Saftpressere & frugtplukkere

Kategorier
Filter
 Produkter
Liste
Galleri

En frugtplukker gør det nemt at plukke frugter

Hvis du har et højt frugttræ, hvor det er svært at nå de øverste frugter, kan du med fordel investere i en frugtplukker. En frugtplukker giver dig mulighed for at nå frugter højt oppe, uden at du behøver at stå på en stige. Med en frugtplukker kan du nemlig også nå de æbler og pærer, som umiddelbart er uden for rækkevidde. En frugtplukker er lavet på den måde, at den har en stofpose for enden af et teleskopskaft, som nemt kan opfange frugterne. Derfor vil du med en frugtplukker kunne plukke langt de fleste frugter på træet og få så meget ud af frugttræet som muligt.

Da en frugtplukker kommer med et teleskopskaft, kan du indstille længden på den. Så kan du udvide længden på den, hvis du skal plukke nogle frugter i flere meters højde. Skal du derimod plukke frugter knapt så højt oppe, kan du også indstille skaftet til en kortere længde. Når du så har samlet frugter fra træet med frugtplukkeren, kan du samle dem i en pose eller – endnu bedre – en æblekasse. På denne måde kan du få en masse lækre frugter, som du kan spise rå, bruge i desserter og tærter eller til superlækker saft og juice.

Hvornår bør du plukke frugter med en frugtplukker?

Før du begynder at plukke dine frugter fra træerne og buskene, skal du naturligvis vide, hvornår de forskellige frugter er modne. Det er nemlig meget forskelligt fra frugt til frugt, hvornår de er modne og derfor klar til at blive plukket og spist. Derudover veksler det også fra sort til sort inden for de enkelte frugter, hvornår de modner. Vejret og nedbøren ligesom skygge- og solforhold i din have påvirker også, hvornår frugterne modner. Under dette afsnit får du et generelt overblik over, hvornår de forskellige frugter bliver modne og altså klar til at blive plukket.

Især æbler og pærer – som er oplagte at plukke med en frugtplukker – modner meget forskelligt fra sort til sort. Mens de tidligste æblesorter, som f.eks. Discovery, allerede modner fra midten af august, modner andre æblesorter først sent om efteråret, som f.eks. Golden Delicious. Samme spænd ses i forhold til de forskellige pæresorter. Hvis du derfor har pære- og æbletræer i haven, skal du være opmærksom på den enkelte sort, for at du kan finde ud af, hvornår du kan plukke frugterne. Bær og blommer modner typisk fra sensommeren til begyndelsen af efteråret. Husk dog, at overmodne frugter også sagtens kan bruges – f.eks. til saft, mos og tærter.

Frugt Modningsperiode
Æbler August-oktober
Pærer August-november
Blommer Juli-oktober
Kirsebær Juni-august
Miabeller Juni-september
Ribs Juli-august
Solbær Juli-august
Blåbær Juli-september
Brombær August-oktober
Hindbær Juli-september

Hvad kan du bruge en saftpresser til?

Hvis du har en masse æbler eller pærer i din have, kan du udnytte dem til at lave lækker og frisk saft. Der findes næppe noget lækrere end kold og frisk æblesaft. Det er en helt anden smagsoplevelse end juicen fra supermarkedet. For at lave saft af frugterne fra haven kan du bruge en saftpresser. Det er en sjov måde at få lavet noget god æblesaft, hvor du også kan involvere dine børn. De vil helt sikkert også synes, at det er sjovt at deltage i hele processen fra at plukke frugterne og til, at saften skal presses til saft.

Saftpressere kommer i forskellige typer. De saftpressere, som Silvan forhandler, er den klassiske saftpresser med et kar af træ og et underlag af stål. Det er en manuel saftpresser, hvor du selv skal sørge for at kværne æblerne og efterfølgende presse saften ud. Men det gør bare hele processen meget sjovere, da du virkelig kan føle, at du selv har lavet saften. Det er også en flot saftpresser, som vil pynte, når du ikke bruger den. Du er også fri for at bruge unødig el på at få lavet saft, så det er både godt for din elregning og miljøet.

Sådan laver du æblesaft med en saftpresser

I udgangspunktet er det utroligt nemt at lave æblesaft i en saftpresser; du skal sådan set bare kværne æblerne og efterfølgende presse saften ud af dem i saftpresseren. Dog kan du godt lave mere avancerede opskrifter med vand, sukker og mange andre ingredienser. I denne guide vil vi tage udgangspunkt i den helt simple æblesaft, hvor du stort set kun skal bruge æbler som ingrediens. Husk i øvrigt, at du sagtens kan bruge nedfaldsfrugter til at lave æblesaft, så længe du fjerner råd og skidt fra dem. Hvis der er orme og insekter i dem, skal du dog ikke bruge dem. 1 kg æbler giver ca. 0,5 L æblesaft.

Når du skal lave æblesaft med en manuel saftpresser, skal du bruge en frugtkværn til at knuse æblerne. Derudover skal du bruge en frugtpose til at presse æblerne i, da posen filtrerer saften, som derfor bliver mere ren og klar. Du skal også bruge en spand til at opsamle de kværnede æbler. Sidst skal du også bruge en skål eller gryde, som saften kan blive samlet i. Når du er færdig med at lave saften, kan du også bruge nogle gode glasflasker eller lignende til at opbevare saften. Du kan også sagtens fryse saften ned, så du kan få gavn i den i lang tid. Den bliver kun endnu bedre af at være helt iskold. Guiden til at lave æblesaft er denne:

  1. Rens æblerne grundigt i rent vand. Sørg for at få fjernet alle urenheder.
  2. Hvis der er skurv eller råd på æblerne, skal du skære dette væk.
  3. Kværn æblerne i en frugtkværner ned i en spand.
  4. Hæld æblemassen ned i saftposen, der er monteret på frugtpresseren. Placer en gryde eller andet under saftpresseren til at opsamle saften.
  5. Pres æblemassen ved at dreje på håndtaget på saftpresseren. Du skal presse, indtil du ikke kan dreje håndtaget mere.