Træflis & barkflis

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Få Barkflis og træflis til din have

Har du også set et flot blomsterbed, opdelt i pæne sektioner og med en ensartet bund i form af barkflis eller træflis? Der er ikke noget ukrudt i sigte, og ser meget imponerende ud. Det er faktisk nemmere at opnå end du tror. Med dækbark eller andet flis kan du nemt skabe et hensigtsmæssigt layout i dine bede, hvor ukrudt ikke får en chance for at gro. Dækbark kan bruges udendørs i din have, dit højbed, drivhus eller som en sti. Det kan også bruges indendørs, som pyntebark i toppen af dine potteplanter, hvor det giver en flot præsentation af dine stueplanter. Barkflis er et naturligt materiale, og det ser vældig flot ud som dækmateriale. Du kan sikkert også finde andre måder at anvende dækbark på. For eksempel kan du anvende det til at præsentere planter eller andre haveelementer.

Barkflis og træflis er fantastiske rent æstetisk, men der er også funktionelle goder ved det naturlige materiale. Du kan med lethed bekæmpe ukrudt, og det skaber et nogenlunde vedligeholdelsesfrit havebed. Barkflisen er også med til at bevare fugtigheden og temperaturen i jorden, så du ikke skal bekymre dig om pludselig tørke eller store ændringer i temperaturen. Det er ikke en erstatning for et drivhus, men udendørsplanter vil få en bedre chance end bare at stå i den golde jord. Dækbark beskytter også imod sammenpresning af jorden og nedslidning af jordoverfladen på grund af vejret. Når du først har brugt barkflis i et haveprojekt, vil du undre dig over, hvorfor du ikke har anvendt det noget før.

Hvor meget træflis og barkflis skal du bruge?

50 L barkflis dækker 1 m² i et 5 cm tykt lag. Vil du have et lag, som er 10 cm højt, skal du bruge det dobbelte. Vil du dække 10 m² med barkflis med 5 cm i højden, skal du bruge 5000 L. Det kan også være du vil have et tyndere lag. Du kan heldigvis få alt fra små poser med under 100 L til barkflis big bags af 2500 L. Hvor tykt dit lag dækbark skal være, kommer også an på hvad formålet er, og i hvilken sammenhæng du bruger det. Anvender du f.eks. en ukrudtsdug, som du gerne vil dække til med barkflis, kan du nøjes med et tyndt lag. Ukrudtsdugen er nemlig også med til at beskytte jord og planter, men ikke har den pæne og naturlige præsentation som dækbark.

Køber du barkflis som big bags hos Silvan, kan du få dem gratis leveret til din fortovskant – leveres dog ikke til ikke-brofaste øer. Barkflis og træflis sælges i litermål, og der skal 1000 L til en kubikmeter. Derfor kan du beregne, hvor meget dækbark du skal bruge, ved at beregne arealet og gange det med din ønskede højde. Har du et bed på 3 m² og ønsker du et lag barkflis som er 4 cm højt, skal du bruge 3 m² ganget med 0.04 m ganget med 1000 = 120 L. Du skal altså finde ud af, hvor mange kubikmeter du skal bruge, og så gange det med 1000 for at få svaret i liter. Ender du alligevel i situationen, hvor du har overskud af barkflis, kan du med fordel stille det til side til senere brug.

Sådan bruger du dækbark imod ukrudt

Du kan som nævnt bruge barkflis og træflis for at forhindre ukrudt i dine bed. Ukrudt har ligesom andre planter brug for fotosyntese for at overleve. Planten omdanner solens lys til energi, som gør, at den kan vokse videre. Hvis du lægger et lag træflisen på 10 cm i højden, kan du være ret sikker på, at ukrudtet nedenunder ikke får noget sollys. Det betyder at ukrudtet ikke formerer sig og ender med at dø, helt uden brug af gift eller kemikalier. Barkflisen bruges bedst forebyggende imod ukrudt, men er der mindre ukrudtsplanter, kan det også have en effekt på dem. Er der større ukrudtsplanter før du anlægger flis, er det bedst at luge dem, så de ikke stikker op igennem barkflisen.

Ukrudtet kan ikke overleve under dækbark, men du skal heller ikke dræbe dine egne planter. Planten kan nemlig også blive dækket for meget. Hvis planten er etableret, kan du placere plantens blade over barkflisen. Her har planten god adgang til sollys og kan stadig vokse opad, imens rødderne er godt beskyttet under barkflisen. Når din plante ikke skal konkurrere med ukrudt, kan den få meget mere næring til sig selv. Derfor vokser din plante også bedre, når du bruger barkflis. Barkflis og træflis kan ikke erstatte en god jord, men hvis du har en næringsrig jord, vil planten vokse supergodt, når du kombinerer det med et lag barkflis.

Skab flotte bede med barkflis eller pyntebark

Pyntebark og barkflis har egentligt de samme egenskaber, med undtagelse af udseendet. Pyntebark kommer typisk fra pinjetræer og den almindelige barkflis stammer ofte fra grantræer og nåletræer. Pyntebarken fra pinjetræer kommer i rødbrune farver, og har en dekorativ overflade. Barkflisen fra gran- og nåletræer er mere mørke i farven og er mere grov i forhold til pyntebark. Som nævnt er der også træflis, som er lavet af lyse stykker træ. Træflis er hårdere og holder i længere tid en bark. Det er helt op til dig, hvilken type flis du vil anvende. Den største forskel er dog udseendet. Så du kan med fordel vælge den flis, du synes ser bedst ud.

Kombineret med dine yndlings udendørsplanter, kan du skabe et superflot bed i din have, når du anvender barkflis. Jorden har selvfølgelig al den næring, dine planter har brug for, men det er ikke altid det pæneste bunddække. Du kan også anvende det som et rent bunddække, rundt om en lille havedam eller til at pynte med generelt – det er helt op til dig, hvad du kan finde på at bruge barkflis til. Er du på udkig efter et anderledes udseende, kan du også overveje granitskærver, som kan bruges til nogle af de samme ting, men vær også opmærksomhed på forskellene på de 2 materialer. Hvad end du vælger, er du garanteret et flot og imponerende udtryk.