Kantskærer

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er en kantskærer?

I Silvan kan du både få analoge og elektriske kantskærere, men hvad er det helt præcist de skal bruges til? En kantskærer er et redskab, som bruges til at skabe lige og skarpe linjer på din græsplæne. Det gør en kæmpe forskel at bruge en kantskære, da det får din græsplæne til at se meget mere velplejet ud. Kantskæreren er formet nogenlunde som en spade. Den har et langt skaft, med et håndtag på toppen, der sædvanligvis er af træ. Hertil komme et spidst blad, som har en trædekant, så du nemt kan lade din kropsvægt gøre arbejdet for dig. Bladet hælder til den ene side, så du nemt kan starte et sted og bevæge dig langs græsplænen.

Du bruger typisk en kantskærer på din græsplæne, og hvis du har en prydplæne eller bare en meget velplejet græsplæne, giver det lige den sidste finish med en skarp kant. Du kan også bruge kantskæreren til andre haveprojekter, hvor du gerne vil have en skarp kant. Det kan f.eks. være en helt normal jordkant, et havebed eller et område med en blomstereng. Du kan også bruge den til at skære ukrudt og overgroet græs væk fra din flisekant. Til at rense imellem fliserne skal du dog bruge en fliserenser , hvis du vil opfriske hele terrassen.

Sådan laver du en lige og skarp græskant

Det er forholdsvis simpelt og hurtigt, hvis du vil lave din egen skarpe græskant. Med en snor kan du også lave den meget lige, hvis du har en græsplæne, som ikke runder. Hvis du har runde sider på din græsplæne, er det bedre at lave afrundingen med fri hånd. Du skal kun bruge nogle få materialer og så tager det ikke al verdens tid. Du kan eventuelt sætte en græskant af plastik ned langs kanten, når du er færdig med at skære græsset. Du får brug for følgende materialer:

  • Snor
  • En kantskærer
  • Tynde pæle eller plantepinde
  • En planke

Sæt pælene eller plantepindene ned i hjørnerne af din græsplæne. Vær sikker på at de står meget lige og er i det hjørne, hvor du vil skære din græsplæne til fra. De skal altså være længere inde på din græsplæne, hvis du ønsker at skære en større kant af. Herefter skal du fastgøre din snor til pælene eller pindene. Sørg for at snoren er på samme side af pindene, enten på ydersiden eller indersiden. Start fra et hjørne af, og læg planken lige ned langs snoren. Nu kan du stikke kantskæreren ned langs planken, så du får en helt lige linje. Gentag dette sidelæns, så din kantskærer har en skrå kant på bladet. Det er nemmere at arbejde dig sidelæns henad med kantskæreren. Flyt planken og fortsæt langs snoren. Du kan bruge en rive, skovls eller lignende til at fjerne det afskårne græsstykke.

Skal du vælge en analog eller elektrisk kantskærer?

Du har et valg imellem en traditionel kantskærer og en elektrisk kantskærer. De kan levere det samme resultat, den elektriske kantskærer gør bare processen nemmere for dig. De elektriske kantskærere kommer ofte med et ergonomisk skaft, så du har en god arbejdsstilling, når du trimmer kanten på din græsplæne. De kommer sædvanligvis også med hjul, så du behageligt og nemt kan trimme langs den ønskede nye græskant. Den traditionelle kantskærer, hvor du skal bruge håndkraft, er stadig en god løsning, og du kan sagtens få et flot resultat.

Det du skal tænke mest over, er størrelsen på din græsplæne, og hvor meget du selv vil arbejde for at få en flot og lige græskant. Hvis du har en lille græsplæne, er en elektrisk kantskærer overflødig. Her er den traditionelle kantskærer et godt valg, fordi den fylder mindre og er nemmere at opbevare. Hvis du til gengæld har en større græsplæne, kan det være en fordel med en elektrisk kantskærer, fordi den mindsker arbejdstiden. Dog er der ikke noget, der skal stoppe dig i at bruge en traditionel kantskærer på en stor græsplæne – det kan sagtens lade sig gøre, og nogle vil mene, at det også er en dejlig aktivitet.

Skab en flot og grøn græsplæne

At tilpasse kanten med en kantskærer er blot en af de ting, som du kan gøre for at få en flot græsplæne. Det har selvfølgelig også stor betydning, hvilken type græs du vælger. Der findes rigtig mange græssorter, og det er ikke uvæsentligt, hvilken type du vælger. Hvis du ønsker en velplejet prydplæne, skal du f.eks. have en græssort, der kan tåle at blive klippet lavere end andre græstyper. Hvis du har en græsplæne med mere skygge, kan du vælge en græsblanding, som er lidt mørkere og bedre kan tåle at stå i skyggen. Det er til dels fordi det græs har mere klorofyl, så det bedre kan optage sollys, selvom der ikke er meget lys i det område.

Hvis du gør en tør periode i møde, kan det også være en god ide at vande din græsplæne. Normalt behøver du ikke at vande din græsplæne i Danmark medmindre det er en nyetableret græsplæne. Men hvis din græsplæne begynder at se svitset ud, kan det godt være du skal til at finde vandingsudstyret frem. Et andet fif til at få en flot græsplæne er at huske gødning og kalk. Kalk er med til at gøre pH-værdien bedre for dit græs, og gødning kan give det ekstra næring, som græsset har brug for. Det resulterer i en tættere græsplæne med mindre ukrudt.