River

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvad er en god rive?

Med de rigtige haveredskaber i redskabsskuret kan du holde din have smuk og velholdt. Her er en rive et haveredskab, som alle bør have i skuret. Den er helt central for at holde orden i haven, når du f.eks. skal fjerne løv og ukrudt fra plænen. En rive er også rar at have, når du skal gøre havebedene flotte. Skal plænen eller køkkenhaven have luft, kan du også bruge en særlig plænelufter eller rosenrive til dette. Derfor kan du finde en masse forskellige river til ethvert formål i haven. Sørg derfor for at have river i skuret til at holde orden i haven.

En god rive skal være let at håndtere og ergonomisk. Den skal altså give dig en god arbejdsstilling og et godt greb. Vælg derfor en med den rigtige størrelse, så havearbejdet ikke giver dig unødige smerter i kroppen. Hos Silvan kan du bl.a. finde flere forskellige river med lav vægt, som dermed er lette at have med at gøre. Mange af riverne har også et godt ergonomisk greb, hvilket gør dem nemme at rive haven med. Hvad en god rive er, afhænger dog også meget af, hvad du skal bruge den til. Du kan få mere viden om de forskellige typer af river herunder.

Hvorfor er det nødvendigt at rive haven?

Måske tænker du: hvorfor er det i det hele taget nødvendigt at rive haven? Der er imidlertid flere grunde til, at det kan være en god idé at rive haven i ny og næ. Ud over at det ser flot ud med en velordnet have, så er det også godt for havens stand. F.eks. kan der opstå sneskimmel på græsplænen, hvis der er et tyk lag med blade. Derfor bør du rive bladene sammen og fjerne dem fra plænen. På samme måde bør du også fjerne ukrudt fra haven og rive det sammen, hvis du gerne vil have en prydhave med flotte havebed.

Hvilken rive skal du vælge?

Hvilke rive du skal vælge, afhænger fuldstændigt af, hvad du skal bruge den til. Der findes mange forskellige river, som adskiller sig ret markant fra hinanden. Skal du rive blade sammen, skal du have fat i en type rive. Skal du i stedet bruge en rive til at gøre jorden klar til nye løg og frø, skal du have fat i en anden type rive. Du vil herunder få en introduktion til de forskellige typer af river, og hvad du kan bruge dem til. Så ved du, hvilken af modellerne du skal gå efter, når du skal købe en ny.

Vil du gerne samle blade sammen på en smart måde? Så kan du overveje en løvblæser eller løvsuger. Den gør, at du hurtigt og effektiv kan få samlet løv på terrassen eller stien hurtigt. Sammen med en rive kan du derfor hurtigt få styr på de mange blade, der kan samle sig i haven i efterårsmånederne, hvis du bruger en løvblæser. Det er nemlig vigtigt at fjerne nedfaldne blade fra terrassen og plænen, da der ellers kan danne sig råd og skimmel. Nedfaldne blade kan også være glatte, så folk kan risikere at glide på dem.

Hvad er forskellen på en løvrive og plænerive?

Er din plæne omgivet af store træer, der giver nedfald af en masse blade om efteråret? Så er en løvrive eller plænerive løsningen for dig. En løvrive er uundværlig, hvis du skal samle blade sammen på din plæne eller andre steder i haven. Den er nemlig særligt udviklet til at rive blade og kviste sammen samt haveaffald. Desuden kan du også bruge den til at rive plænen fri for vissent græs. En plænerive er også supergod til at samle haveaffald. Den har lange tænder og en bøjle, der fungerer som en form for bakke, der kan have en stor mængde græs eller blade. Det gør, at du hurtigt kan samle haveaffaldet på plænen og tømme det over i trillebøren.

Hvad er forskellen på en haverive og rosenrive?

Skal du ordne og rive jorden i køkkenhaven, er det en haverive, som du skal have fat i. Det er en robust og fleksibel rive, som er god til at rive jorden fin og at fjerne rester fra ukrudt og planter. Den er også god til at sprede ny jord i et havebed. Dens brede hoved gør også arbejdet hurtigere på større arealer. Skal du i stedet arbejde i rosenbedet, hvor der ikke er så meget plads, er en rosenrive ideel. Rosenriven har en lille størrelse og runde kanter, og der kan du nemt rive i jorden på snævre områder med tæt beplantning.

Hvad er en håndrive?

Skal du fjerne blade, ukrudt og græs i din bede? Så kan du med fordel bruge en håndrive. En håndrive er en lille rive, som du kan bruge på den mest snævre steder. Du kan også bruge den i altankassen. Den er altså ideel at have, når du skal rive steder, hvor du ikke lige kan komme til med en almindelig rive. Håndriver er også effektive til at løsne og udglatte jorden, hvis du skal plante nye løg eller frø i jorden. Derfor er det altid en god idé at have en håndrive i skuret, hvis du skulle få behov for den.

Hvilke haveredskaber bør du have i skuret?

Som haveejer er der nogle haveredskaber, som du simpelthen bør eje. Her er en rive en af de haveredskaber, som du næsten ikke kan undvære i haveskuret. Den kan nemlig bruges til så meget havearbejde, at det er svært at undvære den. Der er dog også flere andre haveredskaber, som du bør eje. F.eks. kan du også anskaffe dig en grensaks, beskærersaks eller hækkesaks til beskæring. Har du nogle træer, buske eller hække i haven, er det nødvendigt at beskære dem i ny og næ. Når du har beskåret dem, kan du samle haveaffaldet sammen med riven.

Et andet godt supplement til haveskuret er skuffejern og kultivatorer. Hvis havebedene er ved at være overdyngede med ukrudt, er et skuffejern særdeles effektiv til at fjerne ukrudt. Du kan også bruge en kultivator til at gøre jorden klar til at plante nye løg og frø. En kultivator er derfor god at kombinere med en rive, da du så kan forberede jorden bedst muligt til nye planter. Når du er færdig med at fjerne ukrudtet i jorden, kan du rive ukrudtet sammen efterfølgende, så jorden bliver efterladt flot og veltrimmet. Med de rette haveredskaber kan du altså skabe den have, som du drømmer om.

Sådan vedligeholder og opbevarer du dine river

Vil du gerne have gavn af dine river i mange år, bør du sørge for at vedligeholde dem. River består af forskellige typer materialer, herunder metal, plastik og træ. Disse materialer skal behandles på forskellige måder. Først og fremmest bør du rengøre riven efter brug. Der kan hurtigt samle sig planterester og jord, som kan slide på både metallet og samlingerne. Derudover kan du også give både metallet og træet olie, så det bliver mere modstandsdygtigt over for henholdsvis rust og råd. Da river bruges udendørs, kan fugt og skidt nemlig hurtigt slide på haveredskabet.

Den rette opbevaring er en meget vigtig del af vedligeholdelsen af river og haveredskaber generelt. Derfor bør du opbevare dem et tørt sted – f.eks. i et redskabsskur. Især i efteråret og om vinteren skal haveredskaberne være i læ for regn og blæst. Vi anbefaler også, at du hænger riverne op, så det ikke får fugt fra jorden. Det kan f.eks. være i et redskabsophæng. Med den rigtige opbevaring og vedligeholdelse er du altså sikker på at få nogle river, som du er glad for i mange år. Det er både godt for miljøet og din pengepung.