Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvilke haveredskaber skal du vælge?

Haveredskaber er nødvendige, hvis du skal have en flot og veltrimmet have. Silvan har et bredt udvalg af haveredskaber til ethvert formål. Du bruger haveredskaber til alle former for havearbejde. F.eks. skal du bruge haveredskaberne til at beskære træer, klippe hække, fjerne ukrudt, grave huller og meget andet. Enhver have har brug for redskaber til haven – uanset havens størrelse. Er din have stor og kompleks med mange forskellige former for bede, planter og terræn, så har du naturligvis brug for en del haveredskaber. Modsat har du ikke behov for det store udvalg af værktøj, hvis du har en lille have i forlængelse af rækkehuset.

Det er vigtigt, at du vælger haveredskaber i god kvalitet. Så kan de nemlig holde i længere tid, ligesom de bedre at udføre havearbejdet med. Det er også vigtigt, at du vælger haveredskaber, som er ergonomisk korrekte, og som passer til din krop. Der findes ikke noget mere irriterende end at grave huller eller fjerne ukrudt med redskaber, der enten er for store eller små. Undersøg derfor dine behov og det enkelte haveredskab, før du køber det. Hos din lokale Silvan kan du se haveredskaber, hvis du gerne vil mærke, hvordan det er at have dem i hænderne.

Beskæring

Beskæring af træer, buske og hække kræver det rigtige udstyr. Bl.a. har du behov for en god grensaks eller ørnenæb, hvis du vil beskære grene på træer eller buske. Skal du beskære små grene, kan du bruge en beskæresaks, der er lille og handy. Til de mere genstridige og tykke grene kan det blive nødvendigt med en grensav. Derudover kan du også finde hækkesakse til at klippe hækken flot, når den er blevet for vildtvoksende. Dermed kan du finde en masse forskellige haveredskaber til beskæring på denne side, hvad enten det er til træer, buske eller hække.

Spader, skovle og planteskeer

Når du skal grave ud til nye planter i haven, er det nødvendigt med en spade og skovl. Spader og skovle kommer i mange typer, f.eks. drænspader, staudespader og de mere klassiske spader og skovle. Spader og skovle har forskellige formål. Du bruger primært en spade til at grave med, mens du bruger en skovl til at flytte jord, grus, sand osv. Skal du i stedet bruge en skovl til at fjerne sne fra veje og fortove, har vi et stort udvalg af sneskovle. Det kan gøre arbejdet med snerydning noget nemmere.

Haveredskaber til at fjerne ukrudt

At fjerne ukrudt i haven er en af de nødvendige, men også ret hårde arbejdsopgaver. Med de rette haveredskaber kan arbejdet dog blive noget nemmere. Her kan du så bruge forskellige former for skuffejern og kultivatorer til at hjælpe dig med arbejdet. En kultivator kan du også bruge til at forbedre jorden med mere næring og ilt. Er du på udkig efter en anden type værktøj til at fjerne ukrudt, kan du også overveje en ukrudtsbrænder. Når du er færdig med at fjerne ukrudt i haven, kan du samle det hele i en bunke med en rive.

Hvorfor skal du pleje haven?

Hvis du gerne vil have en flot prydhave, som du skal vise frem for dine gæster, er det nødvendigt at pleje den kontinuerligt. Her skal du både slå græsset jævnligt, klippe hækken og sørge for at beskære træerne, så de ikke kommer til at fylde for meget i haven. Vil du gerne have en vild have, skal du vedligeholde haven væsentligt mindre. Her skal det foregå på naturens præmisser, så den får lov til at gro vildt til fordel for havens dyr og planter. Det er dog stadig rart at have haveredskaber og havemaskiner, hvis det alligevel bliver nødvendigt at klippe det lange græs eller skære en for lang gren ned.

Pleje af haven er også godt, når du skal så nye afgrøder. Bl.a. kan du bruge en kultivator til at løsne jorden, når du skal så nye frø eller plante nye løg. Når du løsner jorden, kommer der ilt og næring i jorden, så planterne bedre kan vokse. En kultivator kan også bedre få gødning ned i jorden. Især hvis du har en køkkenhave, er det nødvendigt at pleje den. Ukrudt kan nemlig hurtigt komme til at overtage og ødelægge afgrøder. Et godt udvalg af haveredskaber kan derfor hjælpe dig på vej til at få en flot og velplejet have.

Hvordan kommer du af med dit haveaffald?

Efter en weekend eller lang dag med havearbejde kan der godt samle sig en masse haveaffald. Det kan være svært at vide, hvad du helt præcist skal gøre med det. Den letteste og mest miljøvenlige løsning er at genbruge haveaffaldet som kompost i haven. Eksempelvis kan du kværne haveaffaldet i en kompostkværn, som du efterfølgende kan genbruge i haven som jordforbedring og gødning. Så sparer du også turen til genbrugspladsen. Har du ikke helt overskuddet til at lave det om til kompost, kan du også køre det til den lokale genbrugsplads, hvor de vil tage sig af det.

Har du fået en masse jord i haven efter et stort gravearbejde? F.eks. kan det være, at du har gravet ud til en trampolin eller et andet stort projekt med skovl og spade, hvilket kan efterlade en masse jord i overskud. Dette kan du også køre til genbrugspladsen, hvis du ikke har plads til det haven. Vil du gerne lave et lidt kreativt projekt, så kan du dog sagtens genbruge det overskydende jord i haven. Du kan bl.a. bruge det til at lave en lille bakke. Det vil helt sikkert blive et hit i vintermånederne, hvor børnene kan bruge det til en kælketur.

Sådan vedligeholder du dine haveredskaber

Vedligeholdelse af haveredskaber er vigtigt, hvis du vil have gavn af dem i mange år. Først og fremmest skal du sørge for at opbevare dem et sted, hvor de er i læ. Det kunne være i et redskabsskur. Hvis de ikke står i læ, vil regn og blæst hurtigt slide på dem. Det er også vigtigt, at du gør dem rent for skidt og snavs, når du er færdig med at bruge dem. Jord og planterester gør, at både træet og metallet på redskaberne bliver nedbrudt. Metallet kan du også i ny og næ smøre med en olie, da det er med til at modvirke rustdannelse.

Haveredskaber som hækkesakse, grensakse og skuffejern skal helst være skarpe, når du bruger dem. Det gør havearbejdet nemmere, samtidig med at det også er bedre for værktøjet og planten, når det klipper effektivt. Husk derfor at slibe det skarpe haveredskaber ofte. Har du et redskab med bevægelige dele – f.eks. en hækkeklipper – skal du også huske at give den godt med olie, før du bruger den. Hvis du har redskaber med træ, bør du også give dem behandling i hvert fald 1 gang pr. sæson. Det kan være i form af træolie, så træet bliver stærkt og modstandsdygtigt.