Planteredskaber

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad kan du bruge planteredskaber til?

Planteredskaber er supergode at have, hvis du har en krukke, altankasse eller drivhus fyldt med planter. Du kan også sagtens bruge den i en større have, hvor du har mange bede med blomster og planter. Fordelen ved planteredskaber er nemlig, at du kan komme ned i de helt små detaljer, når du skal lave havearbejde. Hvis du har altankasser og krukker med planter på terrassen eller i drivhuset, er planteredskaber også rigtig gode at eje. Så kan du nemlig få fjernet ukrudtet rundt om planterne og få plantet nye blomster eller krydderurter, hvis du har planer om det.

Du kan få mange typer planteredskaber. F.eks. kan du få en planteske, som du kan bruge til at grave huller til nye planter i både haven og krukkerne. Derudover kan du også få en lugeklo til at fjerne ukrudt rundt om planterne, uden at du kommer til at beskadige dem. Hvis du gerne vil rive rundt om en plante, kan du også få en lille håndrive til at klare den fine rivearbejde. Planteredskaber kommer altså i mange typer, så du virkelig kan få ordnet alle de små detaljer i havearbejdet. Så kan dine krukker og havebed fremstå flotte og ordentlige.

Hvorfor bør du have en planteske?

En planteske er en absolut nødvendighed, når du skal lave havearbejde. Det er især, når du skal lave det finere havearbejde ved ud- og omplantning, at en planteske er utroligt brugbar. En spade og skovl er god, når du skal grave store huller. Når du skal lave de små udgravninger til blomster eller krydderurter, er en planteske imidlertid langt bedre – her kan du nemlig udgrave de helt små detaljer. Husk dog altid nogle gode knæpuder, når du skal grave med en planteske, hvis du gør det på knæene. På denne måde er du fri for, at dine knæ bliver helt overbelastede.

Du kan få planteskeer i forskellige størrelser. F.eks. kan du få smalle planteskeer, som passer til at grave i de helt små områder. Det er bl.a. i altankassen og urtepotten. Hvis du skal lave det lidt større gravearbejde, kan du heldigvis også få en bred planteske. Planteskeer kommer i forskelligt materiale. Du kan få en planteske i rustfri stål, der er god til det lidt hårdere jord. Du kan også få planteskeer i glasfiberforstærket polyamid, som nærmest ikke kræver vedligeholdelse. Husk i øvrigt at holde øje med, om planteskeerne er ”Skabt med omtanke”. Så kan du få et bæredygtigt og miljøvenligt produkt.

Hvornår skal du bruge en plantekultivator og håndrive?

En plantekultivator minder om en håndrive. Dog har den en anden funktion end en håndrive. Du bruger en håndrive til at løsne jorden rundt om planterne i både blomsterbedet og køkkenhaven. Hvis du løsner jorden, sørger du for, at der kommer mere ilt og vand ned til rødderne i planten. Du bør løsne jorden med kultivatoren om foråret, så der kan komme ilt og vandet ned i jorden til frøene og de senere rødder på planten. Når der senere på sæsonen begynder at komme ukrudt, kan du bruge plantekultivatoren til at fjerne det rundt om planterne.

Du kan også få en rive som håndredskab i form af en håndrive. Det er en lille håndholdt rive, som du kan bruge til at rive ukrudt og blade sammen i bedet. Du kan også bruge den til at rive jorden, så den bliver flot og plan. En håndrive er altså god til lige at finpudse blomsterne i haven og krukkerne, så de fremstår flotte og ryddelige. Det er eksempelvis oplagt at bruge en håndrive, når du har fjernet ukrudt eller løsnet jorden med plantekultivatoren. Det giver lige den sidste finish i haven og krukkerne.

Sådan planter du blomster i krukker og altankasser med en planteske

En planteske er helt oplagt at bruge, når du skal plante en blomst eller krydderurt i en krukke eller altankasse. Med den kan du grave et lille hul, hvor du skal placere planten. Husk dog altid at få den rigtige jord, når du skal udplante. Jorden skal passe til plantetypen. Du kan heller ikke bruge den gamle jord fra sidste sæson, da den har mistet al sin næring. I øvrigt kan det med nogle planter være en god idé at tilføje noget gødning. Det kan tilføje ekstra næring til planten, så den gror hurtigere og bliver flottere.

Når du planter en blomst i en krukke, skal du først lægge blomsten i en spand vand, mens dens plastikpotte bliver på. Tjek herefter, at der er huller i krukken, hvis blomsten skal stå udendørs, så blomsten ikke overvandes. Fyld herefter krukkens bund med lecakugler og ovenpå en god pottemuld. Bagefter graver du et hul i midten af jorden med planteskeen. Her putter du planten i, som du tager op af vandet og fjerner plastikpotten fra. Fyld til sidst med muld rundt om blomsten. Lad være med at mase jorden rundt om blomsten, men lad det ligge nogenlunde løst. Læs i øvrigt mere i vores guide, ”Sådan planter du blomster i krukker”.