Pælebor

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvorfor skal du bruge et pælebor?

Hvis du skal i gang med at grave mange huller i haven til et nyt hegn, redskabsskur, terrasse, eller hvad du nu har planer om at bygge, så er et pælebor oplagt at bruge. Selvom du sagtens kan brugew en spade til at grave hullerne, er et pælebor langt hurtigere og mere effektivt - især hvis du skal i gang med et byggeprojekt med mange huller. Det sparer dig også for en masse kræfter, da det er meget hårdt at grave hullerne manuelt med en spade. Samtidig er det også meget nemmere at komme godt ned i jorden med et pælebor, hvilket er nødvendigt, for at stolperne kan stå stabilt.

Et pælebor er mest brugbart, hvis du har behov for at lave smalle, men dybe huller. Det skal du især have, hvis du vil opsætte et hegn, men andre byggeprojekter kan også kræve smalle, dybe huller. Med de fleste spader er det svært at grave smalt og dybt. Et pælebor gør det langt nemmere, da du simpelthen bare borer pæleboret ned i jorden og efterfølgende fjerner jorden. Så har du fået gravet ud til et hul, hvor du kan putte en stolpe eller pæl ned i. På denne måde har du fået lavet et stabilt hul til pælene, så du f.eks. kan få et stærkt og sikkert hegn.

Hvilket pælebor skal du vælge?

Der findes forskellige typer af pælebor. Hvilket pælebor du skal vælge, handler om, hvilket projekt du skal udføre. Hvis du er i gang med et lille projekt, hvor du kun skal bore nogle få huller, kan du klare dig med et manuelt bor. Skal du derimod til at lave et stort projekt, hvor du skal bore adskillige huller til f.eks. et hegn, bør du i stedet overveje et motoriseret pælebor. Det går meget hurtigere med at bore huller med et motoriseret pælebor, og du udsættes heller ikke for en så stor fysisk belastning. Ved de store byggeprojekter er det derfor en god idé at bruge et motoriseret pælebor med benzinmotor.

En anden vigtig forskel på pælebor er deres størrelse. Du kan vælge pælebor med forskellige længde og bredde. Hvis du derfor ikke har behov for at grave et særligt dybt eller bredt hul, kan du med fordel vælge et pælebor i mindre størrelse. Skal du bore huller til nogle brede og lange pæle, skal du til gengæld have et langt og bredt pælebor. Husk i øvrigt, at du som udgangspunkt skal grave hullerne til stolperne 90 cm ned i jorden, da dette er den frostfri dybde i Danmark. Det er især vigtigt at grave ned til den frostfri dybde, hvis du skal støbe et betonfundament.

Lej et pælebor til dit gør-det-selv-projekt

Skal du til lave et hegn eller læhegn på din grund? Så kan du med fordel leje værktøjet hos Silvan. Her kan du finde alt det værktøj, som du har behov for til et hegn – herunder også et pælebor. Det er smart at leje værktøjet i stedet for at købe det, hvis du kun skal bruge det til et enkelt projekt. Du er nemlig fri for at lave en stor investering i at eje værktøjet, hvilket ikke er nødvendigt, hvis du kun skal bruge det en gang. Især er det en god idé at leje et motoriseret pælebor, da det er lidt pebret at skulle købe en sådan. Du slipper også for at opbevare værktøjet efterfølgende, når du lejer det.

Hvis du skal lave et hegn, skal du huske at have nogle gode trykimprægnerede stolper, som kan holde til at stå udendørs. Da stolperne skal have jordkontakt, er det især vigtigt, at de er holdbare og hårdføre. Her skal du vælge trykimprægneret træ i NTR A-klasse, der er lavet til at kunne holde til jordkontakt. Hvis stolperne ikke kan holde til jordkontakt, kan du risikere, at de hurtigt får svamp og rådner. Dermed går du glip af at have et hegn, der kan holde i mange år i det fugtige og kolde danske klima.

Sådan graver du huller til et hegn med et pælebor

Hvordan du helt præcist vælger at grave huller til et hegn, afhænger af mange faktorer. Først og fremmest afhænger det af, om du vil støbe et fundament rundt om stolperne. Generelt anbefales det dog, at du laver et fundament til stolperne, da det giver et stærkere og mere stabilt hegn. Før du begynder på selve gravearbejdet, skal du også lægge en plan for, hvor stort hegnet skal være, og hvor mange huller du så skal grave. Skal du grave mere end 20 huller, er det en god idé at få fat i et motoriseret pælebor. Generelt har vi derudover disse råd til, hvordan du graver huller til et hegn med et pælebor:

  • Grav minimum 90 cm ned i jorden. Her kommer du nemlig ned i frostfri dybde. Så flytter stolperne sig ikke, hvis der bliver frostgrader, og vandet fryser til is
  • Det er godt at putte 5 cm grus i bunden af hullet. Så er stolperne ikke i direkte kontakt med jorden. I tilfælde af at du har et lag med 5 cm grus i bunden, skal du huske at grave 95 cm ned
  • Når du bruger et motoriseret pælebor, skal du huske løbende at fjerne jord, i takt med at du borer hullet. Det kan nemlig meget hurtigt blive tungt, hvis du skal løfte al jorden fra hullet op på en gang
  • Hvis der er mange rødder og sten i jorden, hvor du skal bore huller, bør du have en drænspade ved din side. Den kan du bruge til at fjerne rødder og sten, så det bliver nemmere at bruge pæleboret