Beskæring

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Find grensakse og hækkesakse til ethvert behov

Trænger dine buske, hække og træer til at blive beskåret? Så skal du have fat i grensaks og hækkesaks. Hvis du ikke jævnligt klipper grenene på træerne og hækkene, kan de hurtigt komme til at se vilde ud. Har du f.eks. en hæk som en form for hegn, kan der også være et krav fra naboerne om, at du klipper den, så grenene ikke kommer i vejen. Et frugttræ kan også hurtigt komme til at fylde hele haven, hvis ikke grenene bliver skåret ned. Som haveejer bør du derfor have et godt udvalg af grensakse og hækkesakse, hvis du gerne vil have en flot og trimmet have.

Du bør vælge grensakse, beskæringssakse og hækkesakse, alt efter hvad du skal bruge dem til. Har du eksempelvis behov for at beskære roser og blomster, skal du bruge en lille havesaks. Skal du skære tykke grene af træer eller buske, skal du i stedet have fat i en grensaks eller grensav. Hvis du har et højt træ eller busk, hvor du ikke kan nå de højeste grene, kan du bruge en topsaks. Med den kan du klippe så højt oppe som 6 m, mens du selv er på jorden. Så er du fri for at stå på en usikker stige, når du skal skære grene ned højt oppe.

Hvordan beskærer du dine træer?

Selvom det umiddelbart er nemt at beskære træer, såsom frugttræer, så kræver det alligevel en del forberedelse. Først og fremmest bør du bruge en stærk og skarp beskærersaks, når grenene skal beskæres. Der skal nemlig være et så rent og pænt snit som muligt, når en gren skal skæres over. Derudover skal du skære vinkelret ned i grenen. En beskæring kan sammenlignes med et lille sår på træet. For at det kan hele så godt som muligt, skal snittet være fint og ret. Hvis det er skåret med en skarp kniv, mindsker du også risikoen for sygdomme og svampe i træet. Undgå at beskære grene med en diameter over 5-7 cm, da træet så får for store ’sår’.

Du bør også nøje overveje, hvor mange grene du beskærer. Træer og buske bruger meget energi på heling efter en beskæring, hvilket svækker dem Du skal derfor ikke klippe mere af end nødvendigt. Du skal beskære grenen så tæt på hovedstammen som muligt, så træet kan sætte nye skud. Nye træer skal beskæres nænsomt, mens gamle træer med mange grene har godt af at blive beskåret. Det er meget forskelligt fra træ til træ, hvornår de bør blive beskåret. De fleste træer har dog bedst af at blive beskåret om sommeren, så de kan hele igen hurtigt. Med frugttræer er det dog lidt anderledes.

Beskæring af æbletræer og andre frugttræer

Æbletræer bør du beskære i det tidlige forår. Så kan du lettere se, hvilke grene der skal beskæres, da der endnu ikke er blade på træerne. Hvis du vil bremse æbletræets vækst, kan du dog godt vente til sommeren med at beskære. Det er generelt godt at tynde ud i æbletræet, hvis det er blevet for tæt med grene, da æblerne ellers kan have svært ved at modne. Blomme- og kirsebærtræer skal du vente med at beskære, til de er blevet plukket. Gamle og syge grene kan skæres af på frugttræerne alle tider på året, da de fylder på træet, uden at du har gavn af dem.

Beskæring af roser

Beskæring af roser er en hel videnskab i sig selv, og hvor der er mange holdninger til. I udgangspunktet behøver du sådan set ikke at beskære en rose, men beskæring kan give flere roser. Du kan også styre formen på rosen ved at beskære den. Syge og beskadigede rosengrene bør du altid skære af, da sygdommen kan sprede sig til resten af planten. Dem kan du beskære hele året. Generelt skal du helst beskære roserne i marts, før de begynder at få blomsterknopper. De visne blomster kan du også skære af, da planten så kan sætte en ny produktion af blomster i gang. Find i øvrigt ud af, om rosen trænger til en let, moderat eller hård beskæring, før du går i gang.

Hvilken hækkesaks og grensaks skal du vælge?

En hækkesaks og grensaks er et must til redskabsskuret. Selvom en hækkeklipper er mere effektiv end en hækkesaks, så er en hækkesaks god til de små detaljer på hækken. Det er en god idé at vælge en stærk hækkesaks med en lav vægt. Den lave vægt gør, at det er noget nemmere at klippe hækken i lang tid. Hvis du skal klippe en høj hæk, kan du med fordel vælge en hækkesaks med teleskopskaft. Så kan du komme i højden, når hækken skal klippes. Jo større en kniv på en hækkesaks, jo hurtigere kan du klippe hækken ned.

En grensaks skal være stærk og fleksibel, især hvis du skal beskære større grene. Skal du mere bruge grensaksen til at skære smågrene ned, kan du fint klare dig med den mindre beskærersaks. Du kan også få en beskærersaks med batteri, hvor du kan få hjælp fra en motor til at skære grene ned. Hvis du både skal bruge den til små og store grene, er en kombination af den større grensaks og den mindre beskærersaks ideel. I øvrigt kan du også have en grensav i reserve, hvis nu du skal skære mindre træer ned.

Sådan klipper du din hæk

Hvis du ikke vil have en fritvoksende og vild hæk, bør du klippe hækken 1-2 gange om året. For at beskytte fugleungerne i hækken bør du ikke klippe hækken før sankthans og helst først i juli. Du kan læse mere om tidspunktet for klipning af hække i vores guide, Hvornår skal du klippe hæk?. Har du en mindre hæk, kan du fint klare dig med en hækkesaks. Men du nok vil blive glad for en hækkeklipper, hvis du har flere store hække. Husk i øvrigt at smøre både hækkesaksen og hækkeklipperen, før du begynder klippearbejdet. Det gør hækkeklipningen noget mere flydende og er godt for begge haveredskaber.

Der er en række gode råd til, hvordan du skal klippe din hæk bedst. F.eks. skal du helst klippe hækken, så den er bredere ved jorden end i toppen. Det gør, at den ikke risikerer at knække, hvis der kommer en masse sne på den om vinteren. Derudover kan du bruge en snor til at klippe efter, hvis du gerne vil have et perfekt resultat. Hold også øje med, at du klipper hækken lige løbende under klipningen. Det er også bedst at klippe nedefra og opad. Hvor højt du må klippe hækken, er et spørgsmål, der er svært at svare på generelt. Som tommelfingerregel må en hæk dog ikke være højere end 2 m, hvis den står i skel, ifølge hegnsloven.