Ukrudtsduge

Filter
 Produkter
Liste
Galleri

Hvordan virker en ukrudtsdug?

En ukrudtsdug går til tider også under navnet fiberdug eller belægningsdug. Ukrudtsdugen er lavet af et filtet materiale, og den bruges ofte til havebede, flisebelægning, sandkasser eller andre lignende projekter. Materialet er et porøst nonvowen materiale eller et vævet materiale, hvor vand og ernæring kan trænge igennem. Med en ukrudtsdug undgår du, at vand hober sig op på dugen, men du vil stadig opleve, at ukrudt ikke kan overleve under ukrudtsdugen. Du kan bruge det forebyggende, for at undgå ukrudt i dit nye bed, ved at lægge fiberdugen fra begyndelsen. Du kan også bruge ukrudtsdugen reaktivt, hvor det vil bekæmpe ukrudt over en længere periode, ved at ukrudtet ikke får sollys over nogle måneder.

Vær opmærksom på beskrivelsen af den individuelle belægningsdug. En ukrudtsdug er meget tydeligt beregnet til at forebygge og bekæmpe ukrudt, og størrelsen er ofte passende til dit plantebed. En fiberdug kan muligvis også bruges til at bekæmpe ukrudt, men nogle fiberduge skal monteres på en anden måde, som eksempelvis en tunnel over planterne. En belægningsdug har muligvis også de samme egenskaber som en ukrudtsdug. Men, størrelsen vil ofte være mere beregnet til flisebelægning, hvor et større areal er mere passende. Derfor skal du holde øje med beskrivelsen på det individuelle produkt. Du kan dog roligt anvende en ukrudtsdug i haven til at forbedre forholdene for dine planter.

Effektiv fiberdug: Sådan bekæmper du ukrudt uden gift

Du behøver ikke blive ved med at luge, sprøjte eller brænde ukrudt i dit bed. Det er en irriterende proces, og ukrudtet kan nemt gro frem igen. Med en ukrudtsdug behøver du ikke bruge kemiske midler, som bekæmper ukrudt. Du kan skåne miljøet og få et sundt plantebed med i købet. Du kan give mere plads til dine egne planter. I stedet for at ukrudtet stjæler plads og næring fra dine afgrøder eller planter. Hvis du vil fjerne ukrudt fra et større område, kan du nemt gøre det med en ukrudtsdug samt en god portion tålmodighed. Bare læg ukrudtsdugen ud over området, sæt den godt fast med pløkker eller nogle sten, og vent i nogle måneder. Ukrudtet bliver gult og slasket, når det ikke kan modtage sollys. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke kommer til at tildække planter eller græs, som du ønsker at beholde.

Ukrudtsduge er ligeledes et fantastisk alternativ, hvis du ønsker at dyrke økologisk. Med en ukrudtsdug behøver du ikke sprøjte dine afgrøder for at komme af med fjendtligt ukrudt. På den måde kan du altså nemmere dyrke økologiske grøntsager i din egen have. Om dine afgrøder er 100% økologiske kommer selvfølgelig også an på andre faktorer. Men din ukrudtsbekæmpelse kan både være effektiv og fri fra sprøjtemidler, som hverken er sunde for planten og miljøet. Du får også en sundere jord, når bedet beholder varme og fugtighed fra ukrudtsdugen. Og det giver rigtig gode betingelser for vækst. Ukrudtsdugen gør det også nemt at se, hvilken vækst der er dine ønskede planter. Og du slipper desuden for at frasortere uønsket vækst.

Beskyt dine planter med en vækstdug

Hvis du gerne vil beskytte dine planter endnu mere, kan du dække dem med en vækstdug. En vækstdug kan du bruge til at dække planterne til, så det er beskyttet imod frost og dyr. F.eks. kan den beskytte imod insekter samt småvildt, så din køkkenhave ikke bliver til mad for dem i stedet for dig. Det er bedre at dække til med en vækstdug end f.eks. plastik, da der kan trænge lys, luft og vand ind igennem vækstdugen til planterne. Samtidig er en vækstdug robust, så den passer godt til det danske klima. Du kan både bruge den i haven og i drivhuset.

Sådan lægger du din ukrudtsdug

Hvis du vil anvende din ukrudtsdug i et plantebed, kommer de ofte i én rulle á 1 meters bredde. Derfor kan du nemt lave rækker med afgrøder. Og så kan du lave flere rækker med fiberdug, hvis du har et større område. Det kan være en god idé at luge og gøre jorden klar, før du anlægger din fiberdug. På den måde fjerner du med det samme de mere hårdføre ukrudtsplanter, og ukrudtsdugen forebygger ny ukrudtsvækst. Start med at lægge din ukrudtsdug ud på den ønskede placering. Fastgør dugen med f.eks. pløkker. Hvorefter du kan skære eller brænde huller til dine ønskede planter. Hullerne behøver ikke være store, da der helst ikke må være for meget ekstra plads rundt om planten. Plant dine ønskede afgrøder og nyd godt af, at dine planter ikke skal konkurrere med ukrudtet om næring.

Hvis du vil forebygge ukrudt på terrassen, kan du lægge en belægningsdug under fliserne. På den måde kan ukrudtet ikke trænge op imellem fliserne. Det kan nemlig være besværligt at fjerne ukrudt mellem fliserne. Så forebyggelse med fiberdug kan være en god idé. Du kan også anvende ukrudtsduge i dit højbed. Du kan bruge ukrudtsdugen både i toppen og i bunden af dit højbed. Hvis du lægger det i bunden af dit højbed, undgår du, at ukrudt vokser op nedefra, og op igennem jorden af dit højbed. Hvis du lægger det over plantejorden, undgår du, at sporer og nedfald begynder at etablere sig som uønsket vækst. Og du kan som nævnt nyde godt af, at ukrudtsdugen lader vand og ernæring trænge igennem, så dine planter ikke bliver kvalt.

Sådan dyrker du grøntsager i ukrudtsdug

Hvis du er interesseret i at dyrke kartofler, salatblade eller andre planter, kan du gøre det i et bed med ukrudtsdug. På denne måde får du minimal vedligeholdelse af dit havebed. Og jorden kan give rigtig gode vækstbetingelser for dine planter. Hvis du vil dyrke kartofler, kan du skære et kryds, der hvor kartoffelplanten skal placeres. Gør det for hver kartoffelplante, så dækker du for potentielt ukrudt. Det vigtigste er, at bladene fra kartoffelplanten kan komme op og få lys. Når du skal hyppe dine kartofler, kan du løfte op i krydset, så du nemt kan grave kartoflerne fri.

Du kan også dyrke salater eller andre grøntsager med stor succes, når du anvender en fiberdug. Hvis du kombinerer ukrudtsdugen med et drivhus, kan du lige pludselig gro grøntsager meget hurtigt og stort. Det er op til dig, hvordan du vil bruge ukrudtsdugen. Og, hvor effektivt du vil dyrke dine afgrøder. Er du bange for at ukrudtsdugen vil se grim ud i din have, kan du altid tildække den med barkflis, træflis, sten eller grus. Hvis dit plantebed står meget synligt, kan det være rart at dække ukrudtsdugen til med noget flot pyntebark eller lignende. Med eller uden dækbark undgår du i hvert fald ukrudt, som ikke er en fryd for øjet.