Gødningsspredere

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Sådan spreder du gødning, salt, frø og kalk uden besvær

Det er dejligt med en grøn og frodig have. En lækker have kan dog nogle gange kræve en ekstra indsats. Med en gødningsspreder bliver havearbejdet meget nemmere og mere præcist. Du kan sprede gødning manuelt med hænderne, men på den måde er det meget svært at få en jævn fordeling. Der er også større risiko for at misse nogle områder helt, hvis du ikke bruger en gødningsspreder. I Silvan finder du både gødningsspredere, som du kan bruge manuelt, men også varianter, der kan sættes bagpå din havetraktor. Hvilken variant, du skal vælge, kommer selvfølgelig an på dit behov, og hvor meget plads du har til at opbevare den i.

Hvis du vil lave en ny græsplæne eller efterså med græsfrø, kan du med fordel bruge en gødningsspreder til at få en jævn fordelt græsplæne. Det giver et flot resultat, men det er også nemmere. I samme dur kan du nemt og præcist sprede gødning. Du kan sprede gødning, før du sår dine græsfrø, men også noget tid efter for at give græsplænen et boost. Der er også andre opgaver, hvor du kan anvende en gødningsspreder. Skal du sprede kalk eller sand, er det også en perfekt løsning. Både din græsplæne og visse havebede kan have godt af noget kalk og sand. Man skulle ikke tro det, men en gødningsspreder kan også bruges om vinteren til at salte eller gruse dit fortov og indkørsel.

Hvorfor vælge en håndspreder og gødningsspreder med hjul?

Når det kommer til manuelle gødningsspredere, som ikke kræver en havetraktor eller lignende, har du et par muligheder. Du kan for eksempel vælge en håndspreder, og som navnet antyder, er det en håndholdt spreder. Den er god til at give en jævn spredning over et mindre område. Du kan også anvende den på en større græsplæne, men du skal være mere opmærksom på at arbejde dig frem i det samme tempo. Håndsprederen er en god løsning, hvis du ikke har meget plads til at opbevare din gødningsspreder i, og så er den supernem at komme i gang med. De fleste håndspredere har en begrænset kapacitet, fordi den skal være let at bære rundt på. Du kan selvfølgelig fylde den op flere gange, men overvej en større gødningsspreder, hvis du skal arbejde på et stort område.

Du kan også få en gødningsspreder på hjul, som har et håndtag til at trække den rundt manuelt. Det smarte ved disse varianter er, at de selv spreder indholdet i et fast interval, når hjulene bevæger sig. Derfor får du en mere præcis spredning af dine frø, gødning, kalk og lignende. Fordi den er på hjul, kan du også have mere gødning eller flere frø i den – kapaciteten er større end med håndsprederne. Det gør den selvfølgelig tungere, men du skal ikke bære læsset, fordi den er kørende. Hvis du har en mellemstor have, kan det være denne version, du skal have fat i. Hvis du i forvejen ikke bruger en havetraktor, men stadig har et godt areal, er det bestemt et godt valg.

Gødningsspredere til din havetraktor

Er du i den heldige situation, hvor du har en stor græsplæne og en havetraktor? Så kan du spare tid ved at spænde en gødningsspreder til din havetraktor. Der er rigtigt mange fordele ved at have en stor græsplæne eller en stor have. En af de få ulemper er desværre, at den også skal vedligeholdes. Der er heldigvis køretøjer og maskiner, som gør havearbejdet til en leg i den store have. Der skal også være plads til at suse lidt rundt på havetraktoren, bare for sjovs skyld. Gødningssprederne kan også hænges på en ATV, hvis du har sådan en, og det gør det bestemt ikke mindre sjovt.

Gødningssprederne, der er beregnet til havetraktorer, kan sprede helt op til 3 meter eller mere. Derfor dækker du et stort område på samme tid. Det betyder også, at du ikke bør klippe græsset samtidig, da gødningssprederen har en større rækkevidde. Efter vinteren er det bedst at gøde for første gang i april-måned. I denne måned er græsset ved at genvinde sin styrke efter vinteren, men det har brug for et ekstra boost for at blive grønt og stærkt igen. Hvis det er organisk gødning, kan du nøjes med at gøre det den ene gang. Er det kunstgødning, skal du gøre det 3 til 4 gange om året.

Hvordan skal du gøde med en gødningsspreder?

Der kan være forskellige indstillinger på din gødningsspreder, og hvordan skal du finde hoved og hale i det? En organisk gødning skal spredes i et tykkere lag end kunstgødning. Det er, fordi den organiske gødning er langsomt virkende og skal holde til hele sæsonen. Kunstgødning skal spredes i et tyndere lag, det er nemlig hurtigtvirkende og frigiver lettere næringsstofferne. Du kan også bruge begge dele på samme tid, hvis du finder en god balance. Med den viden kan du indstille din gødningsspreder i forhold til, om det skal være et tykt eller et tyndt lag. Husk også, at kalk kan være supergodt for dit græs, da det stabiliserer pH-værdien. Vær opmærksom på, om din gødning allerede indeholder kalk, eller om du skal sprede det separat.

De manuelle gødningsspreder er forholdsvis nemme at komme i gang med. Sæt den rigtige indstilling, alt efter hvilken type gødning du bruger. Fyld gødningsspreder op og gå i gang. Med en håndspreder er der muligvis et håndtag, som du skal dreje på. Gødningssprederen på hjul bør selv frigive gødningen i takt med, at du bevæger dig rundt. Det samme gør gødningssprederen til din havetraktor eller ATV. Du spænder normalt gødningssprederen fast, så den er efterhængt, og så bør den sprede i takt med, at du kører. Hold øje med brugsanvisningen for din individuelle gødningsspreder, da der kan være forskel på varianterne.