Græsfrø

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Fordele ved græsfrø

Ofte er græsfrø den foretrukne løsning for haveejere, når der skal anlægges en ny græsplæne. Generelt er der disse fordele ved at bruge græsfrø til at anlægge en ny plæne:

 • Billig løsning: Græsfrø er ofte en billig løsning, når der skal anlægges en ny plæne. F.eks. vil det typisk være noget dyrere at anlægge en græsplæne med rullegræs.
 • Trives godt i skygge og i mange forskellige jordtyper: Sået græs er typisk robust og fleksibelt. Det betyder, at græsfrø f.eks. trives både i både sol og skygge, ligesom det kan vokse godt i de fleste jordtyper.
 • En tæt, smuk og jævn plæne: I længden vil sået græs føre til en tæt og jævn plæne.
 • En plæne der (stort set) passer sig selv: Sået græs kræver ikke meget arbejde – faktisk kan det nærmest passe sig selv, efter det er blevet sået (dog skal det vandes i starten, hvis der er tørke).

Hvilke græsfrø skal du vælge?

Græsfrø er en billig og praktisk måde at anlægge en ny græsplæne. Hvis du er tålmodig, er græsfrø en god løsning til at lave din nye græsplæne. Det er også en god løsning til græsplæner, som ikke skal være helt firkantede, fordi græsfrø kan sås nærmest hvor du har lyst. Et alternativ til græsfrø er rullegræs, som er nemt at lægge ud. Du kan selvfølgelig skære rullegræs til, men det passer bedre til en firkantet græsplæne. I Silvan har vi græsfrø i høj kvalitet og forskellige valg alt efter dit behov. Vi har også gødning til græs, græskanter og græsfrø til eftersåning.

Du kan finde mange typer græsfrø, og du skal selvfølgelig vælge dem der passer til dine behov. Du kan få græsfrø specielt til græsplæner med robotplæneklippere. Du kan også få græsfrø, som kan klare at være i et område med mere skygge, hvis din have ligger i skygget for pga. høje træer eller bygninger. Du kan også få græsfrø, som er beregnet til at blive klippet lavt, bare husk at lade græsset gro og få gode rødder, før du klipper græsset første gang. Vi har også græsfrø i mange varianter, som passer til forskellige formål. Du kan helt sikkert finde de græsfrø, der passer til din have.

Hvordan skal dine græsfrø sås?

De bedste betingelser for at så græsfrø, er i foråret fra april til maj eller i efteråret fra august til september. Græsfrøene spirer bedst i lun jord, men det kan også blive for varmt. Vi anbefaler ikke, at du anlægger din græsplæne i sommermånederne. Så i stedet dine græsfrø tidligt om foråret, så du kan nå at nyde græsplænen om sommeren. Når du anlægger græsplæne med græsfrø, er det vigtigt at du forbereder jorden ordentligt. Jorden skal løsnes og du kan også løsne jorden i dybden ved at lave en grubning (det kan du hyre en anlægsgartner til eller bruge en grubber). Du skal også fjerne ukrudt, sten og rødder for at give græsfrøene et godt fundament. Når du sår dine græsfrø, er det en god ide at gøde jorden, så frøene får en god start og kan spire og etablere sig hurtigt.

Du skal normalt bruge 1 kilogram græsfrø til 50 m². Du behøver derfor ikke mere end et kilo græsfrø til de fleste små græsplæner. Har du ekstra græsfrø kan du passende gemme det til en eftersåning af din græsplæne. Efter noget tid kan der forekomme huller i din græsplæne, hvis noget af græsset er visnet væk. Det er her du kan efterså med overskydende græsfrø, eller anskaffe nogle som er bestemt beregnet til eftersåning. Du behøver ikke vande ofte, da det danske vejr byder på meget regn. Er der alligevel en tørkeperiode, anbefaler vi, at du laver en dyb gennemtrængende vanding af din græsplæne. Små overflade-vandinger gør det sværere for rødderne at søge nedad og etablere sig. Har du flere spørgsmål til anlægning af ny græsplæne, har Silvan lavet en række artikler om græsplænen. Læs om Klargøring af græsplænen.

10 Tips til en pæn og grøn græsplæne

Vi har samlet 10 gode råd, så du kan komme godt fra start med dine græsfrø. Du finder også nogle anbefalinger til god vedligeholdelse af din græsplæne.

 • S-mærkede græsfrø er kvalitetstestede af Landbrugsstyrelsen igennem 3 år på f.eks. tørketolerance, sygdomsresistente, skudtæthed og slidstyrke. Du kan derfor med fordel kigge efter S-mærket, når du handler græsfrø. Alle græsfrø fra Turfline har S-mærket.
 • Sørg for at jorden er rig på ernæring. Du kan jordforbedre med plænedress, som også kan fås hos Silvan
 • Du kan bruge redskaber eller en såmaskine til at sprede græsfrøene. Du kan også bruge dine egne hænder. Spred på kryds og tværs, hvis du bruger din hånd til at sprede græsfrøene.
 • Hvis du river let efter såning, kan frøene sætte sig bedre. Undgå at vande lige efter du har spredt frøene, da de kan risikere at flyde sammen, hvis du vander for tidligt.
 • Sur jord med en PH-værdi under 5,5 er mere udsat for mos. Du kan bruge kalk når du gøder eller du kan anvende gødning inklusiv kalk. Kalk hæver PH-værdien, så du nemmere undgår mos.
 • Brug gødning forsigtigt og efter anvisningen på din gødning. Græs og græsfrø kan godt få for meget gødning. Sørg for at sprede gødningen jævnt ud, for at undgår at græsset blive svidet.
 • Hvis du klipper græsset ofte, behøver du ikke fjerne afklippet. Nogle plæneklippere klipper græsset i små stykker, herved trænger det nemmere ned i jorden og fungerer som en ekstra gødning. Klipper du græsset mere sjældent og efterlader større afklip, skal du fjerne afklippet så græsset under kan få nok ilt.
 • Der kan gå mange år før græsfrø bliver for gamle. Det er meget normalt at græsfrø er gode i 1-2 år. Herefter kan de miste noget af spireevnen. Hvis du har gamle græsfrø tilbage, er det muligt, at de stadig kan spire efter sidste salgsdato. Har du købt nye græsfrø, vil vi stadig anbefale, at du får sået dem i god tid for det bedste resultat.
 • Du kan anlægge en græskant i kraftig plast, også før du begynder at så græsset. Med en græskant undgår du at græsset spreder sig til steder, hvor det ikke skal være. Sørg for at plastkanten højest stikker et par centimeter over jorden, så græsslåmaskinen ikke rammer den.
 • Du kan også trimme græsplænens kanter med f.eks. en spade.

Græsfrø fra Turfline

Turfline har græsfrø i høj kvalitet, de er ejet af danske landmænd og er perfekte til det danske klima. De er S-mærkede, som betyder at de har en god slideevne, modstandsdygtige imod sygdom, skudtæthed og tørkemodstand. Hos Silvan kan du finde mange forskellige græsfrø fra Turfline. Du kan også finde mange forskellige gødninger, græskanter og rullegræs. Turfline har også andre produkter , hvis du skal have en mere farverig eller vild forplantning. F.eks. kan du plante en blomstereng, margueritblandinger, kattegræs eller spiselige blomster til en blomstereng. Turfline er et foretrukket mærke af mange danskere, fordi det er en gennemtestet og veludviklet produktlinje.