en havetraktor klare arbejdet med at slå græsset væsentligt hurtigere end en plæneklipper, hvis du har en stor have.

En anden vigtig overvejelse er motortypen. Du kan enten vælge en havetraktor med benzin- eller elmotor. Der er fordele og ulemper ved de to motortyper. Typisk har en havetraktor med benzinmotor en længere brugstid, så den kan klare et større arbejdsområde. Nogle eldrevne traktorer har et batterisystem, så du kan bruge batterierne i andre batteridrevne havemaskiner. Samtidig vil en havetraktor med elmotor ofte være mere lydsvag, så der ikke er så meget larm fra den. Derudover kan der være miljømæssige fordele ved en eldrevet havetraktor. Om du foretrækker en benzin- eller elmotor, handler derfor i høj grad om dine prioriteringer.

Sådan plejer du din græsplæne med en havetraktor

En havetraktor er helt oplagt til at pleje græsplænen. Det kan eksempelvis være, at du har meget mos eller ukrudt på plænen. Her kan du købe en rive til mos og sten, som kan fjerne mosset fra plænen. Ud over dette kan du også finde en tromle med prikker hos Silvan. Den kan give luft til plænen, hvilket giver græsset bedre muligheder for at kunne gro og mosset dårligere vilkår i plænen. Det samme kan en plænelufter eller vertikalskærer, som du også kan koble på en havetraktor. Nogle plæneluftere har også en gødningsspreder, så du både kan sprede gødning og give plænen luft.

Når du slår græsset med en havetraktor, kan der samle sig en masse græs på plænen. Det kan tage meget lang tid at samle alt dette græs med en rive. Heldigvis kan du gøre det meget nemmere at samle græsset med en græs- og løvopsamler til en havetraktor (eller evt. en ATV’er). Hvis du ikke slår græsset på plænen så ofte, kan det være en god idé at fjerne det fra plænen, da der ellers kan danne sig skimmel på græsset. Du kan også bruge opsamleren til at fjerne nedfaldne blade fra plænen, som også bør fjernes for at undgå skimmel.

Hvorfor skal du vælge en gødningsspreder?

En gødningsspreder til en havetraktor er et supergodt tykke tilbehør. Har du en stor plæne, kan du langt mere effektivt sprede gødning over hele plænen med en gødningsspreder. Du kan sprede det i et jævnt lag over hele plænen. Du kan også bruge nogle af gødningssprederne til at sprede salt og sand. Det er en stor fordel, hvis du har et område med is og sne. Der er plads til en masse indhold i en gødningsspreder – dens kapacitet ligger typisk et sted ml. 35-55 l. Det er rart, da det kan være tungt at skulle gå rundt med en gødningsspreder i haven.

Men hvordan får du en flot og velplejet græsplæne? Gødning kan være en måde at skabe en flot græsplæne. Du kan vælge mellem forskellige typer af gødning. Primært kan du vælge imellem kunstgødning, som er hurtigvirkende, og organisk gødning, der er langsomvirkende. Du kan også vælge at sprede plænedress over plænen, som kan tilføje næring til græsset. Vil du gerne læse mere om, hvordan du får en flot plæne, kan du læse med i vores guide, Klargøring af græsplænen. Så ved du helt præcist, hvordan du skal slå plænen og pleje den med havetraktoren.

Hvilket andet tilbehør kan du vælge til havetraktoren?

Du kan vælge meget andet tilbehør til en havetraktor end maskiner til græspleje. Bl.a. kan du købe en transportvogn, som du kan bruge til at transportere haveaffald, grus og mange andre ting. Nogle af transportvognene kan bære helt op til 600 kg, så du kan have en masse vægt i dem. Du kan også finde en gårdrive, som du kan koble på havetraktoren. Det kan effektivisere rivningen af gården meget. Har du en vej med grus og sand, er den også god at bruge. Med en almindelig rive kan det godt virke som et uoverskueligt projekt at få revet store områder som en gårdsplads eller vej.

Du skal huske at vedligeholde både tilbehøret og havetraktoren. Det er forskelligt fra maskine til maskine, hvordan den skal vedligeholdes, så her skal du læse den medfølgende brugsanvisning. Dog er det altid en god idé at smøre alle de bevægelige dele – især ved hjulene. Har tilbehøret dæk med luft i, skal du sørge for, at de altid er hårdtpumpede, når du bruger dem. Du skal også huske at opbevare havemaskinen og dens tilbehør et tørt sted. Hvis det står udendørs i regn og kulde, bliver det meget hurtigere misvedligeholdt. Den rette opbevaring – især om efteråret og vinteren – er altså også en vigtig del af vedligeholdelsen.