Rullegræs

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Få en hurtig og nem græsplæne med rullegræs

Hvis du ikke vil vente på at græsfrø begynder at spire, kan du med fordel få leveret rullegræs, som er klar til at blive udrullet. Du kan få stor glæde af en nydelig og nyetableret græsplæne til f.eks. leg, sammenkomster, sport og en god udsigt. I forhold til græsfrø er rullegræs meget hurtigere at etablere. Du sikrer ligeledes, at græsset er blevet passet og plejet af professionelle, hvorfor rullegræsset ikke indeholder ukrudt og mos. En anden fordel er, at du i princippet kan anlægge rullegræs så længe temperaturen er over 0 °C. Årsagen til dette er, at græsrødderne udvikles ved 0 °C og derover. Græs vokser generelt ved 7 °C og derover, men du er ikke lige så tidsbegrænset, som du er med græsfrø.

Rullegræs bliver hurtigt slidstærk, hvilket er en nødvendighed, før du kan påbegynde at spille f.eks. fodbold på plænen. Rullegræs har ligeledes et ensformigt udseende, da det har en jævn og ensartede overflade ift. græslængde samt afstanden mellem de enkelte græsstrå. Desuden får rullegræsset hurtigt fat i jorden, så du tidligere kan begynde at anvende græsplænen og slå græsset. Rullegræsset har bedst af at gro fast de første par uger. Men det kan i princippet betrædes med det samme. Rullegræsset skal helst klippes inden for de to første uger, du har anlagt rullegræsset. Og du kan herefter klippe det efter behov. Rullegræs har godt af en klippehøjde imellem 3 og 3,5 cm og en hyppig klipning i starten.

Fordele ved rullegræs

Grundlæggende er der disse fordele ved at anlægge en græsplæne med rullegræs:

  • Hurtig anlæggelse: Du kan hurtigt anlægge en græsplæne med rullegræs, da du får et øjeblikkeligt resultat i stedet for at skulle vente på, at græsset gror. Dermed kan du med det samme se en flot grøn plæne frem for at se på bar jord i et par måneder.
  • Mindre mos og ukrudt fra starten: Da rullegræs stort set er fri for mos og ukrudt, slipper du for, at der kommer meget mos og ukrudt i plænen fra begyndelsen. Hvis du anlægger en græsplæne med græsfrø, får ukrudt og mos mere frit spil på den nye plæne.
  • Hurtigt klar til brug: Mens det kan tage et par måneder at tage en græsplæne i brug, der plantes med græsfrø, kan du bruge en rullegræsplæne efter et par uger. Vent dog med det hårde fodboldspil til efter 3 uger.

Hvad koster rullegræs?

På grund af det ekstra arbejde der ligger i at gro, pleje og skære rullegræsset ud på forhånd, er det også en dyrere fornøjelse sammenlignet med græsfrø. Rullegræs koster til gengæld mindre, jo flere kvadratmeter du køber ad gangen. Prisen for rullegræs per kvadratmeter er ca. 30 til 60 kr. alt efter, hvor store arealer du køber. Hos Silvan har du mulighed for at få græsset frit leveret, så du meget nemt kan komme i gang med at etablere din nye plæne.

Er du på udkig efter en billigere metode, kan du overveje at anlægge græsfrø i stedet for. Græsfrø er en del billigere per kvadratmeter, og det kan også give et flot resultat, hvis du er tålmodig og plejer det. Ulempen er, at du skal være tålmodig, og der er desværre flere risici for at lave fejl. Du skal derfor overveje, om de sparede penge er det værd, da du alligevel skal bruge ekstra tid på at pleje plænen.

Hvordan lægger du rullegræs?

Rullegræsset skal helst anlægges inden for 8 timer, efter du har modtaget det. På den måde undgår du, at græsset udtørrer eller bliver misformet. Det er derfor en god idé at klargøre jorden, imens du venter på at rullegræsset bliver leveret. Du klargør jorden ved først at fjerne ukrudt og større sten. Derefter skal du grave, fræse eller pløje din jord, så den bliver luftet og løsnet. Når din jord er blevet løsnet, skal du jævne jorden, så den er uden ujævnheder. Næste trin er at gøde jorden, så rullegræsset får en god start og kan sætte rødder i jorden.

Når jorden er gødet, er du klar til at rulle dit rullegræs ud. De skal lægges forskudt fra hinanden, ligesom mursten. På den måde får du et mere stabil plæne fra starten af. Du kan nemt skære rullegræsset til med en havesaks eller en spade, så det passer ind i hjørner, afrundinger eller andre små områder. Når du har lagt græsset ud, skal plænen tromles, så rullegræsset har god kontakt med jorden under det. Herefter er du klar til at vande græsset. Vand det gerne hver dag i de første 2 uger, hvorefter du langsomt kan skrue ned for vandingerne. Hvis det regner meget én dag, behøver du selvfølgelig ikke selv at vande græsset den dag.

Sådan vedligeholder du dit rullegræs

For at rullegræsset kan gro ordentligt fast til jorden under, er det betydeligt, at du holder jorden og rullegræsset fugtigt i de første par måneder. Du kan være heldig, at det regner meget, men hvis det ikke er tilfældet, er det en god idé at vande græsset selv. Det skal ikke være plaskvådt, men rullegræsset må helst ikke blive knastørt. Du kan betræde græsset med det samme, men hvis du mindsker aktiviteten på rullegræsset de første uger, har det bedre chance for at tage ved. Det vigtigste, for at holde en pæn græsplæne, er dog vandingen i første omgang. Du kan bruge en haveslange, vandkande eller en havevander. Hvis du har en regnvandsbeholde r, er det et supergodt tidspunkt at bruge dit opsamlede regnvand.

Du kan klippe dit græs, når det har en klippehøjde på 3-3,5 cm. Men det er vigtigt, at du ikke afklipper mere end 1/3 af græssets længde ad gangen. Mange græsslåmaskiner er beregnede til, at du kan lade det afklippet ligge. Kort afklippet græs kan have en gødende effekt, som hjælper din plæne. Hvis afklippet er længere, kan det desværre have en kvælende effekt. Det er altså bedre at klippe et kortere afklip mere hyppigt. Hvis du alligevel har været nødt til at klippe lidt længere afklip, er det en god idé at opsamle det afklippede græs. Gødning kan også være med til at give dig en sund og grøn græsplæne, men brug det med omtanke. Du kan læse mere omkring, hvor meget du skal gøde din plæne i instruktionerne på gødningen.